Zataknili so se v Sloveniji. Foto: Mojca Dumančič/TV Slovenija
Zataknili so se v Sloveniji. Foto: Mojca Dumančič/TV Slovenija
Evgen Govekar
"Zakon o tujcih predvideva višino globe, ima pa vsak kršitelj možnost podati zahtevo za sodno varstvo, če meni, da so se v postopku zgodile nepravilnosti ali da je globa previsoka," je povedal Evgen Govekar, vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Nova Gorica. Foto: PU Nova Gorica
Kazen za Kubance spremenjena v opomin
Policija se brani kritik v primeru Kubancev

Potne liste kubanskih plesalcev bo tako v torek prevzel bovški župan Valter Mlekuž in jih na sklepu 49. Festivala src v Čenti vrnil nastopajočim, ki jim ne bo treba plačati kazni.
"Sodnik je odločil, da so bili v prekršku, a je kazni spremenil v opozorila. Jutri me bodo pooblastili, da prevzamem njihove dokumente, ki so jih zadržali policisti, in jih odnesem v Čento, kjer bodo imeli sklepno prireditev. Verjamem, da bo veselo in da bodo začeli verjeti v Slovenijo in v našo pravno državo. Nam je bilo bistvo, da se izognejo plačilu kazni. Verjel sem, da se bo to zgodilo. Presrečen sem!" nam je povedal Mlekuž.

Kubanskim plesalcem so v petek policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica naložili kazen 500 evrov na osebo zaradi kršitve zakona o tujcih. Po nerodnosti je namreč vodja plesne skupine 28 mladeničev, ki je nastopila na bovškem trgu, torbo z vsemi dokumenti pozabil v Italiji v Čenti.
Ker so jih skupaj z veljavnimi vizumi dostavili v manj kot eni uri, so na bovški občini v zahtevi predlagali, da spis posredujejo v odločitev pristojnemu sodišču, ki bi zahtevi za sodno varstvo ugodilo in izpodbijani plačilni nalog razveljavilo. A ker imajo udeleženci 49. Festivala src povratni let na Kubo že v sredo, časa ni bilo prav veliko.

Komentarji po petkovem incidentu so preplavili družbena omrežja, bovškemu županu Mlekužu so številni – pravniki, nekdanji policisti, člani folklornih skupin, domačini in drugi ponujali tako pravno kot finančno pomoč, pogrešal pa je odziv politike. Hitro so se odzvali na občini, pripravili zahtevo za sodno varstvo in včeraj obiskali kubanske plesalce v Čenti, kjer so pobrali njihove osebne podatke in podpise.

Razočarani in ogorčeni
"Vsi so razočarani in ogorčeni, ampak v upanju, da jim bom jutri zvečer, ko je sklepni večer vseh folklornih skupin v centru Tarčenta, prinesel njihove potne liste, da se lahko v sredo vkrcajo na letalo,"
je dopoldne pojasnil Mlekuž in dodal, da so na zahtevi za sodno varstvo zoper plačilne naloge podpisani plesalci, direktor 49. Festivala src, vodja folklorne skupine in on sam. Predlagali so, da prekrškovni organ plačilni nalog odpravi in ustavi predmetni postopek.

"Drugače pa res ne vidim rešitve. Ti ljudje bodo morali ostati tu, če ne bo. Nekje se pojavljajo informacije, da bo občina to plačala. Občina tega ne more plačati, ker bom jutri dobil na glavo Računsko sodišče," je še dodal Mlekuž in pripomnil, da upa, da bo zahteva za sodno varstvo zadosten razlog, "ker tu tudi piše, kje ti ljudje živijo, koliko je njihova plača. Povprečna plača 19 evrov, 25 evrov in še v življenju niso videli 500 evrov." V zahtevi za sodno varstvo so natančno razložili tudi večurno dogajanje v petek.

Mlekuž, ki je zaradi zapleta odpovedal dopust, je upal, da bodo na sodišču upoštevali olajševalne okoliščine in da bo na koncu prevladal razum.
Sodišče je imelo za odločitev 48 ur časa
Policijska uprava Nova Gorica je takoj po tem, ko so od bovške občine prejeli zahtevo za sodno varstvo zoper plačilne naloge mladim kubanskim plesalcem, to predala novogoriškemu sodišču. To je imelo 48 ur časa za odločitev, ali bi morali Kubanci zaradi pozabljenih dokumentov plačati visoko kazen – 500 evrov na osebo oziroma polovičen znesek v osmih dneh – ali bi plačilne naloge v skupni vrednosti 12.500 evrov razveljavili. Po mnenju bovške občine je šlo namreč za manjši prekršek, saj so potne liste skupaj z veljavnimi vizumi dostavili. V petek so sicer policisti novogoriške postaje za izravnalne ukrepe skupaj s tržno inšpekcijo in finančno upravo izvajali poostren nadzor na Bovškem.
Govekar: Policist ne more odločati z opominom
Policisti novogoriške postaje za izravnalne ukrepe so v okviru petkovega poostrenega nadzora ravnali zakonito in strokovno, je popoldne pred odločitvijo sodišča zagotovil vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar. Toda če so Kubanci pozneje dokumente dostavili, zakaj visoka globa in ne zgolj opozorilo? "Policist na kraju prekrška lahko odloča o tem, ali bo nekomu izrekel globo ali bo nekoga opozoril glede na določila iz zakona o prekrških. Če gre za hujši prekršek, ki predvideva sankcije, potem lahko to obravnava prekrškovni organ ali pa celo sodišče. Vsekakor pa policist ne more odločati z opominom, opomin za tak prekršek lahko izreče šele sodišče, ko je vložena zahteva za sodno varstvo. Kako se bo odločil, je pa v pristojnosti sodnika. Ne glede na vse polemike in kritike v javnosti so bili policisti strokovni. Pri svojem delu so samostojni in v teh postopkih morajo upoštevati okoliščine konkretnega primera."

Številni turisti s seboj v hribe, na kolo in druge športne dejavnosti ne nosijo osebnih dokumentov. A gre za povsem različne okoliščine, meni Govekar: "Če si nastanjen v Bovcu, potem si tam prijavljen, tu pa je šlo za vstop v Slovenijo brez dokumentov in nahajanje v Republiki Sloveniji brez ustreznih dokumentov. Poudarjam: kot državljani tretjih držav, ki so tudi sicer podvrženi strožjemu vizumskemu režimu. To smo z naknadnim preverjanjem prek njihovih dokumentov – ko smo jih uspeli dobiti – in prek šengenskega informacijskega sistema tudi naredili. Zakon o tujcih predvideva višino globe, ima pa vsak kršitelj možnost podati zahtevo za sodno varstvo, če meni, da so se v postopku zgodile nepravilnosti ali da je globa previsoka."

Kazen za Kubance spremenjena v opomin
Policija se brani kritik v primeru Kubancev