Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 16 glasov Ocenite to novico!
Ivan Radan, Erika Žnidaršič
Radan vztraja, da je nedolžen in da ni nikomur namerno skrajšal življenja. Foto: MMC RTV SLO
false
Radan naj bi s prevelikimi odmerki kalija in morfija bolnikom skrajšal življenje. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Radan vzbudil sume medicinske sestre in duhovnika

Nekatere medicinske sestre pohvalile Radanov odnos in delo
12. maj 2016 ob 16:57
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na sojenju nevrologu Ivanu Radanu sta pričala medicinska sestra in duhovnik, ki so se jima nekatera Radanova dejanja zdela čudna.

V današnjem naroku sojenja proti Radanu, ki je obtožen umorov šestih bolnikov iz morilske sle, so pričale nekatere medicinske sestre z oddelka, kjer je bil Radan zaposlen. Več sester je dejalo, da je imel Radan odličen odnos do svojih bolnikov, njihovih svojcev, pa tudi do sodelavcev. Več jih je tudi izjavilo, da niso nikoli podvomile o Radanovih odločitvah glede zdravljenja bolnikov oz. se jim ni zdelo nič sumljivo.

Ena izmed sester, ki je bila odgovorna za oskrbo bolnika, ki naj bi ga Radan umoril s propofolom, pa je dejala, da je opazila, da Radan pri tem bolniku nekaj nastavljal na črpalki za infuzijo, v kateri je bil propofol.

To se ji je zdelo čudno, saj po njenih besedah ni bilo običajno, da bi zdravniki spreminjali nastavitve na črpalki. Prav tako se ji je zdelo čudno, da propofol teče hitreje kot običajno. Kakšna je bila ta hitrost, pa se ni spomnila. Je pa v temperaturni list vpisala, da propofol teče s hitrostjo 10 mililitrov na uro, kar sicer ni neobičajno. Na vprašanje, zakaj je zapisala drugačno hitrost pretoka, kot je opazila na črpalki, je dejala, da je verjetno hitrost pretoka vmes že nekdo zmanjšal.

Nekdo ni želel, da se podatki vpišejo
Ko je videla, da teče propofol, je to tudi vpisala v temperaturni list bolnika, a nato ugotovila, da je nekdo izbrisal njen zapis. Timsko sestro je vprašala, zakaj je bil njen zapis izbrisan, ta pa ji je odvrnila, "da se ne bo vpisalo". Takrat ni razumela, kaj to pomeni, je pojasnila.

Zato je še enkrat vpisala učinkovino v temperaturni list, a je bil njen zapis še enkrat izbrisan. Ob tem se ni spomnila, ali je bilo še kaj propofola v steklenički, ko je bolnik umrl. Prav tako ne ve, ali je bila bolniku dana še ena steklenička propofola.

Dejala je tudi, da infuzije s propofolom ni ona nastavila, prav tako ne ve, kdo je to storil. Dogodek se ji je zdel sumljiv in je predvidevala, da je to opazila tudi timska sestra, ki je v ponedeljek že pričala. Prav tako je sklepala, da je timska sestra o teh sumih obvestila nadzorno medicinsko sestro, a ni preverjala, ali je to tudi dejansko storila. Potrdila je, da je bolnik dobil učinkovino takrat, ko so bili navzoči njegovi svojci in duhovnik.

Radanov namig se mu je zdel sumljiv
Danes je pričal tudi duhovnik, ki je v času dogodkov delal na UKCL-ju, in je pri omenjenem bolniku pred smrtjo opravil bolniško maziljenje. Duhovnik sicer ni prepričan, ali dejansko gre za bolnika, ki je na nevrološki kliniki umrl januarja 2014 in za katerega je Radan osumljen, da ga je umoril, a da je bil zdravnik ob maziljenju vedno navzoč in čuteč.

Ob smrti sicer ni bil navzoč, je pa opazil, da je Radan med obredom nekaj namignil sestri, ki je nato na črpalki infuzije nekaj nastavila. Kaj je nastavila, ne ve. Na vprašanje, zakaj se mu je zdelo sumljivo, je odgovoril, da je takrat prvič opazil, da je zdravnik med samim obredom namignil sestri, naj nekaj naredi pri črpalki.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 12.05.2016 ob 17:23
Zdaj na vse pretege iščejo NEKAJ, nekaj, kar bi ga naredilo krivega. Nimajo pa nič razen zamer medicinskih sester, župnikov, najbrž se bo našla še kakšna sobarica ali čistilka, hišnik. Da se le omadežuje njegovo dobro ime. Kajti v nasprotnem imamo škandal veliko večjih razsežnosti, kot so bili domnevni umori tega zdravnika: obsodbo ministrice, zdravniškega sveta UKC in zbornice, da je kriv, še preden mu je bila sploh dokazana kakršna koli krivda.

Drži se, dr. Ivan Radan, nisi sam! Ta vlada bo enkrat padla. Kasneje kot bo, bolj bo hudo!

#UPOR2016
coldplay11
# 12.05.2016 ob 17:37
Človeka mediji res hočete pribiti na križ, drugega si ne morem razlagati.
sammy13
# 12.05.2016 ob 17:28
Ajej, zdaj pa oba na enkrat ugotavljata, da je bilo vse čudno... Ja kje pa sta bila prej? Zlasti medicinska sestra??
Shantorian
# 12.05.2016 ob 17:48
Da vam jaz povem kaj se dogaja v KCLJ. Ljudje, ki bi morali biti že v penziji delajo pogodbeno, zjutraj se pridejo štemplati, grejo domov, pridejo popldan nazaj štempljati odhod. Vse to se dogaja pod vodstvom Škiteka.
Novinarji, raziščlte malo.
Bivši uporabnik
# 12.05.2016 ob 17:46
Pričanje medicinske sestre je grozljivo.
ZeK
# 12.05.2016 ob 18:43
na eni strani pričanje avstrijskega izvedenca, na drugi pa župnika.

Na vprašanje, zakaj se mu je zdelo sumljivo, je odgovoril, da je takrat prvič opazil, da je zdravnik med samim obredom namignil sestri, naj nekaj naredi pri črpalki.

ker kaj, ob obredom zdravnik neha zdraviti!???

Free Radan!
bobodobo
# 12.05.2016 ob 18:35
Ples - ja, res je. In tudi zaradi tako izbrisanih zapisov strokovnjak iz tujine ni mogel nič najti.

Pa še nekaj - duhovnik je pač pričal, ker je moral. Najbrž bi tudi vi pričali, če bi vas poklicali na sodišče.
Steffy
# 12.05.2016 ob 18:10
Čas inkvizicije? A se jim je čisto zmešalo ali kaj? Obtožbe zoper Radana so strokovne narave in o njih ne more šteti mnenje župnika, ste zmešani?!?!?
ne6c
# 12.05.2016 ob 17:44
Kaj ima duhovnik za pricati? Ali je duhovnik zulil solske klopi 10+ let, da bi bil usposobljen za zdravnika, da bi lahko presojal kaj je "cudno" in kaj ne?

Kot ze v vecini primerih v preteklosti (Jansa, Bavcar, Skoberne ...) se navidezno pumpa narod in primer da bo "too big to fail" ker so ljudje stopili izven povprecja in ker smo v Sloveniji, kjer bog ne daj, da kdo odstopa od sivega povprecja (znan pregovor - naj sosedo krava crkne), jih je takoj treba "sesuti" na polno in jih diskriminirati, da si ja nihce v tej drzavi nebi upal stopiti iz sivega povprecja.

Primer je jasen in sploh ne vem zakaj sojenje se sploh poteka, NEODVISEN medicinski strokovnjak iz Avstrije ni nasel nic spornega pri postopkih.
Ples
# 12.05.2016 ob 17:26
Ne moremo vedeti, ali je res ubija ali ne, je pa vsekakor zelo čuden tale Radan. Na ta način opozarjati na slabo komunikacijo, halo?! Pa recepti?! Pa fotke?!

Ampak vedno se pod temi članki najdejo komentatorji, ki v njem vidijo nekoga, ki se zavzema (morda tudi izvaja, a če jo, jo nezakonito!) za evtanazijo, on pa te besede niti enkrat ni omenil ...
ŠarliBebo
# 12.05.2016 ob 18:51
Nauk zgodbe:

Bejžmo vsi čim dlje od slovenskih bolnišnic, če nam je življenje milo.
Janezski
# 12.05.2016 ob 18:13
Nekomu, ki opravlja bolniško maziljenje in sveto verjame v te stvari, se je nekdo drug zdel sumljiv?
conscience
# 12.05.2016 ob 17:57
Hahahahaha....expert za medicino in ne vem še kaj iz tujine je vse naštudiral in povedal, da ni bilo s temi primeri nič narobe.....sedaj pa bosta medicinska sestra in župnik najbolj brihtna.....zto pa je tako kot je......samo poglej pametnega medicinskega brata kam je pripeljal Union Olimpijo......v parlamentu se pa itak na vse spozna....
josh k.
# 12.05.2016 ob 18:45
Zaenkrat vse priče v njegovo korist.
ne6c
# 12.05.2016 ob 18:29
Meni je pa logično, da izprašajo tudi priče, vse, ki so bili pač tudi fizično tam, tudi svojce ... Noben strokovnjak iz tujine, ne more iz poročil vedeti, kar je npr. povedala sestra:

Zato je še enkrat vpisala učinkovino v temperaturni list, a je bil njen zapis še enkrat izbrisan.


Ce je to seveda res, zakaj potem ta medicinska sestra ni v disciplinksem postopku? Glede na to, da se je zavedala in opazila, da je prislo do ponarejanja listin, zakaj potem ni to sporocila nadrejenim? Potem-takem, zavestno ni hotel opzoriti nikogar na napake, ki so se dogajale in ni opravljala svojega poklica in je to povod za disciplinksi postopek o nevestnem delu.
hehet
# 12.05.2016 ob 18:38
Mislim da ljudje ne razumejo ali pa nočejo razumeti kako delujejo v javnem sektorju. Ti ljudje ščitijo drug drugega ker se zavedajo da če pade eden, padejo vsi. Kdo ve koliko ljudi umre "naravne smrti" v javnem zdravstvu? Jaz ne skrbim za svoje zdravje kar tako, glavni razlog za mojo skrb je, da nočem končati v slovenski bolnišnici...
megan
# 12.05.2016 ob 21:49
Dobro ampak eni se pa lahko malo umirite pri kritiziranju duhovnika. Saj ni pričal kot duhovnik, ampak kot državljan, ki je bil zaradi narave svojega dela pač prisoten pri konkretnem primeru in tudi pri mnogih podobnih. A ni normalno, da priča nekdo, ki je bil prisoten, ali se bomo šli to, da bomo priče izločali na podlagi poklica, veroizpovedi oziroma tega kako globoko veruje?
Glede mrliškega maziljenja - nobenemu se tega ne vsiljuje, ampak ker velja svoboda veroizpovedi, je prav da se kristjanom ta obred omogoči. Sicer pa tik pred smrtjo in tudi sicer v stiskah marsikdo postane veren ...
Ples
# 12.05.2016 ob 18:35
@ne6c
Seveda ne vem, ali je to, kar pravi sestra res, ali ni, niti ne vem, zakaj potem ni v disciplinskem postopku itd.
Moj point je le, da je logično, da zaslišijo priče. Dokumentacija pač ni dovolj.
Ples
# 12.05.2016 ob 18:15
Primer je jasen in sploh ne vem zakaj sojenje se sploh poteka, NEODVISEN medicinski strokovnjak iz Avstrije ni nasel nic spornega pri postopkih.

A se jim je čisto zmešalo ali kaj? Obtožbe zoper Radana so strokovne narave in o njih ne more šteti mnenje župnika, ste zmešani?!?!?

Meni je pa logično, da izprašajo tudi priče, vse, ki so bili pač tudi fizično tam, tudi svojce ... Noben strokovnjak iz tujine, ne more iz poročil vedeti, kar je npr. povedala sestra:

Zato je še enkrat vpisala učinkovino v temperaturni list, a je bil njen zapis še enkrat izbrisan.
BorisBorisev
# 12.05.2016 ob 17:16
A zdej se bo pa lokalnemu pijancku -fajmostru verjelo? Jao slovenistan...
pizzamargerita
# 12.05.2016 ob 22:18
Se lepo pokaze iz teh izjav sester, kako jih v resnici boli đoko za to, kaj bo z bolnikom. Ne vejo, jih ne briga, opazijo, pa ne ukrenejo nicesar, ker to ni njihov problem, valijo odgovornost ena na drugo.... dohtarji se pa itak sam za fuš in place brigajo.
megan
# 12.05.2016 ob 21:42
Tule je vse hudo v megli. Ne morem si ustvarit mnenja, vse se mi zdi možno. Lahko, da je Radan res namerno ubijal bolnike iz "morilske sle," bolj verjetno se mi zdi, da bi to počel, da bi skrajšal trplenje, čeprav ve, da je evtanazija pri nas prepovedana. Možno se mi zdi tudi, da sploh nič od tega ni res, da so mu vse skupaj podtaknili, ker je kakšni medicinski mafiji (saj poznamo korupcijo v zdravstvu) stopil na rep, ali pa kaj takega nemeraval. Čudno se mi namreč zdi, da je proti njemu pričala samo ena medicinska sestra, druge pa niso vedele nič slabega povedat.
BojanD
# 12.05.2016 ob 20:54
Lahko kakšen pravnik pove, kako je sploh prišlo do sojenja? Nek utemeljen sum mora pa ja biti za to ali mi lahko sodijo zdaj že samo zato, ker sem naredil nekaj, kar se je nekomu nekaj čudnega zazdelo?
Javorovina
# 12.05.2016 ob 20:43
Pa saj ni fora v "vzbujenem sumu" (to je pač mmc-jev brihtni naslov), članek ne pove nič spornega, nič, česar ne bi že vedeli, duhovnik v pričanju samo opisuje dogodek (ki je bil očitno drugačen od ostalih primerov ... kar že vemo). takrat prvič opazil, da je zdravnik med samim obredom namignil sestri, naj nekaj naredi pri črpalki Skratka nobene nove obtožbe. (če si več ljudem zaradi tega ali onega "sumljiv", to ne pomeni, da si zato kaj bolj kriv
In: zdravnik ob maziljenju vedno navzoč in čuteč. skratka (še ena) ilustracija Radanove humanosti.
Serpente
# 12.05.2016 ob 20:10
Dr. Ivan Radan, zelim VAM, da se ta carovniski pogrom, skupaj z "duhovniki" v Sloveniji cim prej konca proti VAM in, da ODIDETE v tujino delat, to, za kar ste visoko specializirani in z duso predani. V tujini VAS bodo znali ceniti in spostovati. V Sloveniji tega se nismo sposobni, ker prvenstveno, posebno v vasi stroki, rabimo mnenje medicinskih sester in duhovnikov.
Javorovina
# 12.05.2016 ob 18:14
Oziroma duhovnikovo pričanje je - na človeški ravni - kvečjemu plus za Radana.
mkrebs
# 12.05.2016 ob 22:19
Le kdo popravlja in prepričuje tok sumnjičavo medicinsko sestro?
ne6c
# 12.05.2016 ob 20:13
Duhovniku se je zdel "sumljiv", meni pa se zdijo ljudje, ki verjamejo v basni in bajke "sumljivi", zakaj pa potem takem njih ne preganjamo po medijih, jim unicujemo zivljenja in jim odredimo pripor za nedolocen cas?
boroč
# 13.05.2016 ob 09:28
ne6c
Duhovniku se je zdel "sumljiv", meni pa se zdijo ljudje, ki verjamejo v basni in bajke "sumljivi", zakaj pa potem takem njih ne preganjamo po medijih, jim unicujemo zivljenja in jim odredimo pripor za nedolocen cas?
-----------------------------------------------------------
ne6c, če smo ti sumljivi ljudje, ki verjamemo in cenimo Krilove ali Lafontainove basni, morda Trdinove bajke, potem nas mirne duše lahko preganjaš po medijih. V basnih je veliko resnice in modrosti.
Sicer pa duhovnik je bil dolžan pričati in povedati svoja opažanja, če je bil pred sodišče pozvan.
Na sodišču je, da presodi to, kar je povedal. Sicer pa kako lahko spelješ pozornost ljudi proč od bistva. Omeniš jih duhovnika, križ, RKC ....in jih pelješ proč od bistva. Kot otroke.
boroč
# 13.05.2016 ob 09:20
Pričanje duhovnika je vzbudilo neverjetno veliko odzivov. Če bi to pričal kdor koli drug, to ne bi vzbudilo nobenega razburjanja. Saj vendar ni povedal nič takega, kar bi Radana "potunkalo".
Pa si je ta duhovnik prislužil, da ga nekdo etiketira s fajmoštrom, pa lokalnim pijančkom. To žaljivo opredeljevanje je kar prvo na tem forumu in z množično podporo bralcev, kar kaže na našo primitivno kulturo.
anman
# 13.05.2016 ob 00:20
Ne vem, kaj je toliko besed čez duhovnika. Ko sodišče zahteva pričanje, pač moraš pričati! Če je bil večkrat prisoten, potem je to logično. In v vseh pričanjih se postavlja vprašanje "ali si opazil karkoli sumljivega..." To je pač klasika, ne vem čemu toliko razburjanja. Če naredi rtv prispevek (povzetek) vsega s svojimi besedami, še ni potrebno žaliti medicinske sestre ali duhovnika. Tam sta bila pač po državljanski dolžnosti.

Sicer pa ne vem, koliko ljudi bi se spomnilo vseh dogodkov za dve leti nazaj. In zakaj sestra takrat ni javila, kar se ji je zdelo čudno. Ker takrat to ni bilo aktualno. Vsak bi zase kaj spremenil za nazaj, če bi poznal prihodnost. V danem trenutku pa nekatere zadeve niso sumljive, lahko pa nanje postanete pozorni šele čez čas. Tipično tudi pri samomorih.
ne6c
# 12.05.2016 ob 23:43
Ni problem, da je duhovnik prical in povedal kaj je on videl, problem je v vprasanju, ki ga je postavilo tozilstvo: "Ali se mu he zdelo kaj sumljivo?" Tega vprasanja pa niti duhovnik, niti nihce od nas ne more in niti nebi smeli odgovoriti, ker zal, nismo usposobljeni debatirati kako zdraviti ljudi in koliko kalija/morfija ljudem odmerjati itd.
Drugace povedano, kar se nam zdi cudno pri zdravlejnju je lahko popolnoma normalna praksa, tu pa je tozilstvo ponovno poskusilo ocrniti Radana.
Ne pozabimo, v Sloveniji, se mora dokazati NEDVOUMNA krivda, kar pa vemo, da se v preteklih primerih (Srot, Jansa, Skoberne, Crnkovic itd) nikoli ni zgodilo, ker so mediji pumpali zgodbo na nagovor tozilstva (tozilci dajo novinarjem rade volje vedeti, da ce ne bodo porocali tako kot bodo oni hoteli, nebo vec insiderskih informacij) do te mere, da primeri postanejo "too big to fail" in sodniki podlezejo pritisku.
QUENDI
# 12.05.2016 ob 21:49
....pričanje duhovnika.....ja očitno je medicinski strokovnjak....kaj pa receptor.......
pomladnidnevi
# 12.05.2016 ob 20:27
kaj faroš ne opravla maziljenja ko ni zdravnika poleg.? Po drugi strani pa spet ne razumem: če zdravnik odloči, da se nekaj dela,se ne morejo svojci odmakniti,kaj pa te župnik? Prisotn ob postelji? Malo čudno vse skup.
fafaron
# 12.05.2016 ob 20:18
Vsak prdec okrog Radana se obravnava, napihuje, razteguje kot španska telenovela. Zadeva Radan obvladuje medije!

Veste kaj? Nekaj vam povem:
Temu se reče radanizem!
ŠarliBebo
# 12.05.2016 ob 18:29
Neverjetno.......A ga še ni ustavno sodišče oprostilo??? ....škandal..... :P
kabošti
# 12.05.2016 ob 18:56
Če bi se kdo od vas malo pozanimal, bi ugotovil, da je ta duhovnik preden je šel na teologijo imel zdravstveno izobrazbo in ne delal v zdravstvu, kar je bil tudi eden od razlogov, da je postal bolnišnični duhovnik. Ker me resnično moti to nabijanje v ene tri krasne tu gor.
Javorovina
# 12.05.2016 ob 18:08
Pa saj v članku ne piše nič novega (ni nobene nove obteževalne okoliščine (razen da je pač Radan tajming tempiral na obred bolnišničnega maziljenja (to pa verjetno zato, ker je ta obred predstavljal še dodaten užitek za njegovo "morilsko slo"))).
nikagaja
# 12.05.2016 ob 18:49
to, da je bilo z lista zbrisano, je meni popolnoma jasno, da jih je radan umoril. iz socutja ali nesocutja. umoril jih je.
mlamat
# 12.05.2016 ob 17:18
Radan je neke vrste medicinski Brglez.

Verjetno je marsikateremu olajšal trpljenje, VENDAR pa je počel nezakonite stvari.
Kazalo