Prodajo Kordeževe hiše je zahtevalo šest upnikov, ki jim Kordež dolguje več kot pet milijonov evrov. Foto: BoBo
Prodajo Kordeževe hiše je zahtevalo šest upnikov, ki jim Kordež dolguje več kot pet milijonov evrov. Foto: BoBo

Kupec je celjska družba Zelena hiša, nepremičnine in storitve, ki je že lastnica tudi prve polovice hiše in Kordeževa upnica. Za nepremičnino je ponudila 322.000 evrov.

Dosežena cena na dražbi je bila precej višja od tokratne izklicne v višini 170.000 evrov in se je približala prvotni ceni 340.000 evrov. Poleg Zelene hiše se je dražbe namreč udeležil še en dražitelj, in sicer družba Terra Australis. V približno uro trajajoči dražbi je tako cena močno narasla.

Terra Australis je pri ponudbi 320.000 evrov odstopila, Zelena hiša pa mora zdaj kot najboljši ponudnik sodišču v enem mesecu plačati kupnino 322.000 evrov. V nasprotnem primeru bo k nakupu po ceni 320.000 evrov pozvala Terro Australis. Če tudi ta ne bi plačala kupnine, bi sodišče ponovilo dražbo.

Kupnina del terjatve
Visoka cena za družbo Zelena hiša ni tako pomembna, je pojasnil njen pooblaščenec Janko Žičkar, saj je tudi prvi upnik in naj bi prejela sredstva iz kupnine. Skupaj Kordež družbi, ki bo po dogovoru z Gorenjsko banko leta 2012 in plačilu kupnine lastnica celotne hiše in pripadajočega zemljišča, dolguje 2,5 milijona evrov. Terjatev se bo zdaj znižala za višino kupnine.

Prodajo zahtevalo šest upnikov
Prodajo Kordeževe hiše je zahtevalo šest upnikov, ki jim Kordež dolguje več kot pet milijonov evrov. Poleg Zelene hiše tudi Factor banka zahteva 2,6 milijona evrov, po nekaj tisoč evrov pa Kordež dolguje še Gorenjski banki, Zavarovalnici Triglav, Diners Clubu Slovenija in davčni upravi.

Kordeževi dolgovi so predvsem posledica menedžerskega prevzema Merkurja, za katerega je bil primoran vzeti osemmilijonsko posojilo. Merkur zaradi oškodovanja pri prodaji trgovskega centra na Primskovem od njega terja devet milijonov evrov.