K nesreči je prispevala oprema, ki naj bi bila pomanjkljivo vzdrževana. Foto: BoBo
K nesreči je prispevala oprema, ki naj bi bila pomanjkljivo vzdrževana. Foto: BoBo

V sredo so na sodišču v Trstu so v sredo končali prvo sojenje, enoletno pogojno zaporno kazen pa je sodišče zaradi uboja iz malomarnosti prisodilo tržaškemu proizvajalcu potapljaške opreme Nicolu Dondu in karabinjerju Marcu Panica, je poročal Primorski dnevnik.

Za nesrečo kriva slabo vzdrževana oprema
V nesreči, ki se je zgodila v vodah morskega rezervata pri Miramaru pri Trstu, sta julija 2010 umrla 31-letni Žiga Dobrajc in 41-letni Samo Alajbegović.

Strokovnjaki italijanske mornarice so ugotovili, da je k nesreči prispevala oprema, ki naj bi bila pomanjkljivo vzdrževana.

Državno tožilstvo je za obtožena predlagalo leto dni in osem mesecev zapora, obramba pa je predlagala oprostilno sodbo in je po izreku obsodbe napovedala pritožbo.

Prihodnji teden na zatožni klopi še organizatorja tečaja
Sodnik je določil tudi odškodnino, ki jo morata obsojenca plačati družinam pokojnih, in sicer 170.000 evrov vsakemu od štirih staršev ter po 60.000 evrov bratoma pokojnih, plačati pa bosta morala tudi sodne stroške.

Prihodnji teden se bo v Trstu začel še vzporedni proces, na katerem bosta na zatožni klopi organizatorja potapljaškega tečaja, med katerim se je zgodila nesreča, sicer predstavnika podjetja N.U.E.T. iz Bergama. Tudi onadva sta obtožena uboja iz malomarnosti, češ da tečajnikov nista dobro usposobila in spremljala med potopom.