Pri obnovi Rimskih toplic so na podlagi ponarejenih dokumentov pridobili evropska sredstva. Foto: STA
Pri obnovi Rimskih toplic so na podlagi ponarejenih dokumentov pridobili evropska sredstva. Foto: STA

Sodnica celjskega okrožnega sodišča Romana Gradič je izrekla kazni zaradi kaznivega dejanja goljufije na škodo EU-ja v primeru Rimskih term, ki bodo morale vrniti denar, saj je jasno, da so ta denar dobili.

Rimskim termam zaradi stečaja druge kazni niso mogli izreči. Med obdolženimi je bil tudi nekdanji odgovorni nadzornik gradbišča Rimske terme Karel Bogatin, ki je priznal kaznivo dejanje goljufije.

Tožilec Stanislav Pintar je zanj predlagal 16 mesecev zaporne kazni, vendar mu v zapor ne bo treba, ker bo v dveh letih opravil 970 ur družbeno koristnega dela.

Nekdanji vodja gradbene operative Vegrada Marjan Volmajer, ki je bil obtožen pomoči pri goljufiji, je bil obsojen na šest mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Oba sta kaznivi dejanji obžalovala, osebno pa se nista okoristila in doslej nista bila kaznovana. Goljufijo pa sta izvedla po navodilih nadrejenih.

Sojenje Tovšakovi sredi maja
V nasprotju z Volmajerjem in Bogatinom krivde ni priznala nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Dejala je, da vse navedbe iz obtožnice niso točne in da je tožilec med pogajanji predlagal previsoko kazen, po neuradnih informacijah šest let zapora. Zato se bo sojenje Tovšakovi začelo sredi maja.

Tožilec ji očita, da je tedanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka, ki je avgusta lani umrl, napeljala, da sta skupaj na podlagi ponarejene dokumentacije vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov.

Ta sredstva sta pridobila in porabila. Poleg tega jo obtožnica bremeni, da je del terjatev iz tega posla, ki pa sploh niso obstajale, prodala faktoring družbi Prvi faktor za 1,4 milijona evrov.

Specializirano državno tožilstvo je obtožnico vložilo oktobra lani, Vegrad pa je sodeloval pri prenovi Rimskih term, ki so bile zaprte od oktobra 1991 in so konec marca 2011 sprejele prve goste.