Bavčar je že ob izreku sodbe napovedal pritožbo. Foto: BoBo
Bavčar je že ob izreku sodbe napovedal pritožbo. Foto: BoBo

Bavčar je že ob izreku sodbe, ki jo je označil za nenavadno, napovedal pritožbo na višje sodišče, Bavčarjev odvetnik Janez Koščak pa se je vzdržal komentarja. Sodbe ne komentirajo niti na specializiranem državnem tožilstvu, saj so jo prejeli v ponedeljek in je zato še "v fazi proučevanja".

Bavčar in brata Kristjan in Nastja Sušinski so bili tudi v ponovljenem sojenju v zadevi Istrabenz, ki se je končalo 5. septembra, obsojeni. Bavčarju je sodišče izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo Sušinskega pa na dve leti. Bavčar je bil obsojen za pranje denarja, oproščen pa obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja.

Zadeva zastara junija prihodnje leto
Nekdanji predsednik uprave Istrabenza po prvi sodbi zaradi preprodaje Istrabenzovih delnic ni mogel na prestajanje kazni zaradi zdravstvenih težav. Prva sodba je bila razveljavljena in vrnjena v ponovno sojenje, Bavčarja pa je ljubljansko okrožno sodišče obsodilo še v drugo.

Zadeva Istrabenz sicer zastara junija prihodnje leto in do takrat mora biti zadeva pravnomočna. Pravosodni minister Goran Klemenčič je napovedal, da bodo ob morebitnem zastaranju zadeve Istrabenz letele glave.

Pred sodišče jih je spravila sporna preprodaja delnic
Sojenje je potekalo zaradi preprodaje delnic Istrabenza. Pivovarna Laško je leta 2007 7,3-odstotni delež v Istrabenzu prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.