Namesto kratkotrajnega shranjevanja posnetkov pogovorov na interventni telefonski številki 113 in radijski zvezi Tetra, so se snemali tudi pogovori v prostoru OKC PU Maribor. Foto: BoBo
Namesto kratkotrajnega shranjevanja posnetkov pogovorov na interventni telefonski številki 113 in radijski zvezi Tetra, so se snemali tudi pogovori v prostoru OKC PU Maribor. Foto: BoBo

"Delavci izmen Operativno-komunikacijskega centra (OKC) Policijske uprave Maribor pozivamo direktorja mariborske policijske uprave Danijela Lorbka in generalnega direktorja policije Marjana Fanka, da nemudoma sprožita postopek preiskave zaradi neupravičenega, prikritega, tajnega avdiosnemanja v operativnem prostoru OKC-ja mariborske policijske uprave," so po poročanju Večera navedli delavci na interventni številki 113 v mariborski policijski upravi.

Policisti, ki so v noči z 22. na 23. junij dežurali na številki 113, so okoli 4. ure zjutraj ugotovili, da se dogaja nekaj nenavadnega. Ena izmed patrulj na terenu naj bi bila zaradi ugotavljanja dejstev med postopkom zaprosila operaterja v OKC-ju, naj preveri posnetek pogovora, posnetega nedavno. Ko so želeli to opraviti, so ugotovili, da je varnostni sistem Tetra snemal ne le pogovore, ki so bili izvedeni po elektronskih komunikacijah, temveč naj bi bil snemal in arhiviral tudi celotno dogajanje v prostoru OKC-ja v Mariboru. Kako dolgo se je to dogajalo, ni znano.

Policisti so nato podali prijavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja. Zavračajo možnost, da bi šlo v tem primeru za tehnično napako, pomoto ali malomarnost. Poudarjajo, so bile ob uvedbi Tetre usposobljene strokovne službe, ki morajo zagotoviti nemoteno, pravilno in zakonito delovanje sistema.

Na Generalni policijski upravi (GPU) so potrdili navedbe mariborskih policistov: "Na eni digitalni avdiokonzoli (krajše DAC) se je pojavljala napaka. Namesto kratkotrajnega shranjevanja posnetkov pogovorov na interventni telefonski številki 113 (24 ur) in radijski zvezi Tetra (kratkoročno se snema samo zadnjih 72 ur), so se snemali tudi pogovori v prostoru OKC PU Maribor". Obvestili so tehnike urada za informatiko in telekomunikacije, ki so poskušali napako odpraviti. Ker pa ni šlo drugače, so prejšnji ponedeljek zamenjali celotno konzolo.

Možnost varnostnega incidenta
Tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija je pojasnil, da to, da bi tretja oseba zlorabila posnetke na DAC, ni mogoče. Pristojni v službi za notranjo varnost GPU-ja pa vseeno dogodek obravnavajo kot mogoč varnostni incident. Tehnikom so tudi naročili, da preverijo delovanje konzol v OKC-jih vseh drugih policijskih uprav.

Menegalija je še dodal, da ima do teh posnetkov dostop samo policist OKC-ja, ki mora biti prijavljen v dispečersko enoto. DAC-enote pa tudi niso povezane z medmrežjem, tako da ni mogoč dostop zunaj OKC-ja.