Pritožbo Milka Škoberneta je višje sodišče zavrnilo. Foto: AP
Pritožbo Milka Škoberneta je višje sodišče zavrnilo. Foto: AP

Tožilstvo je Milku Škobernetu, sicer prvemu pravnomočno obsojenemu sodniku v zgodovini Slovenije, očitalo, da je 16. maja 2007 na mariborskem okrajnem sodišču krivo pričal v postopku zoper Milana Maričića. Krivo naj bi izpovedal, da je v Celju večkrat sodil Tomažu Račiču in ga tudi obsodil, kar se je izkazalo za laž, saj je primer zastaral, sodišče pa je izdalo zavrnilno sodbo.

Škoberne očitke tožilstva zavrača, sam sodni proces pa je označil za gonjo. Vse skupaj naj bi bilo plod posredovanja predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, saj je pristojna tožilka najprej kazensko ovadbo zavrgla, nato pa po opravljenem službenem nadzoru vseeno napisala obtožni predlog, je prepričan Škoberne.

V svojo obrambo je dejal, da ni nikoli v takšni obliki dejal, da je Račiča obsodil, ampak da misli, da ga je obsodil. "To ni moj tekst in te besede nimajo kaj iskati v obtožnem predlogu," je dejal. Po njegovih besedah gre za citat sodnice Melite Puhr, ki mu zapisnika ni ponudila v avtorizacijo. Puhrova se je na očitek odzvala z besedami, da v sodniški karieri še ni slišala za očitek, da bi v zapisnik prišlo nekaj, česar nekdo ne bi povedal. Tožilec Simon Grahornik je sodišču predlagal, da zaradi krivega pričanja Škoberneta obsodi na osem mesecev zapora.

Res je, da je Škoberne kaznivo dejanje zagrešil kot priča, in ne kot funkcionar, vendar gre kljub temu za takšno dejanje, da pogojna kazen ne bi bila primerna, je dejala sodnica Mihela Pašek. Z njeno ugotovitvijo se je zdaj strinjalo tudi višje sodišče, ki je Škobernetovo pritožbo zavrnilo, kot je potrdila namestnica vodje mariborskega okrožnega tožilstva Januša Kušar Rotman.

"Vsak državljan, čigar izjava je nespretno zapisana, se lahko znajde v kazenskem postopku," je po koncu sojenja dejal Škoberne in dodal, da je vse skupaj floskula, ko skuša tožilstvo ustvariti naklep, ki ga ni bilo.

Od sredine januarja sicer Škoberne na Dobu že prestaja petletno zaporno kazen zaradi prejemanja podkupnine in zlorabe uradnega položaja. Ljubljansko sodišče ga je decembra lani obsodilo na pet let in pol zapora ter plačilo 19.622 evrov kazni, višje sodišče mu je pozneje kazen omililo za šest mesecev. Škoberne je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za nekdanjim lastnikom celjskega nočnega lokala Esadom Ćehajićem, ki je bil osumljen kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami.