Goršetu je obtožnica očitala poslovno goljufijo, zlorabo položaja in pranje denarja. Pomoči pri kaznivih dejanjih so bili obtoženi tudi Goršetova žena Barbara in Vlado Petek ter Rudolf Trček. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Goršetu je obtožnica očitala poslovno goljufijo, zlorabo položaja in pranje denarja. Pomoči pri kaznivih dejanjih so bili obtoženi tudi Goršetova žena Barbara in Vlado Petek ter Rudolf Trček. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Goršetu zapor, zasegli so mu tudi premoženje

Gorše mora poleg tega plačati tudi 50 tisoč evrov kazni, zasegli pa so mu vse premoženje. Poleg Goršetovega premoženja so zasegli tudi premoženje Goršetovega tasta in očeta, vključno z vilo v Savudriji.

Vendar pa vrednost zaseženega ne bo dovolj za poplačilo vseh Goršetovih dolgov. Razliko mora poplačati v dveh letih, je še odločilo sodišče.

"Oprali" za dva milijona evrov
Sodišče je na zaporno kazen obsodilo tudi Goršetovo ženo Barbaro Gorše, ki mora odslužiti leto dni zaporne kazni, soobtožena Vlado Petek in Rudolf Trček pa bosta morala za zapahi prestati leto in pol oziroma eno leto. Vsi trije so bili obtoženi pomoči pri kaznivih dejanjih. Skupaj naj bi "oprali" za dobra dva milijona evrov.

Tožilka: Prvič odvzeto tudi premoženje širše družine
Tožilka je z obsodilno sodbo za Goršeta zadovoljna, na vprašanje, ali je zadovoljna tudi s "samo" enoletnimi zapornimi kaznimi za pranje denarja za preostale obsojence, pa je odgovorila, da so nizke kazni posledica delno spremenjene kvalifikacije kaznivega dejanja.

O pritožbi bo sicer še razmislila, saj je za Goršeta predlagala 12 let kazni. Izrečena kazen 10 let zapora je sicer najvišja do zdaj izrečena kazen za gospodarski kriminal do zdaj. Tožilka je na vprašanje, kakšno sporočilo prinaša tako visoka kazen za morebitne storilce, povedala, da "upa, da bodo trikrat premislili, preden se bodo šli take posle". Dodala je še, da je "danes velik in uspešen dan za koprsko tožilstvo in sodišče". V dveh procesih, ki sta se pravkar končala, so namreč izrekli kar 70,5 leta zapornih kazni.

Gorše se je po izreku sodbe na vprašanje, kako komentira kazen, odzval z izjavo, "vsi ste maloumni, vse sem napisal na svoji spletni strani". Njegov zagovornik Emil Zakojšek pa je dejal, da je kazen pretirana.

Goršetove poslovne goljufije
Goršetu je obtožnica očitala poslovno goljufijo, zlorabo položaja in pranje denarja. Med drugim naj bi Gorše kot stečajni upravitelj oškodoval stečajno maso podjetja Hidra s tem, da naj bi ob pomoči vodje podjetja Ofis Polone Kuhar in Stajke Skrbinšek, ki sta krivdo priznali, na skrivaj odkupil določene terjatve Hidre.

Pri tem naj bi upnike prepričal, da bodo le minimalno poplačani, omenjene terjatve pa naj bi nato za dobra dva milijona evrov odkupilo podjetje Ofis in s tem Goršetu omogočilo pridobitev protipravne premoženjske koristi.

Gorše že nepravnomočno obsojen na štiri leta zapora
Gorše je bil spomladi leta 2013 zaradi zlorabe položaja v stečaju podjetja HKS Sicura že nepravnomočno obsojen na štiri leta zapora.

Goršetu zapor, zasegli so mu tudi premoženje