Konec novembra bosta potekli dve leti od vložitve obtožnice zoper 17 obtoženih preprodaje kokaina v zadevi Balkanski bojevnik, kar pomeni, da mora biti sodba izrečena do 23. novembra, sicer bo vsem obtoženim pripor odpravljen. Foto: BoBo
Konec novembra bosta potekli dve leti od vložitve obtožnice zoper 17 obtoženih preprodaje kokaina v zadevi Balkanski bojevnik, kar pomeni, da mora biti sodba izrečena do 23. novembra, sicer bo vsem obtoženim pripor odpravljen. Foto: BoBo
Balkanski bojevnik
Odmevna policijska akcija Balkanski bojevnik se je maja 2010 končala s 14 aretacijami. Foto: MMC RTV SLO

Po njegovih besedah je združba, ki so jo sestavljali ljudje iz Črne gore, Srbije, Slovenije, BiH-a in Kosova, v Italijo pripeljala tudi do tri tone kokaina mesečno, sam pa je od njih kupoval okoli 50 kilogramov na teden.

Petrelli pravi, da je imel stik s štirimi dobavitelji te združbe, med drugim z "mlajšim fantom iz Ljubljane, s katerim je bil tudi dvakrat na večerji", večino mamila, okoli 500 ali 600 kilogramov, pa mu je iz te četverice prodal moški iz BiH-a, je dejal.

Trdi, da je prepoznal Anesa Selmana
Spomnil je, da so mu med preiskavo tudi pokazali fotoalbum z okoli 20 fotografijami, na katerih je spoznal štiri ljudi, med drugim v Sloveniji obtoženega Anesa Selmana - prav on naj bi bil ta moški iz BiH-a, trdi Petrelli.

Med sodnim postopkom v zadevi Balkanski bojevnik se je sicer tudi že prebiralo listine, iz katerih izhaja, da naj bi Selman v Italiji s preprodajo kokaina zaslužil več kot milijon evrov - z denarjem naj bi si v Ljubljani kupil 500.000 evrov vredno stanovanje, privoščil naj bi si več avtomobilov, hkrati pa naj bi v Ljubljani pred tremi leti tudi odprl diskoteko.

Zagovornik Markovič: Omenjenih dogodkov sploh ni v obtožnici
Selmanov zagovornik Dejan Markovič je zaslišanju Petrellija nasprotoval, saj je dejal, da po italijanski zakonodaji izjave priče po preteku določenega roka ne morejo obremenjevati tretjih oseb.

Po zaslišanju je predlagal, naj se pričanje izloči iz dokaznega gradiva, ker da je bilo odvetnikom onemogočeno, da se zaslišanja udeležijo v živo, s tem pa je bila kršena pravica do obrambe - Petrelli je bil namreč zaslišan prek videokonference med ljubljanskim okrožnim sodiščem in sodiščem v italijanskem mestu Torino.

V izjavi po sojenju pa je Markovič poudaril še, da je priča govorila o dogajanju do marca 2008, slovenska obtožnica pa zajema dogodke iz poznejšega datuma.

37.000 evrov za kilogram kokaina
Francesca Petrellija je policija sicer aretirala marca 2008, zaradi preprodaje mamil pa je tudi že obsojen. Z omenjeno združbo je sodeloval od novembra 2007 pa vse do aretacije. Mesečno je kupil od 200 do 250 kilogramov kokaina, za en kilogram je odštel 37.000 evrov.

Sprva so predajo opravljali kar na motornih kolesih, on je preprodajalcem predal torbo z denarjem, oni pa njemu torbo s 50 kilogrami kokaina, je povedal v pričanju v procesu, ki poteka na ljubljanskem okrožnem sodišču. Pozneje so prešli na drug sistem, predajo mamila za štirimi stenami. Petrelli je dobil ključe stanovanja v mestecu zunaj Milana, kamor je prinesel denar, včasih pa ga je mamilo tam že čakalo.

Z mamilom je Petrelli zalagal severovzhodni del Milana, vendar ne neposredno, temveč ga je naprej preprodal manjšim prekupčevalcem. Kot je še povedal, je ista združba v Milanu prodajala mamilo še dvema skupinama preprodajalcev, ne le njemu in njegovim sodelavcem.

Če ne bo sodbe pravočasno, bo pripor odpravljen
Konec novembra bosta sicer potekli dve leti od vložitve obtožnice zoper 17 obtoženih preprodaje kokaina v zadevi Balkanski bojevnik, kar pomeni, da mora biti sodba izrečena do 23. novembra, sicer bo vsem obtoženim pripor odpravljen - po vložitvi obtožnice se pripor namreč lahko podaljša na največ dve leti.

Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik se je začelo 10. maja lani, na zatožno klop pa so sedli Dragan Tošić, brata Mirzet in Miralem Lucević, Boštjan Kopčič, Dragan Beljkaš, Anes Selman, Peter Khermayer, Sandra Udrih, Đemajli Manđuka, Robert Šabič, Jakob Remškar, Valter Abramovič, Tadej Poljak, Marko Bublič, Dejan Zupan, Suzana Remškar in Zdenka Kondić.