Pri odhodu v visokogorje je potrebno premisliti več stvari, saj so napake lahko hitro usodne. Foto: MMC/Mojca in Jani Luštrek
Pri odhodu v visokogorje je potrebno premisliti več stvari, saj so napake lahko hitro usodne. Foto: MMC/Mojca in Jani Luštrek

V soboto smo že poročali, da je zjutraj pod Storžičem zdrsnil 72-letni Ljubljančan in med drsenjem utrpel usodne poškodbe. V nedeljo dopoldne pa je med vračanjem s Triglava na Tominškovi poti med hojo nerodno stopil 37-letni Madžar in se med drsenjem po pobočju hudo telesno poškodoval, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Istega dne popoldne pa je med Doličem in Planiko pod Triglavom s poti zdrsnil še mlajši planinec in pri padcu v globino, kljub pomoči reševalcev, utrpel smrtonosne poškodbe.

Najpogostejša vzroka nesreč v gorah sta po besedah policije padec in zdrs, poleg tega pa tudi neizkušenost, precenjevanje lastnih zmožnosti, izzivanje nevarnosti, nepoznavanje osnovnih pravil gorništva in neprimerna oprema.

Največ nesreč je ob koncih tedna in popoldne, največkrat pa so usodne poškodbe glave. Zato se v gore odpravite premišljeno in ustrezno pripravljeni, dobro opremljeni, načrtujte pot, uporabljajte zaščitno opremo in, če je le mogoče, nikoli ne hodite sami, zlasti, če se odpravljate v visokogorje, kjer se zgodi največ hujših nesreč.