Rupar je že dva tedna v zaporu na Povšetovi v Ljubljani, kjer prestaja enoletno kazen. Foto: BoBo
Rupar je že dva tedna v zaporu na Povšetovi v Ljubljani, kjer prestaja enoletno kazen. Foto: BoBo

Potem ko je Ruparjev zagovornik Rok Petrič 20. junija od kranjskega okrožnega sodišča prejel odločitev višjega sodišča v Ljubljani, da se prošnja za odlog prestajanja kazni zavrne, se je Rupar odločil oditi v zapor. V skladu z zakonom o izvrševanju kazenskih sankcij je namreč dolžan obsojenec takoj naslednji dan po prejemu pravnomočne odločitve nastopiti prestajanje kazni.

"Rupar ni želel izigravati nobenega predpisa, zato sva odločila, da po zavrnjeni tudi drugi prošnji prostovoljno nastopi prestajanje kazni," je povedal Petrič. Kot je pojasnil, zakon ni jasen glede možnosti nadaljnjih pritožb. Eno prošnjo je tedaj še vložil, potem pa se je odločil, da luknje v zakonu glede neomejenih možnosti vlaganja prošenj in pritožb ne bo izkoriščal.

Odvetnik že zaprosil za premestitev
Rupar je tako že dva tedna v zaporu na Povšetovi v Ljubljani, kjer prestaja enoletno kazen. Odvetnik je vložil prošnjo za premestitev na odprti oddelek in za dodelitev določenih ugodnosti znotraj zavoda, vendar o tej prošnji še ni odločeno. Petrič je prepričan, da ni razloga, da glede na nizko zaporno kazen in glede na to, da Rupar ni varnostno vprašljiv, premestitve ne bi odobrili.

Sodišče ga je obsodilo na podlagi kopije čeka, ne originala
Medtem je vrhovno sodišče že odločilo glede vloge za varstvo zakonitosti in jo zavrnilo, zato bo Petrič vložil ustavno pritožbo, saj vztraja, da so bile Ruparju v postopku sojenja kršene pravice. Sodišče ga je namreč obsodilo na podlagi kopije čeka, ne pa originala. Pri tem se je pojavilo več dvomov glede obstoja, pridobivanja in prevajanja listin.

Kot je znano, je kranjsko okrožno sodišče Ruparja septembra 2012 spoznalo za krivega zlorabe uradnega položaja ali pravic ter mu prisodilo eno leto zapora. Prvostopenjsko sodbo je jeseni 2013 potrdilo tudi višje sodišče.

Sodni senat je tedaj ugotovil, da je Rupar februarja 2004 od avstrijskega podjetja Aquaplus prek zastopnika Jurija Pintarja iz podjetja Imecon prejel 40.000 evrov za plačilo stroškov pri pripravi dokumentacije za ureditev komunalnega omrežja v tržiški občini. Vendar Rupar tega denarja ni predal v občinsko blagajno.