Hriberšek je pred predajo policistom posnel videoizpoved in v njej povedal, da je najprej z denarjem plačal eno položnico, ki je ni mogel poravnati, čeprav je redno zaposlen. Zatrdil je, da kraje denarja ni vnaprej načrtoval:
Hriberšek je pred predajo policistom posnel videoizpoved in v njej povedal, da je najprej z denarjem plačal eno položnico, ki je ni mogel poravnati, čeprav je redno zaposlen. Zatrdil je, da kraje denarja ni vnaprej načrtoval: "To je bila pač stvar odločitve v trenutku." Foto: MMC RTV SLO
Miha Dolinšek
"Mislim, da nisem nič prekršil," pravi Miha Dolinšek. Foto: MMC RTV SLO
Rudi Vovk
"Pravzaprav smo mislili, da bo torbo morda mogoče predati slovenskim oblastem v Avstriji, se pravi slovenskemu generalnemu konzulatu, a teh pooblastil nimajo, zdaj pa čakamo na nadaljnja navodila," pravi Vovk. Foto: MMC RTV SLO

Zgodba nekdanjega varnostnika Sintala Boruta Hriberška, ki je iz podjetja odnesel več sto tisoč evrov, še vzbuja vprašanja. Televizija Slovenija je v torek objavila videoizpoved Hriberška, ki jo je posnel pred predajo oblastem. Posnel ga je znanec in novinar Miha Dolinšek, ki je dopisniku TV Slovenija Lojzetu Kosu zdaj pojasnil svojo plat zgodbe.

Pravi, da se je v zgodbi znašel po naključju. Hriberšek ga je prosil, da posname njegovo izjavo, in prepričan je, da bi se na to odzval vsak novinar. Zato se je odpeljal do Hriberška, ga posnel s kamero, nato pa ga na njegovo prošnjo odpeljal do Salzburga. Hriberšek je po njegovih besedah vztrajal, da se želi predali slovenskim policistom. Preden sta se poslovila, mu je v avomobiltu pustil torbo in ga prosil, naj jo zanj shrani.

Dolinšek trdi, da torbe ni želel imeti, da se je je celo mislil znebiti, a je nato pogledal vanjo in ko je videl zapečaten denar, jo je odpeljal k znanemu slovenskemu odvetniku iz avstrijske Koroške Rudiju Vovku. "Poklicali smo notarja, ga prosili, da napravi zapisnik, da torbo zapečati in shrani v trezorju na banki. Obvestili smo slovensko državno tožilstvo in zdaj čakamo na nadaljnja navodila ," je Vovk dejal za TV Slovenija.

Koliko je bilo denarja, še ni znano
Koliko denarja je v teh paketih, odvetnik Vovk ne ve: "Nismo šteli, ker je bilo zapečateno v neke plastične vrečke. Tega nismo hoteli odpirati. Lahko samo grobo domnevam, da bo tam med 50 in 100 tisoč evri, več verjetno ne. Preostalo pa bodo slovenski organi prešteli, koliko je res."

Tudi nemški organi pregona po podatkih Sintala denarja, ki ga je Hriberšek dal v sef na železniški postaji v Mannheimu v Nemčiji, še niso prešteli, je za TV Slovenija poročala Metka Majer.

Sintal trdi eno, Hriberšek drugo
V Sintalu so po poročanju medijev prepričani, da je zmanjkalo več kot milijon evrov, ne le 650.000 evrov, kot trdi Hriberšek. Predsednik uprave Sintala Robert Pistotnik pravi, da so po tatvini oblikovali komisijo, ki je neodtujen denar preštela komisijsko, in " razlika med vhodnimi podatki naših naročnikov in preostalim neodtujenim denarjem je razlika 1.034.000 evrov. "

Medtem pa Hriberšek v videoizpovedi zatrdi, da je bil volumen res zelo velik, a "nisem vzel toliko, kot pravijo."

Hriberšek ostaja v priporu
Hriberšek ostaja v Sloveniji v priporu, saj je zunajsodni senat sodišča potrdil odločitev preiskovalne sodnice o enomesečnem priporu. Njegov odvetnik Boris Grobelnik se bo obrnil na vrhovno sodišče, saj meni, da ni nobenega razloga za begosumnost, zaradi česar se je sodišče odločilo za pripor. "Saj se je sam javil," je dejal za STA.

Kakšno vlogo je imel Hriberškov prijatelj?
V Avstriji in Nemčiji še preštevajo ukraden Sintalov denar
Je Hriberšek res ravnal spontano?
Kakšno vlogo je imel Hriberškov prijatelj?
V Avstriji in Nemčiji še preštevajo ukraden Sintalov denar
Je Hriberšek res ravnal spontano?