Tudi Senica je javna osebnost, je ugotovilo višje sodišče. Na fotografiji s partnerico, nekdanjo notranjo ministrico in predsednico LDS-a Katarino Kresal. Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Žječi
Tudi Senica je javna osebnost, je ugotovilo višje sodišče. Na fotografiji s partnerico, nekdanjo notranjo ministrico in predsednico LDS-a Katarino Kresal. Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Žječi
Bojan Požar
Bojanu Požarju mora Senica povrniti za okoli 9.000 evrov sodnih in drugih stroškov. Foto: BoBo

Znani odvetnik Miro Senica je Bojana Požarja preganjal kot zasebni kazenski tožilec zaradi štirih člankov, objavljenih na Požarjevem portalu, ker je bil prepričan, da članke piše z namenom zaničevanja.

Zoper Požarja je vložil štiri tožbe, ki jih je okrožno sodišče s sodnikom Zvjezdanom Radonjićem združilo v eno. Na koncu je v dveh primerih obtožbe zavrnilo, v dveh pa je odločilo, da je Požar kriv in mu naložilo plačilo 12.000 evrov kazni.

Afera NPU, Pogačar in Kresalova
Požar je po mnenju prvostopenjskega sodišča Senico žaljivo obdolžil, ko je zapisal, da je svojemu domnevnemu prijatelju Igorju Pogačarju omogočil posel z najemom stavbe za Nacionalni preiskovalni urad, in ko je zapisal, da je Senica nekdanji predsednici LDS-a Katarini Kresal pomagal pri izčrpavanju ter političnem in finančnem pohabljenju stranke.

Zdaj pa je višje sodišče takšno odločitev razveljavilo in Požarja oprostilo obtožb. Hkrati je potrdilo sodbo v delu, kjer ga je že prvostopenjsko sodišče oprostilo dveh obtožb.

Po pisanju portala pozareport.si so se višji sodniki postavili na stališče, da je Senica relativna javna oseba ter da okoliščine in dejstva, zapisana v inkriminiranih člankih, ne spadajo na področje intimnega življenja Senice, ampak je šlo za poročanje o temah, ki so v javnem interesu. Zato je bil Požar oproščen, Senica pa mu mora povrniti tudi okoli 9.000 evrov sodnih in drugih stroškov.