Sodišče v primeru Radan čaka še na zaključno besedo obrambe. Foto: BoBo
Sodišče v primeru Radan čaka še na zaključno besedo obrambe. Foto: BoBo
Tožilka: Radan ne obžaluje ničesar
Tožilka za Radana predlaga 20 let zapora
Sojenje Ivanu Radanu pri koncu

Tožilka Katarina Bergant je za Radana predlagala 20 let zaporne kazni in prepoved opravljanja poklica, sojenje se bo sicer nadaljevalo v četrtek z zaključnimi besedami obrambe, izrek sodbe pa je predviden po praznikih na začetku novembra, je poročala Televizija Slovenija.

Po mnenju Radanovega odvetnika Gorazda Fišerja za kakršno koli kazen sploh ni pogojev. Na vprašanje, ali meni, da Radanu v postopku ni bilo nič dokazano, je odgovoril, da bo sodišče povedalo, kaj je bilo dokazanega. "Tožilka meni, da je bilo vse dokazano, mi pa menimo nasprotno," je dejal v izjavi za medije. Obramba bo zaključne besede predstavila v četrtek, izrek sodbe pa je predviden 6. novembra.

V zaključni besedi, ki jo je podajala kar približno pet ur, je Bergantova večkrat poudarila, da je Radan svoje zagovore prilagajal glede na stanje, ki je bilo ugotovljeno na obravnavah. "Ob njegovem znanju to ni bilo težko, tudi glede na to, da je bil strokovni izvedenec bolj v vlogi obrambe kot sodišča," je poudarila.

Pri tem je imela v mislih avstrijskega izvedenca Wolfganga Krölla, ki ga je za mnenje zaprosilo sodišče. Kot je pojasnila, pozorno spremljanje sojenja namreč pokaže, da je Kröll s postavljanjem podvprašanj Radanu pomagal pri zagovoru, ko ta ni znal česa pojasniti. Po njeni oceni je tudi presegel svoja pooblastila, ko je v pričanju komentiral stranke v postopku, neposredno napadal tožilstvo in žalil strokovno pričo tožilstva Matejo Lopuh, strokovnjakinjo za paliatovo.

Radan predstojniku vročil ponarejene listine
Tožilstvu Radanu očita tudi ponarejanje listin. Kot takrat zaposleni na kliniki je namreč svojemu predstojniku Marku Noču vročil ponarejene izvide o svojem zdravljenju na kliniki na Dunaju. Da je listine ponaredil, se Radanu po navedbah tožilke ne zdi nič spornega, saj meni, da lahko določene stvari naredi v imenu postavljanja višjega cilja.

Tožilka: Ni odločitev zdravnika, kdaj se bo življenje končalo
Glede smrti prve bolnice, pri kateri naj bil odmerek morfija pospešil njeno smrt, je tožilka dejala, da pred bolnico sicer ni bilo dolgo življenje, a ne glede na to, koliko ga je bolniku še ostalo, ni odločitev zdravnika, kdaj se bo končalo.

Druga bolnica je bila sicer neozdravljivo bolna, a njena smrt v bližnji prihodnosti ni bila pričakovana, edina izmed bolnikov je bila pri zavesti in je komunicirala s svojci, je poudarila Bergantova. Kot razlog za njeno smrt je navedla Radanovo odločitev, da je po odklopu z dihalnega aparata ne priklopi nazaj, zaradi dihalne stiske pa ji je nato dal morfij. Po prepričanju tožilke se je Radan postavil v vlogo sodnika o kakovosti življenja drugega, sodniška odločitev o tem primeru pa bo temelj za prihodnje odločitve.

Po navedbah tožilke se je Radan pri svojem zagovoru večkrat zapletel tudi v primeru tretjega bolnika, ki je po njenem mnenju umrl zaradi prevelike količine propofola. Več kot očitno je, da pri času smrti tega bolnika ni šlo za naključje, svojci in duhovnik so bili poklicani k bolniku z namenom, da so bili priča njegovi smrti, je dejala tožilka in spomnila na pričanje medicinske sestre, ki je potrdila, da je bil propofol pripravljen že pred obiskom svojcev in apliciran med njim, da pa Radan ni želel, da se ta odmerek vpiše v dokumentacijo.

Obvod infuzije, po katerem naj bi kalij stekel mimo, ni bil mogoč
Tudi smrt četrtega bolnika po oceni tožilstva ni naključna. Po besedah specializantke, ki je bila takrat na kroženju, smrt bolnika glede na jutranje stanje tisti dan namreč ni bila pričakovana. Pozneje so štirje zdravniki potrdili, da jim je Radan priznal dogodek s kalijem. Radan pa je nato zanikal, da bi kalij stekel v bolnika, saj da je naredil obvod, ter pojasnil, da je s svojimi izjavami samo provociral, da bi opozoril na slabo komunikacijo na oddelku. Bergantova je ob tem spomnila, da je tožilstvo dokazalo, da obvod na infuzijski črpalki, ki naj bi ga obdolženi naredil, ni mogoč.

Po mnenju tožilstva tudi ne gre zanemariti dejstva, da se je Radan za aplikacijo kalija odločil, ko na oddelku ni bilo nobenega drugega zdravnika. Po besedah tožilke mu je bilo namreč jasno, da bi medicinske sestre nenavadne odločitve preverile pri drugem zdravniku. To je v pričanju potrdila tudi medicinska sestra na oddelku, je spomnila Bergantova.

Neupravičeno snemanje in predpisovanje zdravil
Radan je obtožen tudi neupravičenega slikovnega snemanja. Na računalniku, ki so mu ga zasegli v hišni preiskavi, so namreč odkrili 232 fotografij in 16 posnetkov 15 bolnikov, večinoma v nezavestnem stanju, za katere mu tožilstva očita, da ni pridobil soglasij. Tožilstvo ni sprejelo njegovih pojasnil, da je bolnike fotografiral in snemal za pedagoške namene.

Prav tako Radanu očitajo zlorabo uradnega položaja zaradi predpisovanja zdravil. Po besedah tožilke so bili recepti – predvsem za večje količine pomirjeval in zdravil za zdravljenje epilepsije – podpisani nezakonito in v nasprotju s pravili zdravstvenega zavarovanja. S tem naj bi tudi oškodoval zdravstveno zavarovalnico.

V zaključnem delu je Bergantova poudarila tudi nekatere po njenem mnenju nenavadne poteze sodišča in pristranski pristop do nekaterih prič. Vprašala se je, ali bo sodišče zmoglo nevtralno in nepristransko oceniti pričanje izvedenca Krölla, ki ga je predsednik sodnega senata Martin Jančar na eni izmed obravnav povabil na večerjo.

Tožilstvo umore prekvalificiralo v uboje
Po zadnji obravnavi je tožilstvo kazniva dejanja umora štirih bolnikov prekvalificiralo v uboje, za katere je zagrožena bistveno nižja kazen kot za umore. Tožilstvo je Radanu sprva očitalo šest umorov iz morilske sle, kvalifikacijo kaznivih dejanj pa utemeljevalo z mnenjem kliničnega psihologa Aleša Friedla, ki ga je za oceno Radanovega psihološkega profila prosilo sodišče.
Friedl je od svojega mnenja, v katerem je med drugim zapisal, da ima obtoženi narcistično osebnostno motnjo in kompleks večvrednosti, odstopil, ko je klinična psihologinja Alenka Sever podala popolnoma nasprotno oceno Radana. Friedlu je tudi očitala, da je uporabil napačne in pomanjkljive metode. Sodni senat je po zadnjem mnenju Radanu maja 2016 odpravil tudi pripor.

Za vsak uboj pet let zapora
Tožilstvo sodišču predlaga izrek enotne kazni 20 let zapora in prepoved opravljanja zdravniškega poklica. Za vsak uboj predlaga pet let zaporne kazni, kar je tudi najnižja zagrožena kazen za to kaznivo dejanje, za ponarejanje listin predlaga šest mesecev, za zlorabo položaja 18 mesecev, za vsako od dejanj neupravičenega snemanja po mesec dni zapora.

Tožilka: Radan ne obžaluje ničesar
Tožilka za Radana predlaga 20 let zapora
Sojenje Ivanu Radanu pri koncu