Tovšakova je za seboj pustila pogorišče Vegrada in stotine opeharjenih delavcev. Foto: BoBo
Tovšakova je za seboj pustila pogorišče Vegrada in stotine opeharjenih delavcev. Foto: BoBo

Prva obtožnica se nanaša na poslovne goljufije in kupovanje lastnih delnic znotraj skupine Vegrad, druga pa na prenos deležev družbe pooblaščenke Vemont na druge družbe v skupini Vegrad, je potrdil okrožni državni tožilec Stanislav Pintar.

Po poročanju časnika Večer je predobravnavni narok za novi obtožnici razpisan za december oz. je predviden za začetek prihodnjega leta. V primeru prve obtožnice bo Tovšakovi, ki na Igu prestaja sedem let in pol zaporne kazni zaradi nezakonitega ravnanja med vodenjem Vegrada, nasproti kot oškodovanec stal eden najbolj znanih Vegradovih podizvajalcev, Zekrija Habibović. Vegrad mu je namreč ostal dolžan še okrog 165.000 evrov. Za kaznivo dejanje poslovne goljufije je zagrožena kazen do 10 let zapora.

V primeru druge obtožnice, ki se nanaša na oškodovanje upnikov in zlorabo položaja, pa je zagrožena zaporna kazen do osem let. Ob Tovšakovi je soobtožena še nekdanja direktorica kadrovske službe Vegrada Branka Gabriel.

Okostnjaki še kar padajo iz omare
Celjski kriminalisti po navedbah Večera še vedno niso končali vseh preiskav kaznivih dejanj v Vegradu. Ugotovili so, da so odgovorne osebe od jeseni 2009 do jeseni 2010 1.670 nekdanjih delavcev oškodovale za skupni znesek okoli 4,2 milijona evrov. Med ovadenimi je znova Tovšakova.

Julija letos pa so celjski kriminalisti na specializirano državno tožilstvo podali tudi kazensko ovadbo zoper odgovorne osebe štirih hčerinskih družb Vegrada zaradi suma storitve več kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev ter poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Ugotovljeno je bilo, da so odgovorne osebe od sredine 2009 do pomladi leta 2011 zaradi neplačila obveznosti (plač, regresa, prispevkov, odpravnin) oškodovale 524 nekdanjih delavcev za okoli 4,9 milijona evrov. Preiskava nepravilnosti in nekaterih sumov kaznivih dejanj zoper odgovorne osebe podjetja še poteka, je pa v sklepni fazi.