Črna kronika
Ivan Radan
O tem, ali ima zdravnik Ivan Radan narcisistično osebnostno motnjo, so mnenja stroke deljena. Foto: BoBo

Dodaj v

Psihologinja: Pri Radanu bi lahko šlo za narcisistično osebnostno motnjo

Sojenje se počasi približuje koncu
29. september 2016 ob 17:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Psihologinja Ivna Bulič Vidnjevič je v nadaljevanju sojenja Ivanu Radanu, ki je obtožen šestih umorov, pričala, da bi pri njem lahko šlo za narcisistično osebnostno motnjo.

Izvid je zgolj posvetovalen, ker sama po pregledu ni postavila diagnoze, a kot klinična psihologinja lahko suvereno in veljavno oceni osebnostno strukturo, je pojasnila klinična psihologinja s Psihiatrične klinike v Ljubljani Ivna Bulič Vidnjevič. Da bi postavila diagnozo narcisistične osebnostne motnje pri zdravniku Ivanu Radanu, bi bil po njenem mnenju potreben še en pregled.

Da ima Radan narcisistično osebnostno motnjo, je sicer v svojem izvedenskem mnenju zapisal tudi klinični psiholog Aleš Friedl, a je to mnenje potem umaknil.

Ravno nasprotno, in sicer da pri Radanu narcisistične osebnostne motnje ni, pa je menila psihiatrinja Vesna Švab, ki je o mnenju Bulič Vidnjevičeve dejala, da je bil Radan v času pregleda pri njej pod hudim pritiskom, zato so se nekatere osebnostne značilnosti bolj izrazile kot sicer.

Provokacija s kalijem
Bulič Vidnjevičeva je v pričanju navedla, da se je Radan v pripovedi zgodbe bolj vrtel okoli odnosov na oddelku kot pa okoli odnosov do bolnikov. "Ni bila tako zelo poudarjena skrb za bolnike," je dejala. Opazila je tudi, da Radan ob razsežnosti afere ni bil toliko zaskrbljen glede tega, kaj se bo zgodilo, ampak je bil zadovoljen, ker je upal, da bo to izboljšalo razmere na nevrološki kliniki. Sicer je pri človeku, ki se znajde v takšnem položaju, pričakovati zaskrbljenost, kaj se bo z njim dogajalo, je dodala.

Opredelila se je tudi do provokacije s kalijem. Radan je namreč najprej sodelavcem razlagal, da je bolniku dal kalij, nato pa je spremenil zgodbo, in sicer da bolnik kalija ni prejel, da pa je to razlagal, ker je hotel provocirati zaradi težkih razmer na oddelku. Po njenem mnenju provociranje na način, ki ima takšne posledice, ni zrel mehanizem spoprijemanja s težavami. "Zrelostna osebnostna struktura ima boljše načine za premagovanje težav, obstajajo pa številni normativno prilagojeni načini, da se da povedati, da je nekaj narobe," je pojasnila.

"Na oddelku je polno konfliktnih ljudi"
Pričala je tudi zdravnica z nevrološke klinike UKC-ja Ljubljana Saša Šega Jazbec, ki je spregovorila o razmerah na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, kjer je Radan delal. Sama sicer dela na drugem oddelku, a "vsi na nevrološki kliniki, smo vedeli, da so na tem oddelku slabi odnosi". Na tem oddelku je veliko konfliktnih ljudi, z Radanom pa so radi sodelovali, je še pojasnila.

Dejala je tudi, da je ob začetku afere Radan prišel do nje in ji povedal, da ima težave, ker je enemu bolniku nastavil kalij, a je tekel mimo. Pričal je tudi starš otroka, ki ga je Radan zdravil, in sicer da je bil edini zdravnik, ki si je vzel čas in se je bil z njim pripravljen pogovoriti o otrokovi bolezni.

Kröll: Umrli so naravne smrti
Sojenje se približuje koncu. Po več kot mesečnem premoru bo sredi novembra še en narok, v tem trenutku pa še čakajo na posnetek življenjskih funkcij enega izmed Radanovih bolnikov na dan, ko je ta umrl. Posnetek so naknadno našli na enem izmed računalnikov na nevrološki kliniki.

Do tega dokaza se bosta potem lahko opredelila še avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll ter izvedenka tožilstva Mateja Lapuh, ki je strokovnjakinja za paliativo. Kröll je sicer za vse bolnike, katerih umora iz morilske sle je Radan obtožen, ocenil, da so umrli naravne smrti, ne pa zaradi morebitnih previsokih odmerkov zdravil.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
SrMaček
# 29.09.2016 ob 17:19
Težko bomo našli zdravnika, ki narcistične motnje nima...pač, posledica družbenega položaja.
reorah
# 29.09.2016 ob 17:36
Kako zelo si želim, da bi nekdo postavil osebnostni izvid tudi o psihologu, ki se o nečem izreka tako, kot se izreka. O, kaj vse bi bilo razkrito! Verjemite mi iz prve roke! V mladih letih ogromno stikov okoli psihologov. Če danes pogledam nazaj, z vso odgovornostjo trdim, da je veliko psihologov, ki se za ta poklic odločijo zato, ker nezavede iščejo pomoč samemu sebi. Ker so torej sami v stiskah in težavah, pa to projicirajo navzven na druge ljudi, ki da jim bodo pomagali. Še sebi ne znajo! Koliko ta folk naklada, vsak na drugačen način in z drugega zornega kota... Je tudi nekaj dobrih strokovnjakov. V moji večletni praksi so bili v ABSOLUTNI manjšini. Jih ni za prste ene roke, onih drugih je cela četa.
JJstyle
# 29.09.2016 ob 17:34
Tip je za moje pojme car. Razdajal se je za bolnike 24/5 in boln k... je imel katastrofalnega odnosa osebja na nevrologiji ter podaljševanja trpljenja tja v tri dni, brez sleherne možnosti ozdravitve. Ko je pokazal na napake sistema in malomarnost/izčrpanost osebja, jih je dobil po glavi, kot jih dobi vsak, ki si v Sloveniji upa dvignit glavo iz greznice egalitarnosti in neprevzemanja odgovornosti za svoja (ne)ravnanja. Sploh pa je izvedenec Wolfgang Kröll na sojenju povedal vse: "Vsi njegovi pacienti so umrli naravne smrti." Vse razen oprostilne sodbe in opravičila državnega tožilstva ter vse novinarske srenje, ki ga je v naprej ožigosala za množičnega morilca, bi bil škandal prve vrste.
shemish
# 29.09.2016 ob 17:20
Naj bi novinarstvo.
nocoment78
# 29.09.2016 ob 17:22
Tak profil osebnosti mi je znan pri nasih politikih...
JJstyle
# 29.09.2016 ob 18:22
MMC upam, da vas Radan, ko bo oproščen, za tale naslov toži. Normalen naslov članka bi na primer bil Kröll: Radanovi pacienti umrli naravne smrti.
Serpente
# 29.09.2016 ob 18:06
Pokojni dr. Dolnicar, nevrokirurg, je na enem intervuju lepo povedal:
VSAK PSIHIATER ali PSIHOLOG, rabi SVOJEGA PSIHIATRA ali PSIHOLOGA!
Nikoli se nisem bolj strinjal s kaksnim dohtarjem..
Mefisto
# 29.09.2016 ob 17:29
Šibko naj bi novinarstvo ter močni lobiji v ozadju.
Rasta75
# 29.09.2016 ob 17:55
conanbarbarian: "Kakšnje motnje imata pa Pahor in Janša ? Narcisoidne ziher !"

Prvi je narcisek, drugi pa šolski primer sociopata.
Ogroženi
# 29.09.2016 ob 19:42
Hahahahahaahahh kakšno novinarstvo :))))))))))))

Vmes sta bili dve zaslišanji. Obe sta šli dr. Ivanu Radanu v prid. O obeh MMC RTV Slovenija NI poročala kljub pozivom!!!!

Sedaj pa imajo "naj bi" novico in takoj poročajo na prvi strani.....MMC urednica, zaslužite si obravnavo pred ljudsko množico na ulicah in trgih. Ker namerno zavajati javnost v korist oblasti je narodna izdaja. O narodni izdaji pa je edino pravilno, da sodi ljudstvo na ulicah in trgih!

Sram naj vas bo!

PS: Držite se dr. Ivan Radan, nič vam ne morejo in niste sami!!!
Omnipotence
# 29.09.2016 ob 18:09
kaj zdej novinarji, jo ima ali jo nima...

ps podn od novinarstva
callme
# 29.09.2016 ob 18:35
Če še dodam svojemu prejšnjemu postu, potem pričakujem tudi, da mi podate vse diagnoze naših ministrov, navsezadnje so oni v moji službi, kot davkoplačevalke.
mladi portugizac
# 29.09.2016 ob 17:56
Glede na do sedaj znane podatke bo vse, razen oprostilne sodbe, veliki presenečenje.
flipper
# 29.09.2016 ob 17:46
Ivan Radan naj bi imel narcisistično osebnostno motnjo.
---------------------
Tako kot gospod B.P.
Vido3
# 29.09.2016 ob 21:00
Tale psihologinja je res izbira prve vrste. Če bi ona sebi ocenila osebnostno strukturo, bi prišla do enakega zaključka, kot ga podaja za Radana. Vprašajte specializante klinične psihologije... Škoda, saj imamo kar nekaj izkušenih in osebnostno zrelih kliničnih psihologov...
Homer.
# 30.09.2016 ob 08:23
To sojenje je popolna farsa za sodstvo in državo.
Sodi se brez dokazov, ni bili opravljena nobena obdukcija, ki bi dokazovala, da je Radan karkoli nedovoljenega dal, uporabljajo se neka psihiatrična mnenja, ki je vsako drugačno (po psihiatričnih diagnozah, pa itak vsi imamo kako "motnjo"), vsi pacienti so bili terminalni in na smrtni postelji

Skratka, v sodbi za umor, se ne moreš hecati z indici, ampak morajo biti zbrani materialni dokazi. Ker tega ni, zadeva sploh na sodišče ne bi smela priti.
callme
# 29.09.2016 ob 18:33
In kdo odloči, kdaj in če se bo v medijih objavilo zdravstveno stanje kogarkoli?
amigo
# 30.09.2016 ob 08:11
Mene zanima kaj pravijo svojci umrlih, kakšen zdravnik se vam zdi Dr.Radan, bi jih vprašal.

Svojci umrlih so v glavnem hvalili dr. Radana kot dobrega zdravnika, ki se je zelo zavzemal za svoje bolnike. A po nekem čudežu MMC o tem ni poročal. Pošteno in neodvisno novinarstvo.
25kur
# 29.09.2016 ob 19:45
Težko bomo našli zdravnika, ki narcistične motnje nima...pač, posledica družbenega položaja.
Matejko
# 29.09.2016 ob 17:10
Hahaha, šalamala! ;)
samogledam
# 30.09.2016 ob 08:09
ne poznam Slovenca ki nebi imel narcisoidnega sindroma ! poglej okoli sebe, sami napihnjenci, na vse se spoznajo...
QUENDI
# 29.09.2016 ob 23:25
....lahko....bi....če.....kakšna kvaziznanost je ta psihologija.....pravzaprav še vesolje bolje poznamo kot delovanje ti.psihe......pa jo želimo opredalčkati.....
hizli tren
# 29.09.2016 ob 21:30
rtv propaganda se vrti na polno
21.12.2012
# 29.09.2016 ob 20:34
Ah ta F znanost, okrogla in votla.
Binder Dandet
# 29.09.2016 ob 20:29
@ples:
"Zdaj pa povejte, kakšno trditev hočete na podlagi tega?"

Psihologi neenotni glede narcisticne motnje.

Cist drug pomen kot pa trenutni naslov. Naslovi pa se vtisnejo v spomin. In v terminu je tudi motnja, torej si bo folk na podlagi tega naslova zapomnil, da je moten.

Ne razumem pa, zakaj bi narcisoidnost igrala vlogo v tem primeru.
Ples
# 29.09.2016 ob 18:32
@JJstyle
Normalen naslov članka bi na primer bil Kröll: Radanovi pacienti umrli naravne smrti.

Ker se ponavadi v naslov da nekaj, kar sploh ni novica, je že dolgo znano? ccc
veronikad
# 29.09.2016 ob 17:32
ja tko kot je srmaček reku.. eden glavnih motivov za študij medicine je najpogosteje facebook oz pri starejših gasilska veselica
KunteKinte
# 01.10.2016 ob 09:10
Na kratko ta dvom o Radanovi krivic oz. nedolžnosti je ustavaril njegov odvetnik... Milan Krstič in Gorazd Fisher.. respect za opravljeno delo.. človeka sta izvlekla iz skoraj nemogočega položaja..

Radan bo najbrž oproščen.. problemi v UKCLJubljna obstajajo.. ker je kompleten KC raspuščen in vsak dela po svoje... korupcija..gospodarski kriminal..prodaja človeških organov..mobing.. itd itd..

Človek skoraj ne more verjeti kaj se tamo dogaja.. .. servisne službe delajo po svoje.. za vsak posel se zahteva 20 % provizija ..itd itd..

Organi pregona pa glavo v pesek..in vse je ok :)
Atila the Hun
# 30.09.2016 ob 14:08
Bulička ima tudi kakšno motnjo...najboljš, da se samoanalizira! Radana pa pustite pri miru!
amigo
# 30.09.2016 ob 07:18
Radan je imel prijateljico, ki je bila zaposlena kot kriminalistka. Ko je prišla v konflikt s svojim šefom, ji je Radan našel psihologa in v njeno korist pričal na sodišču. Kriminalisti, ki so Radana preiskovali so povezani s tem šefom. Zato je celoten proces kršenje človekovih pravic in Ustave. Vsak človek ima pravico, do neodvisnih preiskovalcev in sodnikov. Glede na število prebivalcev so slovenski sodniki največji kršitelji človekovih pravic v celotni EU. Lahko smo ponosni!
tvojfrend
# 29.09.2016 ob 19:44
@bi lahko šlo za

Pravzaprav bi lahko šlo tudi za to, da so vesoljci vplivali na mnenje izvedeneca dr. Krolla

kon
# 29.09.2016 ob 18:31
no če mene prašate je mejčken pretiraval s telim provociranjem. Pač ne morš tko delat. Verjamem pa da ni kriv in da je marsikdo drug na oddelku za premestitev na kak drug (bolj zaprt) oddelk. No prpravte se pa tud da bo stožu kliničen center in državo ko bo (upravičeno) oproščen. Se mu je pa dejansko kr precej uničel življenje tk da je v bistvu upravičen do vsakega centa.
B in .
# 04.10.2016 ob 19:13
Ocenjujem, da je velika verjetnost, da je Radan veliko bolj uravnovešena osebnsot od te psihologinje, ki je dala oceno. Ironija, ampak tako je.
B in .
# 04.10.2016 ob 19:12
Če danes pogledam nazaj, z vso odgovornostjo trdim, da je veliko psihologov, ki se za ta poklic odločijo zato, ker nezavede iščejo pomoč samemu sebi. Ker so torej sami v stiskah in težavah, pa to projicirajo navzven na druge ljudi, ki da jim bodo pomagali. Še sebi ne znajo! Koliko ta folk naklada, vsak na drugačen način in z drugega zornega kota... Je tudi nekaj dobrih strokovnjakov. V moji večletni praksi so bili v ABSOLUTNI manjšini. Jih ni za prste ene roke, onih drugih je cela četa.

Točno!

Tudi med samomorilci so žal kar pogosti, ker niso zmogli niti sebi do prave mere pomagat.
Kekec99
# 30.09.2016 ob 07:39
Psihologinja: Pri Radanu bi lahko šlo za narcisistično osebnostno motnjo

Mene zanima kaj pravijo svojci umrlih, kakšen zdravnik se vam zdi Dr.Radan, bi jih vprašal.
Jožeine
# 29.09.2016 ob 18:58
g. Zdravnik Radan se dobro zaveda, da je vse skupaj en lari fari in zakaj bi bi zaskrbljen, če se zaveda dejstva, da dokazov zoper njega ni v Sloveniji pa je najboljša naložba ta, da se pravdaš in pravdaš in pravdaš in potem ti lepo vse z visokimi obrstmi vrnejo pa še odškodnino dobiš - ni bolje naloženega denarja!

To kar se pa počne s bolniki pa je po drugi strani skrb zbujajoče - na eni strani voznik ne sme vozit več kot 8 oz. 10h na dan po drugi strani pa lahko zdravniki zdravijo 28h/dan - brez predaha, če je potrebno ali pa malo v državni malo pa popodlne in ponoči ali pa obratno v privatni ambulanti - tu je potrebno narediti red in presekat to, ali delaš v javni upravi s kako naduro a ne več kot 12h/dan ali pa delaš kot privatnik in se bodo odnosi takoj uredili, ko bo tudi več specialistov - ne pa da se ustvarja pomanjkanje in potem se "gasi poažre".
pkozin
# 01.10.2016 ob 15:38
Pri nas ima mnogo politikov tako motnjo.

# 29.09.2016 ob 19:56
Psihologinja: Pri Radanu bi lahko šlo za narcisistično osebnostno motnjo

Pa naj mu dajo eno lepo ogledalo v celico in naj se cele dneve gleda ...
tvojfrend
# 29.09.2016 ob 19:54
@reorah

Poskus je bil izveden. Rosenhan eksperiment. Po tem eskeprimentu se je videlo, kakšen fiasko so psihologi naredili.

tocco
# 29.09.2016 ob 19:36
Samo ne se pojavi srmaček zadene v polno. Kaj si ja nor bullsay
Ples
# 29.09.2016 ob 18:30
kaj zdej novinarji, jo ima ali jo nima...

ps podn od novinarstva


Mislim, kakšne mate, no! Čisto pravilno je napisano. Ena psihologinja je ocenila, ne postavila diagnozo, da ima narcistično motnjo - in to je bilo danes in najbolj zanimivo, zato je verjetno v naslovu, kar je logično. Ob tem pa lahko preberemo, da je drug psiholog napisal izvedensko mnenje, da to motnjo ima, ampak je mnenje umaknil. In tretja psihiatrinja je rekla, da te motnje nima. Zdaj pa povejte, kakšno trditev hočete na podlagi tega? A mislite, da bo novinar, ki je verjetno povzel STA, šel sam raziskat, ali Radan ima narcistično motnjo ali ne? ali ne? Dajte no
Ples
# 29.09.2016 ob 18:21
Po njenem mnenju provociranje na način, ki ima takšne posledice, ni zrel mehanizem spoprijemanja s težavami.

Definitivno. Meni je to res najbolj čudno od vsega. Čisto na začetku je zgledalo, kot da se bo zavzel za evtanazijo, da bo to njegov point, tudi komentarji so se okrog tega vrteli - on pa je le želel opozoriti na odnose med sodelavci?! Takole? Da je človeka strah iti v bolnišnico ali imeti kakšnega svojca tam? Ker kako pa vemo, kaj je bilo res s tistim kalijem?
Po moje bo sicer oproščen, ker nekih neposrednih, trdnih dokazov verjetno nimajo. Čeprav to zanašanje na poročilo Avstrijca pa se mi tudi ne zdi dovolj - temelji na evidencah in kartotekah, kjer pa ni vse vpisano, kot so pričali.
Kazalo