Prazna zatožna klop. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Prazna zatožna klop. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Osem let po ropu le sojenje

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil prvi predobravnavni narok v zadevi rop SKB-ja. Obtožena sta prek odvetnikov sporočila, da krivde ne priznavata.

Obtožena ropa sefov banke SKB-ja, ki se je zgodil v noči med 31. oktobrom in 1. novembrom 2005, Sašo Nose in Dejan Vidmar bi se morala na prvem obravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču izreči o krivdi. Čeprav sta v priporu od aretacije 16. marca lani, nista prišla na sodišče. Kot je pojasnila sodnica Alja Kratovac Prokopović, obtoženima v predobravnavnem naroku ni treba priti na sodišče, prek svojih odvetnikov, Milana Krstića, Dejana Markoviča in Gorazda Fišerja, pa sta sporočila, da se o krivdi ne bosta izrekala.

"Moj klient ni cirkusant, da bi moral biti tu, če mu ni treba," je odvetnik Fišer po koncu naroka razložil, zakaj njegovega varovanca Saša Noseta ni bilo na sodišču. Nose naj bi v noči ropa delal kot varnostnik v prostorih s sefi SKB banke in naj bi pozneje na delovnem sodišču celo iztožil 9300 evrov odškodnine z zamudnimi obrestnimi zaradi duševnih bolečin. Njegov zagovornik Fišer je predlagal izločitev dela dokazov iz sodnega spisa, ker jih je predhodno izločila preiskovalna sodnica, vendar naj bi se vseeno pojavili v spisu.

Prav tako je Fišer zahteval izločitev sodnice, ker se je seznanila tudi z dokazi, ki bodo morda izločeni iz spisa in bi to lahko vplivalo na njeno odločanje. O izločitvi dokazov in sodnice naj bi se sodišče odločilo do naslednjega predkazenskega naroka, ki je predviden za 22. februarja.

Kako je potekal rop SKB-ja
Rop banke SKB je bil v noči na 1. november 2005. Roparji so v prostore centralne depotne hiše SKB-ja na Slovenski cesti prišli nekaj pred 23. uro, onesposobili varnostnika, prinesli orodje za vlamljanje in plastične zabojnike ter začeli odpirati sefe. Vlomili so v 428 sefov, v 29 pa so poskusili vlomiti. Kraj ropa so zapustili okoli šeste ure zjutraj, po oceni policije pa so povzročili za okoli 32 milijonov evrov škode.

Obtožena sta v priporu že od aretacije 16. marca lani. Policija sodelovanja pri ropu sumi še 28-letnega moškega iz okolice Ljubljane, ki je v tujini. Kot so na Generalni policijski upravi pred tednom dni pojasnili za STA, policija za njegovo izsleditev izvaja vse potrebne ukrepe. Prav tako so ovadbo podali še zoper dva neznana osumljenca.

Osem let po ropu le sojenje