Črna kronika
Andrej Šiško
"Namen je bil, da ljudem v naši domovini pokažemo, v kakšni državi živimo. Takrat, ko sem kandidiral in izpolnil vse zakonske pogoje za kandidaturo na predsedniških in državnozborskih volitvah, sem imel proti temu zdaj nikakršno podporo in medijsko spremljanje," je takoj po izpustitvi za TV Slovenija povedal Andrej Šiško. Foto: BoBo
Pred sodiščem se je, tako kot v soboto, tudi v nedeljo zbralo okoli 30 podpornikov Šiška. Foto: BoBo
VIDEO
Šiško: Nisem pričakoval,...
VIDEO
Šiško na večurnem zasliša...
VIDEO
Šišku grozi do 5 let zapora
VIDEO
Tožilstvo bo za Šiška zah...

Dodaj v

Šiško po izpustitvi: Načrt je bil absolutno razburkati Slovenijo

Tožilstvo zahtevalo pripor zaradi ponovitvene nevarnosti
9. september 2018 ob 13:44,
zadnji poseg: 9. september 2018 ob 23:59
Maribor - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Zaslišanje Andreja Šiška pred preiskovalnim sodnikom v Mariboru se je končalo po petih urah, sodnik pa se je zvečer po več kot dveurnem premisleku odločil, da Šiška izpusti iz sodnega pridržanja.

Kot so sporočili s sodišča, je presodil, da tožilstvo ni v zadostni meri utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja. Da je Šiško znova na prostosti, je za STA potrdil tudi Šiškov odvetnik Viktor Osim.

Šiška so ob 14. uri privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru. Osumljen je bil ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Pred sodiščem se je, tako kot včeraj, tudi danes zbralo okoli 30 njegovih podpornikov.

"Po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika tožilstvo ni v zadostni meri, s predloženimi dokazi, utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja. Zato po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika ni bilo podlage za odreditev pripora. Pripor zoper privedenega je namreč mogoče odrediti le ob utemeljenem sumu, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki je očitano privedenemu, in če teža, način storitve ali okoliščine, v katerih je bilo kaznivo dejanje storjeno, in njene osebne lastnosti, prejšnje življenje, okolje in razmere, v katerih živi, ali kakšne druge posebne okoliščine, kažejo na nevarnost, da bo oseba ponovila kaznivo dejanje, dokončala poskušeno kaznivo dejanje ali storila kaznivo dejanje, s katerim grozi," so zvečer sporočili s sodišča.

"O nesoglasju (nestrinjanju) med dežurnim preiskovalnim sodnikom in predlogom pristojnega tožilstva za odreditev pripora pa bo odločil zunajobravnavni senat tega sodišča," so še zapisali.

Šiško: Dosegli smo to, kar je bil načrt
"Iskreno povedano nisem pričakoval, da bom že zdaj zunaj. Absolutno pa sem pričakoval, da bom izpuščen. Vem, da ne morem biti kriv, ker nismo naredili ničesar. Dosegli pa smo to, kar je bil načrt. Načrt je bil absolutno razburkati Slovenijo. Ne zato, da se jaz v medijih pojavljam, ker jaz tega ne potrebujem. Namen je bil, da ljudem v naši domovini pokažemo, v kakšni državi živimo. Takrat, ko sem kandidiral in izpolnil vse zakonske pogoje za kandidaturo na predsedniških in državnozborskih volitvah, sem imel proti temu zdaj nikakršno podporo in medijsko spremljanje,"
je takoj po izpustitvi za TV Slovenija povedal Šiško.

Osim že v soboto prepričan, da "iz tega ne bo nič"
Najprej je bilo sicer pričakovati, da bo odločitev sodišča znana šele v ponedeljek zjutraj. "Sodišče še ni sprejelo odločitve. Glede na količino gradiva, ki je bilo predstavljeno, in zelo obširen zagovor, ki ga je imel danes privedeni, bo odločitev znana do izteka pridržanja, to je v roku 11 ur," je namreč po zaslišanju pojasnil tožilec Tilen Ivič. Sodno pridržanje za Šiška bi se izteklo v ponedeljek okoli 6. ure.

Šiškov odvetnik Osim je v primeru, da bi sodnik sledil zahtevi tožilstva, da zaradi ponovitvene nevarnosti Šiško ostane v priporu, napovedal pritožbo, pri čemer bi končno odločitev moral sprejeti zunajobravnavni senat. V tem primeru bi bila odločitev o priporu znana v sredo. Osim je bil sicer prepričan, da to ne bo potrebno. "Šiško se briljantno zagovarja, trditve tožilstva pa so na majavih nogah," je dejal ob prihodu s sodišča.

"To, kar se mu očita, nima vseh elementov kaznivega dejanja. Prepričan sem, da iz tega ne bo nič," je že v soboto povedal Osim, ki je pričakoval, da bo preiskovalni sodnik vodjo Štajerske varde izpustil iz pridržanja.

Za t. i. vodjo Štajerske varde je preiskovalni sodnik v soboto zjutraj odredil 48-urno sodno pridržanje. Tožilstvo, ki se je zavzemalo za nadaljnji pripor, je priznavalo, da ima težko nalogo: "Seveda je to unikatni primer, iskali smo sodno prakso, iskali smo tudi po tujini, pogledali smo vse, kar bi nam lahko pomagalo, in našli skoraj nič," je za Televizijo Slovenija povedal vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič.

Šarec: Taki postroji nimajo kaj delati v Sloveniji
Na ravnanje Andreja Šiška se je popoldne odzval tudi premier Marjan Šarec: "Andrej Šiško in kompanija s takimi dejanji spodkopavajo ustavni red Republike Slovenije in to je nedopustno. Vemo, kdo varuje Slovenijo, to sta policija in vojska in obe obveščevalni službi ter druge obrambno varnostne strukture. Zato taki postroji nimajo kaj delati v Sloveniji, tako da pričakujem, da bodo vse institucije tudi ravnale v tej smeri," je povedal za Radio Slovenija.

Policija je Šiška prijela po tem, ko so se na Facebooku pojavile fotografije zamaskiranih posameznikov, nekaterih z orožjem, in pripisom, da gre za Štajersko vardo, ki da bo branila in uveljavila suverenost t. i. Dežele Štajerske. Kriminalisti so v četrtek izvedli pet hišnih preiskav in pridržali dva človeka, a so enega isti dan izpustili iz pridržanja.

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda je po izvedenih preiskavah v četrtek na novinarski konferenci dejal, da je iz objav, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov.

S fotografij in videoposnetkov je tudi razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja, saj posest vojaškega orožja posameznikom ni dovoljena.

La. Da., M. R.
Prijavi napako
Komentarji
cocker
# 09.09.2018 ob 14:35
Naj ga obsodijo, ki se tako obnašajo.
A me zanima tudi to, zakaj niso naši policaji odvzeli prostost oboroženim stražarjem, ki so
stražili poti proti kmečkemu turizmu s športnimi igrišči v okolici Ljubljane, pred kakšnim letom in pol, ko so tam imeli sestankovali verski ekstremisti (.....) iz avstrije, bosne in še od kot. Informacije so bile v medijih zamolčane ?
artoum*2
# 09.09.2018 ob 14:17
preusmerjanje pozornosti . vse drugo je blef
kurirka
# 09.09.2018 ob 13:53
Mnogo hrupa za nič.
Samo uslugo delajo Šišku, da pride v medije.
Orko
# 09.09.2018 ob 14:41
Mediji, politiki in ostali pristojni se naj raje kot s tem, rahlo bizarnim primerom, raje ukvarjajo s stanjem v državi in družbi, ki številne ljudi, celotne pokrajine in celoten slovenski narod vodijo naravnost v pogubo. Ta »Dežela Štajerska« je bila ustanovljena, ker Slovenija še vedno nima pokrajin, čeprav jih Ustava predvideva, in jih imajo vse resne države. In to ob tem, ko obstajajo v Sloveniji velikanske regionalne razlike in je Zahodna kohezijska regija po razvitosti primerljiva s celotno EU, Vzhodna pa ne dosega niti 70% povprečja EU. Ampak ne, vse mora biti v Ljubljani, vodilni politiki pač ne spustijo svojega korita iz njihovega neposrednega nadzora. Med tem, ko se Ljubljana in kraji v okolici ter še nekateri turistični kraji bohotijo in razvijajo, v številnih drugih delih Slovenije ljudje ostajajo zapuščeni, brezupni, zaznamovani in zasmehovani. Brez osnovne infrastrukture, brez služb, še zlasti za mlade z visoko izobrazbo, brez ustrezne zdravstvene oskrbe, pogosto v zastrupljenem okolju. In potem, jim za piko na i začno posamezni politiki, mediji, »nevladniki in kulturniki«, običajno ravno iz Ljubljane, govoriti še kako naj razmišljajo, kako mislijo in kaj lahko ali ne smejo govoriti, ter kakšni zaostaleži in fašisti, da so, zato ker ne verjamejo da obstaja 70 spolov, ker se jim ne zdi prav, da je Slovenija vsak dan manj slovenska (ob skoraj 20.000 legalno priseljenih tujcih ne leto – po večini Muslimanih iz nekdanje Jugoslavije in že skoraj 10.000 izseljenih Slovencih na leto) ter zato, ker niso zatajili vrednot, tradicij in prepričanj, ki so jim jih podali njihovi predniki, zaradi katerih tukaj tudi so in čutijo odgovornost, da sledijo njihovi zapuščini. In kljub vsem resničnim težavam s katerimi se ljudje srečujejo, se na njihovo stran ne postavijo nobeni nevladniki, ki so tako glasni, ko gre za »pravice« ilegalnih migrantov, za katere se porabi skoraj 2000€ na osebo na mesec (ja, ta denar ne gre »na roke« posamezniku, ampak za njegovih 5 obrokov na dan, z bio prehrano, za vse prav posebne vzmetnice in velike LCD televizorje itd., ter za plače za vedno več zaposlenih, ki srbijo zanje). Za te ljudi se tako vedno najde denar v proračunu in »glas«, ki jim ga dajo nevladniki, prisesani na državni proračun ter mediji. Zapostavljeni, zasmehovani in zaznamovani Slovenci pa morajo »zakričati« sami, pa če tudi v »vardah«. Za občutek drobca moči. Za kanček dostojanstva. Za žarek upanja. In bojim se, da če bo šlo tako naprej, ne bodo vedno »oboroženi« z airsoft puškami...
zala10
# 09.09.2018 ob 22:05
Po peturnem zaslišanju Šiška zvečer izpustili iz sodnega pridržanja

Jutri ga torej lahko pričakujemo v Odmevih? :)))
tim sein
# 09.09.2018 ob 14:54
Ste opazili, kako je potihnila novica o milijonskem vojaškem poslu z Luko Koper te dni? In ceni tega posla .... ah ne... važen je blefer Šiško s kvazi poudarki, ki jih novinarji uporabljajo v napovednikih o njem...
Zoro27
# 09.09.2018 ob 19:44
Naj me nekdo popravi, če se motim.
Kaj je bilo rušenje vlade v Ljubljani? Kaj je bilo rušenje mariborskega župana?
Je kdo odgovarjal za nerede? Je kdo s tem rušil demokratično izbrano oblast?
Kaj so naredili ti pajaci? Da, mahali so s sekiro (ali dvema), videti je bilo orožje. Je bilo pravo?
Če je, ga poiščite. Sproti pa se odpeljite v katerokoli dolenjsko romsko naselje in našli boste veliko več orožja.
abc99
# 09.09.2018 ob 14:58
In zakaj bi ga naj zaprli? Ustavni red bi kršil, če bi zahteval da se njegova "Dežela Štajerska" odcepi od Slovenije ali pa, da gre vsaj za avtonomno pokrajino, ne pa za navadno "pokrajino", kakršno Ustava RS tako ali tako predvideva. To je isto, kot če bi jaz rekel, da sem ustanovil "Občino Butale". To bi bilo jasno povsem neveljavno dejanje, ne bi pa s tem rušil "ustavnega reda RS." Bi se pa seveda morali pristojni organi oglasiti, ko jih je o ustanavljanju nekakšne pokrajine obvestil. Ampak to je pač odzivnost dela naše javne uprave, ki tako samo še dodatno spodbuja nezaupanje ljudi v oblast.

Če je kaznivo njegovo pozivanje na "kramolo" oz. upor proti oblasti in vsem politikom, potem imamo v Sloveniji velik problem s svobodo govorov, saj je takih pozivov ogromno in sami po sebi ne smejo biti kaznivi, če se že gremo nekakšno "demokracijo".

Očitajo mu lahko samo še posredovanje orožja, ampak pravega orožja seveda niso našli, policija samo domneva, na podlagi videa in slik. Ampak policija ima težave že s štetjem, saj so na podlagi videa in slik "šteli", da jih je bilo 58, pa je posnetek, ki se je pojavil za tem, pokazal, da jih je bilo vsaj 10 več.
shark77
# 09.09.2018 ob 14:36
Mogoče pa tale Šiško in njegovi brigadirji pričakujejo da bodo dobili veteransko pokojnino če bodo nekaj mesecev izvrševali kontrolo ob meji :-)
Nicr
# 09.09.2018 ob 14:39
Čuj čuj
https://maribor24.si/lokalno/video-satiricna-parodija-na-stajersko-vardo/
divinedante
# 09.09.2018 ob 21:01
Taborniki so zdej problem. Horda iz vzhoda seveda ne. Njih se vabi. Bolna scena.
tabonir
# 09.09.2018 ob 21:38
Šiško na prostosti :)
Nurmi
# 09.09.2018 ob 14:03
Kazen bi morala biti nekaj-mesečno humanitarno delo v azilnem ali begunskem centru.
Tao3
# 09.09.2018 ob 14:49
Varda pomeni, da imaš vamp, da se umivaš redno, da popiješ dosti piva, čim manj razmišljaš in si lahko vodljiv ... to sem jaz našel v slovarju ...
pace
# 09.09.2018 ob 21:37
Pri Dnevniku TV SLO 1 ob 19.00 uri je bilo povedano, da so policisti in tožilci v teh dolgih urah raziskovali tudi po praksi drugih držav in niso nikjer našli nič podobnega, kar bi jim služilo kot precedenčni primer. Pa ne, da bodo sedaj v Sloveniji izumljali nek unikaten model "državnega udara in rušenja ustavne ureditve", ki ga nikjer na svetu, ne v sedanjosti, ne v zgodovini, še nikoli ni bilo? Če se ne bo stroka, se pravi pravosodje, držalo pravil ugotavljanja dejstev o tem, kaj je dejansko bilo, potem se nam res slabo piše.
felixon
# 09.09.2018 ob 19:42
Kakšen sodnik, da mora počakat do jutri. To je neodvisno sodstvo, ko bo sodnik zvečer dobil navodila, kaj bo naredil zjutraj ???????
pace
# 09.09.2018 ob 14:43
Konec prejšnje države sem bila na seminarju na katerem je predsednik enega od takratnih sodišč v Mariboru rekel, da ni hujše sramote za sodnika kot je obsoditi neprištevno osebo. Šiško morda ni neprišteven v najbolj dobesednem pomenu te besede, zagotovo pa nekakšen posebnež.
Ne rečem, da se sankcionira nezakonito posedovanje prepovedanega orožja in nezakonito formiranje nelegalnih oboroženih formacij, obtoževati pa ga za izvedbo državnega udara in rušenje ustavne ureditve, to pa presega vse meje dobrega okusa. Če so pred letom dni v privatnem klubu "ustanovili" deželo Štajersko (deželo in ne državo!) je to še vedno v okviru države Slovenije in se nanaša na nekdanje zgodovinske dežele, ki tvorijo ozemlje RS. Razen tega razglasitev v nekem privatnem klubu nima nobene legalne pravne veljave in tudi ne ruši ustave.
Kako je, če se kje dejansko izvaja državi udar, smo pred leti spremljali v Turčiji in ta smešnica s Šiškom v Sloveniji, kaj bomo še formalno pravno na ravni Butal po Milčinskem, ki je tudi bil po stroki sodnik?
zala10
# 09.09.2018 ob 19:58
Izjava Serpentinška je več kot sramotna. Njega ni nihče nič vprašal. To je zadeva pravosodja, tretje, neodvisne , veje oblasti!
RJSlo
# 09.09.2018 ob 15:38
Tožilstvo se bo zaradi ponovitvene nevarnosti zavzelo za pripor.
----------------------------------------------------
Ponovitvena nevarnost? Ja, kaj mislite, kolikokrat se pa razglasi Dežela/pokrajina/regija?

P. S. Primerjava med primerom Dušana Črnigoja in Andreja Šiška?

Za 1,8 milijona € nezakonito pridobljenega premoženja 480 ur družbenokoristnega dela vs. za razglasitev pokrajine .................................?
Koroškinženir
# 09.09.2018 ob 14:14
Dajte že nehat z ttim šiškotom , zgleda da liberalni mediji še edini niste ugotovili, da je pritegnit pozornost bil edini šiškov cilj z "leakom" fotografij in videa. Če hočte iskat kake paravojske v sloveniji se rajši VSO posvetite, tte reveže od viol se pa že enkrat naveličajte vlačit po medijih. A ne bi rajši malo poročali ka naša nova liberalna ("leva") vlada počne?
DrKult
# 09.09.2018 ob 14:13
Pa ne se šparat, taki niso za na cesto. Čim daljšo kazen, da bo mel čas razmišljat o svojem početju.
leonis
# 09.09.2018 ob 14:28
Sem moral prav poguglat kaj sploh pomeni varda..., google translate je celo mislil da gre za litovščino :D
kapljač
# 09.09.2018 ob 22:14
"Tresla se je Slovenija , Rodila se je ponovno miš"
Miki Mause
# 09.09.2018 ob 15:43
Medtem pa preko južne slovenske meje še vedno noč za nočjo brez problemov se sprehajajo brez dokumentov pa je to zgleda čisto normalno, da se v državi lahko dogaja. Tle ste pa na enga Šiškota navalili, kot da je večji terorist od Bin Ladna hahahahaha. Sej drgač pa ima Janša tudi svojo vojsko, da ne govorim o zborovanjih po kočevskih gozdovih z rdečo zvezdo, jugo zastavo ampak to je pa vse OK.
kovalenkov
# 09.09.2018 ob 21:37
Z vsem napisanim v članku se strinjam, ampak, če pogledamo vaše komentiranje situacije v Siriji, bi bila tale Šiškova skupina označena za zmerne upornike.
Rancher
# 09.09.2018 ob 19:28
Ma dajte no...eni se še lastne sence na smrt bojijo...:-)
ni maitre
# 09.09.2018 ob 18:26
Kot je Šiško dejal, da kdor molči temu pritrdi, kar je verjetno razlog, da se je sds čivk scena zavila v molk.
kapljač
# 09.09.2018 ob 16:17
Če ni sodne prakse , na osnovi česa bo državno tožilstvo predlagalo pripor za Šiška? Po politični plati torej? Pa s e to sme?
Wasabi
# 09.09.2018 ob 15:02
V videu je Šiško pozival, da naj se najdejo še vojvoda Koroški, vojvoda Kranjski, vojvoda Primorski in vojvoda Prekmurski. Če misi biti tako, mora biti vrhovni vojvoda vojvoda Koroški in ne Štajerski, če se že Šiškotu tako gre za zgodovino;)

Drugače ne štekam medijev. Tudi oni so z objavami Šiškolade na nek način držali štango. Sila čudno, ko so pa pri izvrševanju cenzure navadnih državljanov tako hitri. Resno se sprašujem, zakaj ne cenzurirajo celega Šiška na polni črti. Aj jaj jaj.
zala10
# 09.09.2018 ob 22:01
Tako se je torej končal operetni ''državni udar''. Kot popoln fiasko za poličijo in tožilstvo. Pa tudi za tiste politike, ki so se v javnosti blamirali s svojimi izjavami.

P.S.: Zdaj pa se le potrudite in najdite tisto neobstoječo pravo M70, da ga bo lahko ''zašil'' vsaj sodnik za prekrške. :)))
kapljač
# 09.09.2018 ob 19:40
Prvič v vsej "zgodovini", si je preiskovalni sodnik vzel toliko časa za razmislek ! Pa ne da bo ponoči "klical duhove", kaj si oni mislijo, da bi on moral odločiti??? Se, v tem slučaju, da prav ležim, vsaj ne bo skliceval na Kazenski zakon RS in Ustavo RS
ni maitre
# 09.09.2018 ob 16:55
@RJSlo

Čuj pubec, kaj tota vaša varda brani tudi Steiermark? Kaj je zdaj glavno mesto dežele Styria Graz ali Maribor?
Debely
# 10.09.2018 ob 08:18
Govedo!
x1ijn
# 09.09.2018 ob 22:58
Ljudje po EU so očitno siti določenih stvari (npr. korupcije, samovoljne oblasti, ...), krivdo pa se vali na migrante. Boljše bi bilo protestirat z jasnimi zahtevami. Migranti niso glavni problem.

Glavni problem je tisto, zaradi česar so migranti nekaterim problem. To pa je, premalo služb, slabe plače, težko dostopno zdravstvo, draga stanovanja, sistemska korupcija oz. dvojni standardi... Stavim, da če teh problemov ne bi bilo, tudi migranti nikogar ne bi motili. Trenutno pa tudi če migrantov ne bi bilo, bi problemi bili še vedno enaki.
KLIPAN
# 10.09.2018 ob 08:17
@Razmisljamo
"Ali jim je objava preprečila uprizoritev navideznega državnega udara in uvedbo izrednih razmer?"

Aha, policija oz. država je hotela uvesti izredne razmere??????
Točno to bo ja.
V času največje gospodarske rasti, izvoza, investicij, najnižje brezposelnosti........oblast oz. policija komaj čakata, da uvedeta izredne razmere., hahahahaaa.......
Dajte se ljudje malo umirit in končno že uporabljajte zdravo pamet.
provni
# 10.09.2018 ob 08:16
Če zakrinkana paravojska s polavtomatskimi puškami ni prepovedano, nevarno in kaznivo dejanje, potem je z organizacijo oblasti v državi nekaj narobe.
nochance4u
# 10.09.2018 ob 07:55
Boris Dežulović: Mislili smo, da bo splet demokratiziral javni prostor in iz nekega razloga smo "kretensko mislili, da bo ta prostor, zdaj torej demokratično osvobojen, preplavila pamet. Povsem smo podcenili idiote. Idioti so preplavili, pametni so se umaknili. ... Idioti pa seveda sovražijo ..."
Barrotes
# 09.09.2018 ob 22:11
Ime sodnika?
Captain_America
# 09.09.2018 ob 19:51
@RJSlo, še vedno nisi odgovoril, katero ljudstvo?
esspero
# 09.09.2018 ob 19:17
Večina komentatorjev že določa kazen?!!!. A smo v srednjem veku al kaj?
Lunatix
# 09.09.2018 ob 18:51
Čudna je ta scena, čuden je ta folk...
ijagodn1
# 09.09.2018 ob 18:42
Kakršna raja, takšni novinarji
Kakršna raja, takšna oblast
......., .........
Malo se zamislimo vsi skupaj
Kapučino
# 09.09.2018 ob 17:03
Samo v Slo
Kapučino
# 09.09.2018 ob 17:02
Ha ha ha....on bo vodja Samostojne Štajerske,ne klamfat bedaruj
stewie
# 09.09.2018 ob 16:02
RJSlo
# 09.09.2018 ob 14:40
Kje ste pa našli to "suverenost" veste pa samo eni? Poleg vsega je Šiško sam izjavil, da so v Ustavi zapisane pokrajine in zato ustanavlja pokrajino: Nič izven Slovenije in nič suverenega.


A misliš, da če ustava predvideva nekaj, lahko to potem počne vsakdo, ki ima pet minut časa? To je navadno jemanje pravice v svoje roke, za nameček še z orožjem. Le proti komu ga mislijo uporabiti? Vodi jih pa nekdo, ki je bil pravnomočno obsojen za poskus umora, na eni strani se sklicuje na ustavo, v istem stavku pa trdi, kako ta organizacija deluje neodvisno od slovenskega pravnega reda. Navadno rušenje države, vzpostavljanje moči ulice, od tu pa je do vojne samo še korak. Videno že z vzponom Hitlerja, pa z vojnami na Balkanu v 90ih. Vse te tipe, ki so pozirali z orožjem pa je potrebno poslati lepo na kako vojaško misijo v tujino, kjer potekajo spopadi, in to v prve bojne linije, pa naj tam izživijo svoje sanje o streljanju, namesto da se gredo neke junake v naravi, kjer jih itak nihče ne ogroža. Pa se bo takoj videlo, koliko jih je v hlačah.
Blaž Babič
# 10.09.2018 ob 12:59
Gospoda, da bi morda lahko dojeli, kam sega slovenska zgodovina, vas prosim, da si ogledate naslednji strokovni prispevek:

Sloveni, Slovaki, kje so vaše korenine?

Med tem pa meditirajte še o tem, da je prof. Jezernik na TV SLO s pomočjo Ksenije Horvat lagal o tem, da je v svoji 10-letni raziskavi (za katero je dobil okroglih 1.000.000 evrov od ARRS) ugotovil, da smo Slovenci kot narod nastali okoli leta 1850, takrat pa si tudi od Čehov sposodili besedo "narod", češ da je pred tem nismo niti poznali. (od 36. minute dalje)

Zoprno, če pa je beseda "narod" dvakrat zapisana v Brižinskih spomenikih, nastalih okoli 9. stoletja, ki so prepis še starejšega dokumenta...
Smooth Criminal
# 10.09.2018 ob 09:31
Šiško je pokazal vsem trolom kako biti resnični trol :D @2px_orbitala, @el_kartel spavata li mirno?
esspero
# 10.09.2018 ob 08:44
Drugim očitati to , kar sam delaš ,takšno delovanje in razmišljanje Šiška je marsikoga odvrnilo od njegovih leporečnih predvolilnih besed.Tudi mene. Biti kritičen do države in političnih razmer je eno , ustanavljanje nekih provinc mimo volilcev in zakonov ter ustave ki jo imamo pa vse kaj drugega.Šiško je s to premišljeno provokacijo naredil to , kar bi moral zakrpati že zakonodajalec.
Razmisljamo
# 09.09.2018 ob 22:07
Šiško pravi, da je policija vedela, kaj se je dogajalo. Priznajmo, da bi bilo čudno, če ne bi ničesar vedela Sova. Kljub temu pa niso ukrepali in so se zmigali šele dan ali dva po tem, ko so posnetki prišli v javnost. Ali jim je objava preprečila uprizoritev navideznega državnega udara in uvedbo izrednih razmer?
Celt
# 09.09.2018 ob 20:41
leonis- # 09.09.2018 ob 14:28
Sem moral prav poguglat kaj sploh pomeni varda..., google translate je celo mislil da gre za litovščino :D

Malo jezikoslovja res ne škodi :))

Izraz "varda" prihaja iz romanskega jezika. Točneje od glagola (g)uardare je izpeljan tudi slovenski glagol vardati (paziti, čuvati, prežati). Poznamo pa tudi Germanski (Frankovski) *wardon, Venetsko "vardar", stara saščina "wardon", stara islandščina “varda”... itd. Vse v istem pomenu - stražar, čuvaj. Najverjetneje vse prevzeto iz latinščine.

SSKJ:
vardévati -am nedov. (ẹ́) nar. 1. oskrbovati, skrbeti za: vardevati konje, živino / odšel je v hlev vardevat / vardevati ovce po travnikih pasti / vardevati bolnika streči, negovati / vardevati ogenj na ognjišču 2. paziti, varovati: vardevati otroka / v hiši je mrlič in sosedje ga vardevajo bedijo pri njem vardévan -a -o: lepo vardevana živina

Tudi nekatera naselja nosijo imena v pomenu stražiti, čuvati, npr:

Na konkretno zgodovinsko izročilo spominjajo kraji, poimenovani po nekdanji obmejni legi (Meje, Predmeja) oziroma po obmejni carinski službi (Col, Muta, Motnik), ali pa je kraju dal ime strateško pomemben položaj (Pugled, Videž, Straža, Grmada, Varda) oziroma nekdanji vojaški objekti (Branica, Zemelj, Zemono, Tinsko, Tabor, Ostrožnik) idr. Semkaj sodijo tudi recimo naselje Varda (Sv. Jurij v Slov. goricah) ali recimo Verd (Vrhnika)...itd
Kazalo