Za prestane duševne bolečine je Jurič od Prijatelja zahteval 20 tisoč evrov. Foto: BoBo
Za prestane duševne bolečine je Jurič od Prijatelja zahteval 20 tisoč evrov. Foto: BoBo

Toliko odškodnine mora plačati vodji koprskih kriminalistov Deanu Juriču zaradi zapisov na svojem blogu, ki ga je pisal iz zapora na Dobu. V žaljivih zapisih je med drugim zapisal, da se Jurič ukvarja s kriminalnimi dejanji, da je splošno znan po tem, da si prilašča zasežene predmete in da prodaja drogo v številnih evropskih državah.

"Srečko Prijatelj ni imel nobenega razloga, da bi verjel, da so stvari, ki jih je pisal o Juriču resnične in tega ni dokazal niti z izpovedjo niti s predloženimi dokazi," je razsodilo koprsko okrožno sodišče, ki je v sodbo tudi zapisalo, da so "sporni zapisi Juriča nedvomno psihično prizadeli".

Jurič: To je zmaga za policijo kot institucijo
"Vesel sem tako zase kot za vse kolege, ki od tistih, ki jih preganjamo, dnevno doživljamo ne samo napade na svoje delo, pač pa z nami obračunavajo tudi na osebni ravni. Taki, čeprav neresnični očitki, mečejo slabo luč tako na posameznika kot na policijo kot institucijo. Kljub temu, da ni prijetno, bi kolegom svetoval, naj se odzovejo s tožbami; do takih napadov mora namreč veljati ničelna toleranca," je še nepravnomočno sodbo za TV Slovenija komentiral Jurič.

Sodišče stanjšalo zahtevek
Razplet odškodninskega pravdanja je pika na i sodnega spora med Juričem in Prijateljem. Višje sodišče v Kopru je v ločeni pravdi že januarja lani razsodilo, da je Prijatelj z žaljivimi zapisi posegel v Juričeve osebnostne pravice. Ostalo je samo še odločanje o višini odškodnine. Za prestane duševne bolečine je Jurič od Prijatelja zahteval 20 tisoč evrov, še pred tem pa je na sodišču dosegel začasno odredbo, s katero je sodišče Prijatelju naložilo umik spornega zapisa z bloga ter mu tudi v prihodnje prepovedalo posegati v Juričeve osebnostne pravice.

Lagal, da blog ni njegov
Prijatelj se je v pritožbi izgovarjal, da blog sploh ni njegov, ker kot pripornik ni imel dostopa do spleta, in da ne glede na to, da blog nosi njegovo ime, ni imel vpogleda v objavljene vsebine. Navajal je celo to, da je članek, pod katerim je podpisan, lahko objavil kdo izmed zaposlenih na Nacionalnem preiskovalnem uradu ali v koprskem zaporu. Prijateljevim sprenevedanjem sodišče seveda ni nasedlo. Nasprotno, nesporno je dokazalo, da "gre za toženčev osebni blog, da je prav on naročnik vsebin, še posebej, ker pri zaslišanju tega ni zanikal, na nadaljnja vprašanja sodišča pa ni želel odgovarjati", so v sodbi zapisali višji sodniki.

Hotel blatiti tiste, ki so ga spravili v zapor
Vzrok za Prijateljeve pisne izbruhe je nedvomno dejstvo, da je Jurič vodil kriminalistično preiskavo v zadevi Orleška gmajna, v kateri so Prijatelja prijeli v trenutku, ko je prejemal izsiljeni denar od poslovneža Marjana Mikuža. "Namen zapisov Srečka Prijatelja je bil diskreditirati kriminalista Deana Juriča, posredno pa tudi policijo in sodišče," je takrat ugotovilo že prvostopenjsko sodišče.