V policijskem priporu ostaja zgolj vodja postroja Štajerske varde Andrej Šiško. Foto: BoBo
V policijskem priporu ostaja zgolj vodja postroja Štajerske varde Andrej Šiško. Foto: BoBo
Preiskava t. i. Štajerske varde se nadaljuje
Novica o Štajerski vardi odmevala tudi v tujini

Vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič je pojasnil, da bo o tem, če in kdaj bo osumljeni priveden k preiskovalnemu sodniku, odločeno, ko bo policija zbrala vsa obvestila in dokaze ter jih predstavila tožilstvu. Policijsko pridržanje sme sicer trajati največ 48 ur.

Za prvoosumljenega – šlo naj bi za predsednika zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija Andreja Šiška – obstaja utemeljen sum, da je organiziral in aktivno sodeloval v zborovanju, ki je potekalo 1. septembra na travniku in v gozdu pri Janhovi na območju Apač.

Ščuvanje k nasilni spremembi ustave
Kot je na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda, je iz objav z zborovanja, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljenec s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov. Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Prepovedana avtomatska jurišna puška
Prav tako je bilo s fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško M70, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja – gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

Udeležence novačil član podmladka SDS-a?
Kriminalisti so po četrtkovih hišnih preiskavah sicer pridržali tri osebe, a so po pojasnilih policije zoper dve osebi že v četrtek pridržanje odpravili. Med aretiranimi naj bi se po poročanju medijev znašel tudi član podmladka stranke SDS Matej Lesjak. Po pojasnilu Munde je pri zborovanju sodeloval na način, da je novačil k udeležbi zborovanja. Ni še znano, ali so bile vse osebe tam prostovoljno, ali so bile morda zavedene glede namena srečanja, saj namen zborovanja naj ne bi bil znan do začetka dogodka. So pa udeleženci dobili navodila, kako naj bodo oblečeni in obuti in kakšen bo zgodovinski pomen srečanja.

V Slovenski demokratski mladini (SDM) so se od ravnanj Lesjaka že distancirali in napovedali, da če se navedbe medijev izkažejo za resnične, Lesjak nikakor ne more več biti njihov član.

Štajerska varda novači tudi na Facebooku
Pred nekaj urami pa je na družbenem omrežju Facebook nastala stran z imenom Štajerska varda, ki skupaj z videoposnetkom vabi posameznike, da postanejo njeni prostovoljci. Kot je zapisano v njihovi prvi objavi, bo tematika srečanj med drugim rokovanje in streljanje z orožjem pod strokovnim vodstvom. Predstavnik za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi Drago Menegalija je povedal, da so s stranjo oziroma posnetkom seznanjeni in jo bodo upoštevali pri nadaljevanju kriminalistične preiskave.

Preiskava t. i. Štajerske varde se nadaljuje
Novica o Štajerski vardi odmevala tudi v tujini