Tat se huli okrog vogalov ... (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO
Tat se huli okrog vogalov ... (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO

Storilci najpogosteje nasilno vstopajo v objekte z vlamljanjem skozi okna ali vrata, odnašajo pa zlasti denar, nakit in tehnično opremo.

Policija

Ne hodimo po stanovanju, ne pregledujemo vozila, ne pregledujemo, kje so se storilci gibali, to je delo policije s ciljem, da zavarujejo čim več sledi. Sicer uničimo sledi in je storilca teže najti.

V zadnjih nekaj letih je policija poročala o upadu števila premoženjskih kaznivih dejanj, letos pa se je število tovrstnih primerov povečalo, je na medijski konferenci v Ljubljani pojasnil Aleš Kegljevič z oddelka za premoženjsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi. Štajerski, gorenjski in novomeški policisti so pri preiskovanju različnih ropov in vlomov ter preprodaje drog odkrili tudi "skupni imenovalec", 32-letnika iz Trbovelj.

Rop duhovnika še več
Moški je med drugim osumljen, da je konec januarja s še neznanim sostorilcem oropal duhovnika v Laporjah pri Slovenski Bistrici. Po nasilnem dejanju, s katerim sta nepridiprava odnesla za približno 1.000 evrov gotovine, so mariborski kriminalisti prišli na sled dvema osumljencema ter ugotovili, da sta podobna kazniva dejanja izvedla tudi na območju Policijske uprave (PU) Kranj. Med preverjanjem pa so ugotovili, da se 32-letnik iz Trbovelj pojavlja tudi v kriminalistični preiskavi, ki so jo vodili na PU Novo mesto.

Kot je opisal Robert Munda iz sektorja kriminalistične policije PU Maribor, so uskladili skupno akcijo in 32-letnika prejšnji teden privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zoper njega odredil pripor. Gorenjskim policistom je Trboveljčanu in istemu neznanemu sostorilcu uspelo pripisati tudi dva ropa v stanovanjskih hišah starejših oseb.

Rop banke na Gorenjskem
Gorenjski kriminalisti so uspeli preiskati rop banke v Cerkljah na Gorenjskem 13. marca letos. Primož Donoša s PU Kranj je pojasnil, da je sostorilec, po ugotovitvah policije gre za 29-letnega Ljubljančana, od uslužbenke banke izsilil 7.700 evrov in pobegnil. Zdaj preverjajo morebitno povezavo osumljenca z drugimi kaznivimi dejanji.

Preprodaja mamil
Novomeški kriminalisti pa so v zaključni akciji večmesečne kriminalistične preiskave kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami minuli teden ovadili 15 osumljencev z območja Posavja, Zasavja in Ljubljane, starih med 27 in 47 let. Med njimi se je spet pojavil omenjeni 32-letni Trboveljčan.

Osumljenci so prepovedane droge preprodajali na širšem območju Posavja, Zasavja in Ljubljane, kjer so po besedah Franceta Božičnika s sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto "vzpostavili dobro organizirano mrežo odjemalcev oz. uživalcev drog". Trboveljčan je v tej mreži nastopal kot dobavitelj droge, pri 37-letniku iz Sevnice pa so v hiši odkrili prostore, posebej prirejene za gojenje konoplje, ter tudi 870 sadik konoplje.

Večina jih je povratnikov
Večino osumljencev so policisti v preteklosti že večkrat obravnavali zaradi kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami, premoženjskih kaznivih dejanj ter kaznivih dejanj z elementi nasilja. Nekateri med njimi so bili v preteklosti že tudi pravnomočno obsojeni, je pojasnil Božičnik.

Pokrivanje "tekočih stroškov"
Kot je izpostavil Kegljevič, je bil motiv Trboveljčana za vsa njegova kazniva dejanja pridobivanje denarja za pokrivanje tekočih stroškov, torej ni iskal velikih zaslužkov, ampak se je zadovoljil z manjšimi zneski. Ob tem je Kegljevič pojasnil, da so na splošno izkupički ropov prodajaln, bencinskih servisov ali trafik majhni, od 100 do 500 evrov. Policija tako sumi, da si storilci pogosto na ta način zagotavljajo minimalna sredstva za preživetje in nakup dnevnih odmerkov drog.

Policisti ljudem, ki bi postali žrtve ali priče ropa, svetujejo, naj se ne upirajo. Storilci tovrstnih kaznivih dejanj so namreč pogosto nasilni in praviloma oboroženi z orožjem ali nevarnimi predmeti. "V takem primeru je dobro čim bolje si zapomniti videz storilcev, vozil, ki so jih uporabljali, ter smer bega," je poudaril Kegljevič.

Na kaj je treba biti pozoren
Ob tem je opozoril, da se približujejo prazniki, ko je pozornost na svoje premoženje še toliko pomembnejša, saj nepridipravi radi izkoristijo odsotnost lastnikov. "Storilci najpogosteje nasilno vstopajo v objekte z vlamljanjem skozi okna ali vrata, odnašajo pa zlasti denar, nakit in tehnično opremo," je opomnil Kegljevič.

Ljudem, ki bi bili žrtve ropa ali vloma, je svetoval, naj pokličejo policijo in se ne dotikajo ničesar, saj bi s tem uničili sledi. "Ne hodimo po stanovanju, ne pregledujemo vozila, ne pregledujemo, kje so se storilci gibali, to je delo policije s ciljem, da zavarujejo čim več sledi. Sicer uničimo sledi in je storilca teže najti," je poudaril.

V številkah
Kot so navedli na Generalni policijski upravi, so od začetka letošnjega leta obravnavali 102 primera ropa. Raziskanost je 48-odstotna, kar je nekoliko nad povprečjem iz preteklih let. V letu 2016 je policistom uspelo preiskati 38,5 odstotka vseh ropov (226), leta 2015 pa 37,07 odstotka vseh ropov (232). Leta 2011 so policisti obravnavali 403 primere ropov in jih v tistem letu preiskali 41,94 odstotka.



Storilci najpogosteje nasilno vstopajo v objekte z vlamljanjem skozi okna ali vrata, odnašajo pa zlasti denar, nakit in tehnično opremo.

Policija

Ne hodimo po stanovanju, ne pregledujemo vozila, ne pregledujemo, kje so se storilci gibali, to je delo policije s ciljem, da zavarujejo čim več sledi. Sicer uničimo sledi in je storilca teže najti.