V hudi nesreči so umrli trije mladi atleti. Foto: RTV Slo
V hudi nesreči so umrli trije mladi atleti. Foto: RTV Slo

Za to se je odločil po umiku obtožnice proti njemu. Kot je pojasnil njegov odvetnik Benjamin Peternelj, bodo zahtevo na državno pravobranilstvo vložili v najkrajšem mogočem času.

Prometna nesreča, v kateri so umrli trije mladi atleti, se je zgodila 5. junija 2005 v zgodnjih jutranjih urah, ko je v opel vectro, v kateri je bilo šest atletov in njihov trener Šalamon, trčil golf, ki ga je vozil takrat 18-letni Amel Dedić.

Po ugotovitvah izvedenca je Dedić namesto dovoljenih 60 vozil več kot 140 kilometrov na uro in bil pod vplivom alkohola. Vinjen pa je bil tudi Šalamon. Trije atleti so umrli, trije sopotniki v vectri in sopotnica v golfu pa so bili hudo ranjeni.

Najprej 3 leta in 4 mesece zapora, nato 5 let, nato nedolžen
Po navedbah Dela je Dedića okrožno sodišče obsodilo na tri leta in pol zapora, Šalamona pa na dva meseca manj, a so višji sodniki Dediću kazen zvišali na štiri leta zapora, Šalamonu pa določili petletno zaporno kazen. Po pravnomočnosti sta oba morala na prestajanje kazni.

A vrhovno sodišče je julija lani ugodilo Šalamonovi zahtevi za varstvo zakonitosti in sodbo zanj razveljavilo ter jo vrnilo v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču. Šalamonov zagovornik Peternelj je vztrajal, da je za nesrečo kriv predvsem Dedić in da se ta ne bi zgodila, če bi vozil v okviru dovoljene hitrosti.

V ponovljenem postopku, po zaslišanju predsednika izvedenske komisije Janeza Kopača, je tožilec umaknil obtožnico, za Šalamona pa so odločili, da je nedolžen. Kot je ugotovila izvedenska komisija, nesreče tudi trezen ne bi mogel preprečiti. Šalamon bo tako zdaj za šest mesecev in pol zaporne kazni, ki jo je že prestal, od države zahteval odškodnino.