Radan vztraja, da je nedolžen in da ni nikomur namerno skrajšal življenja. Foto: MMC RTV SLO
Radan vztraja, da je nedolžen in da ni nikomur namerno skrajšal življenja. Foto: MMC RTV SLO
false
Radan naj bi s prevelikimi odmerki kalija in morfija bolnikom skrajšal življenje. Foto: MMC RTV SLO

V današnjem naroku sojenja proti Radanu, ki je obtožen umorov šestih bolnikov iz morilske sle, so pričale nekatere medicinske sestre z oddelka, kjer je bil Radan zaposlen. Več sester je dejalo, da je imel Radan odličen odnos do svojih bolnikov, njihovih svojcev, pa tudi do sodelavcev. Več jih je tudi izjavilo, da niso nikoli podvomile o Radanovih odločitvah glede zdravljenja bolnikov oz. se jim ni zdelo nič sumljivo.

Ena izmed sester, ki je bila odgovorna za oskrbo bolnika, ki naj bi ga Radan umoril s propofolom, pa je dejala, da je opazila, da Radan pri tem bolniku nekaj nastavljal na črpalki za infuzijo, v kateri je bil propofol.

To se ji je zdelo čudno, saj po njenih besedah ni bilo običajno, da bi zdravniki spreminjali nastavitve na črpalki. Prav tako se ji je zdelo čudno, da propofol teče hitreje kot običajno. Kakšna je bila ta hitrost, pa se ni spomnila. Je pa v temperaturni list vpisala, da propofol teče s hitrostjo 10 mililitrov na uro, kar sicer ni neobičajno. Na vprašanje, zakaj je zapisala drugačno hitrost pretoka, kot je opazila na črpalki, je dejala, da je verjetno hitrost pretoka vmes že nekdo zmanjšal.

Nekdo ni želel, da se podatki vpišejo
Ko je videla, da teče propofol, je to tudi vpisala v temperaturni list bolnika, a nato ugotovila, da je nekdo izbrisal njen zapis. Timsko sestro je vprašala, zakaj je bil njen zapis izbrisan, ta pa ji je odvrnila, "da se ne bo vpisalo". Takrat ni razumela, kaj to pomeni, je pojasnila.

Zato je še enkrat vpisala učinkovino v temperaturni list, a je bil njen zapis še enkrat izbrisan. Ob tem se ni spomnila, ali je bilo še kaj propofola v steklenički, ko je bolnik umrl. Prav tako ne ve, ali je bila bolniku dana še ena steklenička propofola.

Dejala je tudi, da infuzije s propofolom ni ona nastavila, prav tako ne ve, kdo je to storil. Dogodek se ji je zdel sumljiv in je predvidevala, da je to opazila tudi timska sestra, ki je v ponedeljek že pričala. Prav tako je sklepala, da je timska sestra o teh sumih obvestila nadzorno medicinsko sestro, a ni preverjala, ali je to tudi dejansko storila. Potrdila je, da je bolnik dobil učinkovino takrat, ko so bili navzoči njegovi svojci in duhovnik.

Radanov namig se mu je zdel sumljiv
Danes je pričal tudi duhovnik, ki je v času dogodkov delal na UKCL-ju, in je pri omenjenem bolniku pred smrtjo opravil bolniško maziljenje. Duhovnik sicer ni prepričan, ali dejansko gre za bolnika, ki je na nevrološki kliniki umrl januarja 2014 in za katerega je Radan osumljen, da ga je umoril, a da je bil zdravnik ob maziljenju vedno navzoč in čuteč.

Ob smrti sicer ni bil navzoč, je pa opazil, da je Radan med obredom nekaj namignil sestri, ki je nato na črpalki infuzije nekaj nastavila. Kaj je nastavila, ne ve. Na vprašanje, zakaj se mu je zdelo sumljivo, je odgovoril, da je takrat prvič opazil, da je zdravnik med samim obredom namignil sestri, naj nekaj naredi pri črpalki.