Nekdanji poslanec mora večkrat na sodišče. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji poslanec mora večkrat na sodišče. Foto: MMC RTV SLO

Namen zapisov Srečka Prijatelja je bil diskreditirati kriminalista Deana Juriča, posredno pa tudi policijo in sodišče. Prijatelju se tudi v bodoče prepoveduje posegati v osebnostne pravice Juriča, kar pomeni, da o njem v tej zadevi ne bo smel več pisati.

Sodba koprskega sodišča
Še ena sodba Prijatelju

Tako se glasi sodba koprskega sodišča. Jurič je Prijatelja namreč tožil, ker je Prijatelj iz zapora o njem med drugim zapisal, da se ukvarja s kriminalnimi dejanji, da je na splošno znan po tem, da si prilašča zasežene predmete in da prodaja drogo v številnih evropskih državah.

Odločitev o umiku zapisa je bila na mestu
Vzrok za take zapise je brez dvoma dejstvo, da je Jurič vodil kriminalistično preiskavo v zadevi Orleška gmajna, v kateri so Prijatelja prijeli v trenutku, ko je prejemal izsiljeni denar od poslovneža Marjana Mikuža. Jurič je takrat na sodišču dosegel začasno odredbo, s katero je sodišče Prijatelju naložilo umik spornega zapisa z bloga.

V pravdi, ki se je začela maja letos, pa je sodišče v nadaljevanju presojalo, ali je bil začasni umik upravičen. In zdaj v sodbi razsodilo, da je bil. Prijatelj je namreč s svojimi zapisi kršil osebnostne pravice kriminalista Juriča.

Hotel je diskreditirati tiste, ki so ga spravili v zapor
"Resničnosti zapisanih navedb Prijatelju ni uspelo dokazati," je v obrazložitvi sodbe zapisala sodnica Bojana Štrukelj. "Namen zapisov Srečka Prijatelja je bil diskreditirati kriminalista Deana Juriča, posredno pa tudi policijo in sodišče. Prijatelju se tudi v bodoče prepoveduje posegati v osebnostne pravice Juriča, kar pomeni, da o njem v tej zadevi ne bo smel več pisati," so še zapisali na koprskem sodišču.

"Dobil je lekcijo, ki me je stala 80 evrov"
"S to sodbo je Srečko Prijatelj dobil sporočilo, da ne more kar udrihati z neresnicami in žaljivkami in s tem diskreditirati vse, ki smo po njegovem mnenju krivci za to, da danes sedi v zaporu. Mi smo samo dobro opravili svoje delo. Na podlagi dokazov, ne na podlagi izmišljotin in nesmislov," je razsodbo sodišča za TV Slovenija komentiral kriminalist Dean Jurič.

Jurič in Prijatelj se sprva na sodišču nista srečala 'v živo', saj Prijatelja z Doba niso hoteli pripeljati brezplačno, njegov odvetnik pa je sodišču sporočil, da Prijatelj nima denarja za plačilo poti, saj je v zaporu brez dohodkov. Jurič se je nato ponudil, da mu stroške prevoza, v znesku 80 evrov, krije sam. "Zato, da pride, da se soočimo in da pojasni svoje navedbe," je takrat pojasnil nenavadno gesto. Prijatelj je ponudbo sprejel.

Bo Prijatelj zaradi dolgega jezika ob 20 tisočakov?
Ker je sodišče ugotovilo, da je Prijatelj z zapisi na blogu posegel v kriminalistove osebnostne pravice, je velika verjetnost, da bo Jurič uspešen tudi v drugi, ločeni pravdi, v kateri od Prijatelja zahteva 20 tisoč evrov odškodnine prav zaradi blatenja imena, ugleda in posega v osebnostne pravice.

"Posledica objave na blogu so bili številni telefonski klici medijev, prijateljev, znancev, sodelavcev, ki so mojega klienta vznemirjali z vprašanji o resničnosti Prijateljevih navedb. Žaljive obdolžitve so se razširile vse do policijskih kolegov v tujini, na spletu je bilo kar 48 tisoč ogledov, prejemal je grožnje, zaradi katerih je moral zaprositi za policijsko varovanje njegove družine," je maja letos v sodni dvorani posledice zapisov nizala Juričeva odvetnica Neža Dular.

Prijatelj in soobsojeni čakajo na odločitev višjega sodišča
Srečko Prijatelj je bil jeseni 2010 zaradi izsiljevanja podjetnika Marjana Mikuža, samovolje in nedovoljenega prometa ter proizvodnje z orožjem obsojen na pet let in dva meseca zapora, višje sodišče pa mu je kazen znižalo na štiri leta. Januarja letos pa je bil zaradi dajanja in prejemanja daril pri poslih Luke Koper na Orleški gmajni obsojen še na tri leta zapora.

Skupaj s Prijateljem sta bila na zaporni kazni obsojena tudi nekdanji predsednik uprave Luke Robert Časar in Marjan Mikuž. Časarja je sodišče zaradi zlorabe položaja in prejemanja podkupnin obsodilo na šest let zapora, Mikuža pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja in dajanja daril na štiri leta. Sodbe še niso pravnomočne.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Namen zapisov Srečka Prijatelja je bil diskreditirati kriminalista Deana Juriča, posredno pa tudi policijo in sodišče. Prijatelju se tudi v bodoče prepoveduje posegati v osebnostne pravice Juriča, kar pomeni, da o njem v tej zadevi ne bo smel več pisati.

Sodba koprskega sodišča
Še ena sodba Prijatelju