Policisti še preiskujejo dogodek. Foto: MMC RTV SLO
Policisti še preiskujejo dogodek. Foto: MMC RTV SLO
Roparja umorila zlatarja

Nekaj minut pred 19. uro je bil Operativno-komunikacijski center PU-ja Ljubljana obveščen o ropu v specializirani prodajalni v Ljubljani. Ropala sta dva zamaskirana moška in pri tem hudo poškodovala 59-letnega lastnika zlatarne.

Po neuradnih podatkih sta ga ustrelila v glavo, okrvavljenega pa ga je našel zaposleni v bližnji piceriji. Poklical je pomoč, toda poškodovani je ponoči zaradi posledic poškodb umrl v bolnišnici.

Policisti iščejo mlajša moška
Roparja, mlajša moška, vitke postave, oblečena v hlače iz džinsa in temni jakni, sta po ropu zbežalaproti Celovški cesti.

Policisti in kriminalisti še vedno zbirajo obvestila. Vse, ki bi kar koli vedeli o dogodku, prosijo, da jim to sporočijo na št.: 113 ali anonimni telefon 080 1200.

V štirih dneh trije ropi zlatarn
To je že tretji rop zlatarn v zadnjih dneh. V petek so roparji zvezali lastnico zlatarne v Mariboru.

Letos v šestih mesecih 52 ropov finančnih institucij
Podatki o številu ropov finančnih institucij do letošnjega 30. junija sicer že prehitevajo večino statistik iz prejšnjih let. Po podatkih policije se je v prvi polovici letošnjega leta zgodilo 52 ropov, slaba polovica tega v samopostrežnih trgovinah. Lani so policisti v vsem letu našteli 80 ropov. V letu 2009 je bilo 53 ropov, leta 2007 in 2008 se je zgodilo po 44 ropov, leta 2006 pa 31.

Leta 2006 je bila škoda, povzročena z ropi tudi največja, saj se je znani rop SKB banke zgodil ravno tisto leto. Leta 2006 je tako škoda znašala kar 16,2 milijona evrov, naslednja leta pa je bila precej nižja, gibala se je med 235 in 550 tisoč evrov. Vendar je v letošnjem obdobju med januarjem in junijem že znašala 480.000 evrov.

Letos so imele z ropi največjo finančno škodo banke, podobno je bilo lani, v letih 2008 in 2009 pa so roparji največ škode povzročili zlatarnam. Pošte so imele največ škode leta 2007. Ropi se sicer najpogosteje dogajajo na območju Policijske uprave Ljubljana, le leta 2007 je bilo največ primerov na območju mariborske policijske uprave.

Menegalija je povedal, da sta junijski primer ropa pošte v Kresnicah in rop zlatarne na Vodnikovi v Ljubljani, ki se je zgodil v ponedeljek, edina primera v daljšem časovnem obdobju, ko so ropi zahtevali tudi človeško življenje. Kot se je spomnil, je policija pred približno 20 leti obravnavala več ropov bencinskih servisov, med katerimi je umrl najmanj en človek.

Roparja umorila zlatarja