Poravnava med Rodetom in Karbo ni bila uspešna. Presojalo bo sodišče. Foto: BoBo
Poravnava med Rodetom in Karbo ni bila uspešna. Presojalo bo sodišče. Foto: BoBo
Karba in Rode se nista poravnala

Tako bo presojalo sodišče. Rode vztraja, da mu je Delovo pisanje povzročilo hude duševne bolečine, ki naj bi jih trpel še danes. Časopis je namreč avgusta 2012 objavil zgodbo, da naj bi imel Rode leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo Stelzer, ki je leto pozneje v Nemčiji rodila sina Petra Stelzerja. Ta je za medije izrekel željo, da Rode opravi test očetovstva. Rode je to storil, analiza pa je pokazala, da ni oče Petra Stelzerja. Test očetovstva je bil narejen na univerzitetnem inštitutu v Münchnu.

Pol ure po začetku poskusa poravnave so na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča ugotovili, da stališč ne morejo zbližati. Rodeta na sodišču ni bilo.

"Rode je bil po objavi nemočen in ranljiv"
Kot je pojasnila Rodetova zagovornica Nina Zidar Klemenčič, je javnost razpravljala o njegovi najbolj intimni sferi zasebnosti. Rode se je vsaj tri mesece po Delovih objavah počutil nemočnega in ranljivega, trpel je hude duševne bolečine, okolici pa je moral pojasnjevati okoliščine iz svoje zasebnosti, je naštevala. Duševne bolečine so se kazale tudi v občutku izčrpanosti, je še dodala.

Tudi po opravljeni analizi DNK-ja je moral prenašati pomisleke o verodostojnosti analize in še danes Rode - tako Nina Zidar Klemenčič - občuti, da je javnost skeptična do te analize. S tem pa se počuti tudi nemočnega, da bi dokončno opral svoje ime in si povrnil dostojanstvo, je še dejala odvetnica.

"Za vedno je zaznamovan s senco dvoma, ali je dejansko oče Petra Stelzerja ali ne," je Zidar Klemenčič še povedala na sodišču. Kako se je Rode počutil po objavi člankov, bo lahko izpovedal tudi njegov tajnik Matej Pavlič, je dodala odvetnica.

Zdolšek: Kako lahko Rode trpi tako posvetne bolečine?
Toženo stran zagovarja odvetnik Stojan Zdolšek, ki se sprašuje, ali je verjetno, "da tako visok cerkveni dostojanstvenik, ki je zaprisežen Bogu in usmerjen v onostransko večno življenje, trpi tako posvetne duševne bolečine". Ob tem je prebral izjavo Stelzerjeve, ki jo je ta napisala lani in v kateri svojega sorodnika naproša za pravno pomoč, saj želi, da "pravica najde pot in da bo pravici zadoščeno". Stelzerjeva je v izjavi zapisala, da je v svoji mladosti "imela razmerje z duhovnikom Rodetom, ki je močno zaznamovalo njeno življenje".

A Nina Zidar Klemenčič opozarja, da je podpis v tej izjavi težko čitljiv, izjava pa nima nikakršne verifikacije, ki bi dokazovala, da jo je dejansko napisala Stelzerjeva.

Karba: Delo se ni izrekalo, ali je Rode oče
"Ali ga je našel, to vesta samo on in gospod Rode", je o tem, ali je Stelzer našel očeta dejal po naroku Karba, ki izsledkov analize DNK-ja ni videl. Jim pa mora verjeti, je dodal. Kot je poudaril, da se Delo ni izrekalo o tem, ali je Rode Stelzerjev oče, temveč so pisali o razmerju med Rodetom in Stelzerjevo mamo.

Zidar Klemenčič je na drugi strani prepričana, da način poročanja Karbe ni bil skladen z novinarsko skrbnostjo, temveč je v javnost le prenesel neke vaške govorice. Takšnega novinarstva po njenem ne ščitita niti ustava niti evropska konvencija o človekovih pravicah. Dodala je, da Karba tudi danes ni priložil dokazil, da je ravnal skrbno in preverjal svoje informacije. "Rode ni oče Stelzerja in nikoli ni počel nič od tega, kar je bilo v člankih zapisano," je zatrdila. Rode si želi moralno zadoščenje, je še dejala njegova zagovornica.

Na prihodnjem naroku, ki je sklican za 2. junij, bosta pričali tako obe stranki v postopku kot tudi povabljene priče. Stranki predlagata tako zaslišanje Tanje Brede Stelzer in njenega sorodstva kot Petra Stelzerja.

Karba in Rode se nista poravnala