Cena dvocevnega predora se je v času gradnje podražil z 48 milijonov na 135 milijonov evrov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Cena dvocevnega predora se je v času gradnje podražil z 48 milijonov na 135 milijonov evrov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Preiskava poteka zoper nekdanjega predsednika uprave Primorja Dušana Črnigoja, postopek zoper nekdanjega prvega moža SCT-ja Ivana Zidarja pa je ločen in se bo nadaljeval posebej. Preiskovalci sicer proučujejo pogodbe za gradnjo šentviškega predora, ki jih je Dars sklenil s konzorcijem SCT - Primorje.

V obtožnici, ki jo je vložilo tožilstvo, je osmim osebam očitano oškodovanje državnega proračuna za več kot 10 milijonov evrov. Kot je znano, se je projekt šentviškega predora med gradnjo podražil s prvotnih 48 milijonov na 135 milijonov evrov. Med obtoženimi so bili poleg Zidarja in Črnigoja tudi nekdanji člani uprave Darsa Aleš Hojs, Tomislav Nemec in Rajko Siročič ter nekdanji člani uprave Abdon Peklaj, Žan Jan Oplotnik in Boštjan Rigler.

Sicer je nepravilnosti pri gradnji predora ugotovilo že Računsko sodišče v svoji reviziji iz leta 2009, takrat je sume protipravnega ravnanja tudi naznanilo tožilstvu.

Tožilstvo naj bi v obtožnici Siročiču in Peklaju očitalo, da sta pogodbo podpisala mimo zakona o javnem naročanju in da Dars od SCT-ja ni zahteval popusta pri razširitvi leve cevi. Zlorabo položaja naj bi tedanja uprava Darsa zakrivila tudi, ko je SCT-ju z aneksom priznala 9,5 milijona evrov dodatnih stroškov zaradi zahtevnejše geološke zgradbe.