Rop je trdil, da s to izjavo ni razkril nobenega tajnega podatka, sploh, ker je bilo na to temo v medijih že veliko napisanega. Foto: BoBo
Rop je trdil, da s to izjavo ni razkril nobenega tajnega podatka, sploh, ker je bilo na to temo v medijih že veliko napisanega. Foto: BoBo



Ropov zagovornik Emil Zakonjšek je po navedbah Dela dejal, da sodbe še niso prejeli, a tožilstvo sodbo že ima, je pojasnila Tamara Gregorčič, vodja ljubljanskega tožilstva. Rop je leta 2007, ko je bil poslanec, tedanjemu novinarju RTV Slovenija Vodušku izjavil, da naj bi se pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004 (ko je bil sam predsednik vlade) takratni vodja opozicije Janša in hrvaški premier Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o teh dogovorih obstajajo prisluhi.

Na sodišču pa se je Rop zagovarjal, da je Vodušku v uradni izjavi povedal, da Slovenska varnostno-obveščevalna agencija (Sova) v skladu z zakonom spremlja nekatere incidente oziroma premike v sosednjih državah. Na tak način je hotel pojasniti le, da Sova deluje v skladu z zakonom oziroma da dela tisto, kar po predpisih mora - spremlja incidente na meji lastne države.

Rop je dejal, da s to izjavo ni razkril nobenega tajnega podatka, sploh, ker je bilo na to temo v medijih že veliko napisanega. Dodal je, da zaradi njegovega ravnanja ni bilo škodljivih posledic za meddržavne odnose. Po njegovem mnenju je afera pripomogla, da incidentov ni več bilo, državi pa sta pozneje uredili nekatera vprašanja, ki jih prej tudi zaradi incidentov nista mogli.

Tožilstvo je za Ropa sicer zahtevalo 20.000 evrov denarne kazni, sodnica mu je prisodila 10.000 evrov.