Policiste je razburila informacija, da je bil med nasilneži tudi pripadnik Slovenske vojske. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Policiste je razburila informacija, da je bil med nasilneži tudi pripadnik Slovenske vojske. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Policija je med ponedeljkovim protestom samo v štajerski prestolnici pridržala 119 ljudi, drugod po državi pa še 20 nasilnežev. 28 pridržanih je že zaslišal preiskovalni sodnik in zanje odredil sodno pridržanje, je prek Twitterja sporočila policija.

Generalna policijska uprava je sicer v torek sporočila, da se je protest v Mariboru, ki se ga je po ocenah policije udeležilo okoli 8.000 ljudi, znova sprevrgel v množične kršitve javnega reda in miru. Protestniki so v križišču Razlagove ulice in Ulice heroja Staneta zažgali balo sena, potem ko se je zbrana množica okoli 17.30 premaknila skozi Trg generala Maistra proti stavbi Mestne občine Maribor.

Posamezni protestniki so v policiste tudi začeli metati bakle, pirotehnične izdelke, granitne kocke, kamenje, palice in druge predmete. Protestnikom so zato ukazali, naj končajo kršitve, in jih opozorili, da bodo v nasprotnem primeru uporabili prisilna sredstva. Ker množica ni upoštevala zakonitega ukaza policije, so policisti shod razpustili.

Nasilne skupine policijskega ukaza niso upoštevale in so nadaljevale napade, zato so policisti uporabili tudi prisilna sredstva, in sicer fizično silo (odrivanje) in palico, pozneje pa tudi plinska sredstva. Nasilneži so se nato premaknili proti centru mesta, kjer so nadaljevali kršitve in nasilna dejanja, zlasti metanje granitnih kock in kamenje v policiste.