Vrhovni sodniki lahko odločajo več dni, seja pa je zaprta za javnost. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vrhovni sodniki lahko odločajo več dni, seja pa je zaprta za javnost. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Janez Janša, Branko Masleša
Zahtevi za izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše nista bili uspešni. Foto: BoBo

Na sestavo senata vrhovnega sodišča v zadevi Patria se je odzval tudi predsednik SDS-a Janez Janša. To, da Branko Masleša ne le sodi, ampak predseduje senatu, ki odloča o zadevi Patria, je škandal brez primere, meni Janša. Imenovanju Masleše za predsednika vrhovnega sodišča je nasprotoval zaradi njegove pristranskosti. Tak odnos vrha sodne oblasti v temelju nažira vladavino prava, je dodal.

Ob tem je povedal, da je prav danes objavljena mednarodna raziskava, ki razvršča države po neodvisnosti sodstva, Slovenija pa se je v tej raziskavi uvrstila na 91. mesto. "Pred nami so države, kot so Vietnam, Iran, mnoge afriške države, za katere doslej še nismo slišali, da bi imele urejeno sodstvo. Torej, če je kakšna stvar, zaradi katere bi morali dejansko vsi dvigniti alarm, potem so to podatki iz te raziskave," je dejal Janša.
Gre sicer za podatke iz zadnjega poročila Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) o konkurenčnosti. Janša tako pričakuje takšno odločitev senata, ki bo v skladu s podatki iz te raziskave.

V petčlanskem senatu odločajo predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, Maja Tratnik (Franci Matoz je poleg Masleševe neuspešno zahteval tudi njeno izločitev), Marko Šorli, Damijan Florenčič in sodnica poročevalka Vesna Žalik. Senat bo odločal 103 dni po prejemu zahteve za varstvo zakonitosti, obravnaval pa bo tri zahteve, torej tudi tisti, ki sta jih vložila druga dva obsojena v zadevi Patria; Tone Krkovič in Ivan Črnkovič.

Odločajo lahko več dni
Kako dolgo bo senat odločal,ni znano, lahko pa odloča več dni, zato sta za razpravo sodnikov rezervirana še dva dni; sreda in petek, lahko pa se določijo še dodatni datumi. Sodba bo pisna, po navadi pa jo sodišče izda okoli mesec dni po odločitvi.

ODKRITO: OB 20.00 NA DRUGEM
Kakšno težo bo imela takšna ali drugačna odločitev, ali so sodniki v takih primerih sploh lahko neodvisni, kako na odločanje vplivata javno mnenje in politika? V oddaji Odkrito o teži sodnih odločitev Nataša Markovič z gosti: dr. Rajkom Pirnatom, dr. Lovrom Šturmom, Vasilijem Poličem, Mitjo Jeleničem, Gregorjem Strojinom in Janjo Roblek. Nocoj ob 20.00 na 2. programu Televizije Slovenija.


Več mogočih odločitev

Sodišče ima več možnosti. Če ugotovi, da je zahteva za varstvo zakonitosti utemeljena, izda sodbo, s katero ali spremeni pravnomočno odločbo ali v celoti oziroma delno razveljavi odločbo sodišča prve stopnje in višjega sodišča in zadevo vrne v novo odločitev, ali pa se omeji samo na to, da ugotovi kršitev zakona. Če bo zahteva zavrnjena, potem se bo z zadevo Patria zagotovo spet ukvarjalo ustavno sodišče. Mogoče je tudi, da vrhovni sodniki, ki so v senatu, najprej odločijo tudi o morebitni začasni prekinitvi prestajanja zaporne kazni. Bo pa odločitev vrhovnega sodišča veljala za vse tri obsojene, je za Radio Slovenija poročala Jolanda Lebar. Postopek odločanja sodnikov je znan. Najprej bo sodnica poročevalka Vesna Žalik predstavila zadevo in glavna vprašanja, nato pa bodo člani senata razpravljali.

Janša in Krkovič v zaporu, Črnkovič še ne
Prvostopenjsko sodišče je junija lani predsednika SDS-a Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča obsodilo zaradi kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov Patria. Sodbo je konec aprila potrdilo višje sodišče, zato je ta postala pravnomočna. Janeza Janšo so obsodili na dve leti zapora, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča pa na 22 mesecev. Janša in Krkovič sta že v zaporu Črnkovič pa kazni še ni začel prestajati, piše STA.

Kdaj sodba v zadevi Patria, ni mogoče napovedati
Odkrito o teži odločitve v primeru Patria
Za Janšo škandalozno, da je Masleša v senatu
Patria: Vrhovno sodišče nadaljuje v sredo
Kdaj sodba v zadevi Patria, ni mogoče napovedati
Odkrito o teži odločitve v primeru Patria
Za Janšo škandalozno, da je Masleša v senatu
Patria: Vrhovno sodišče nadaljuje v sredo