Prijatelja je okrožno sodišče v Kopru v kazenskem procesu, ki ga je prav tako vodila Trunklova, oktobra 2010 zaradi izsiljevanja, samovolje in nedovoljenega prometa in proizvodnje z orožjem ali razstrelivom obsodilo na zapor. Foto: BoBo
Prijatelja je okrožno sodišče v Kopru v kazenskem procesu, ki ga je prav tako vodila Trunklova, oktobra 2010 zaradi izsiljevanja, samovolje in nedovoljenega prometa in proizvodnje z orožjem ali razstrelivom obsodilo na zapor. Foto: BoBo
Časar in Prijatelj krivdo zavračata

Na koprskem okrožnem sodišču se nadaljuje sodni postopek glede nepremičninskih poslov z Luko Koper. Mikuž, Časar in Prijatelj krivde ne priznavajo.

Obtoženi so v kazenskem postopku zaradi zadev, povezanih z nepremičninskimi posli z Luko Koper. Srečka Prijatelja, nekdanjega poslanca, ki trenutno prestaja štiriletno zaporno kazen, obtožnica bremeni napeljevanja h kaznivemu dejanju nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril.

Rober Časar, nekdanji prvi mož Luke Koper, je obtožen zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril.

Poslovnež Marjan Mikuž pa je obtožen nedovoljenega dajanja daril in poslovne goljufije ter pomoči pri zlorabi položaja in nedovoljenem sprejemanju daril.

Mikuž priznal "historičen potek dogodkov"
Ob 9. uri je pred sodnico Orjano Trunkl prvi stopil Mikuž. Glede obtožb o pomoči pri zlorabi položaja je dejal, da se o krivdi ne bo izrekal. Priznal je le "historičen potek" dogodkov, povezanih z nedovoljenim dajanjem daril, medtem ko mu bodo za poslovno goljufijo, ko tašči Prijatelja ni povedal, da je že prodal njena zemljišča, sodili v ločenem postopku.

Časarjev odvetnik zahteva izločitev kartice SIM iz dokazov
Časar, ki je trenutno zaposlen kot direktor podjetja Fibranet, je dejal, da ni kriv zlorabe položaja in prejemanja podkupnin. Njegov odvetnik pa je zahteval, da sodišče iz dokaznega materiala izloči kartico SIM za mobilni telefon, ki so jo kriminalisti zasegli med hišno preiskavo pri Časarju. Predlagal je tudi, da zaslišijo več prič, med drugim voznika, ki je bil navzoč ob predaji 50.000 evrov, ki naj bi jih na Kozini Mikuž izročil Časarju.

Prijatelj: Že dve leti sem po krivem v zaporu
Prijatelj je pred senatom dejal, da sploh ne razume obtožnice, ker ne ve, česa naj bi bil kriv in kakšno kaznivo dejanje naj bi storil. Njegova obramba pa je zahtevala izločitev sodnice, saj je sodila tudi v prejšnjem Prijateljevem primeru in naj bi se seznanila z dokazi.

Prav tako obramba trdi, da Prijatelj ne bo deležen pravičnega sojenja, saj je sodnica zaradi njegovih besed na prejšnji obravnavi proti njemu vložila ovadbo. "Že dve leti sem po krivem v zaporu. Šel bom od Poncija do Pilata in poskrbel z vsemi sredstvi, da vi ne boste več sodnica," ji je tedaj dejal Prijatelj.

Časar in Prijatelj krivdo zavračata