Čeprav je Senica partner tedanje notranje ministrice Katarine Kresal, po mnenju sodišča ni bil in ni javna osebnost, saj se sam ni javno izpostavljal. Foto: Ergyn Žječi
Čeprav je Senica partner tedanje notranje ministrice Katarine Kresal, po mnenju sodišča ni bil in ni javna osebnost, saj se sam ni javno izpostavljal. Foto: Ergyn Žječi
Bojan Požar
Novinar Bojan Požar bo moral plačati 12.000 evrov kazni v državni proračun. Foto: BoBo

V štirih člankih, objavljenih na portalu pozareport.si, je novinar Bojan Požar po mnenju odvetnika Mira Senice storil pet kaznivih dejanj. Senica je nastopal kot zasebni kazenski tožilec, ker je presodil, da Požar članke piše z namenom zaničevanja.

Prvi za sodišče sporni članek se je nanašal na nekdanjo stavbo NPU-ja, v najemu katere je Komisija za preprečevanje korupcija našla koruptivno ravnanje takratne notranje ministrice in Seničeve partnerice Katarine Kresal. Požar je v članku objavil fotografijo, na kateri so bili Kresalova, Senica in podjetnik Igor Jurij Pogačar, čigar podjetje je notranje ministrstvo izbralo za najem stavbe NPU-ja.

Požar je pisal, da je Senica Pogačarju omogočil posel z najemom stavbe. Njen lastnik je bilo Pogačarjevo podjetje Ram Invest, ki je za lizing za gradnjo stavbe plačevalo Hypo Leasingu. Sporna je bila Požarjeva povezava, da je Senica sodeloval s Hypo Leasingom.

"Da je bil Senica v povezavi s Hypo Leasingom, za NPU ne pomeni popolnoma nič," je dejal sodnik. "Morda je tu zadaj nekdanja ministrica, ki je imela vzvode moči, ampak tu ni videti Mira Senice," je nadaljeval.

Požar je tudi pisal, da je Senica Kresalovi pomagal pri izčrpavanju ter političnem in finančnem pohabljenju stranke LDS, ki jo je vodila prav Kresalova. Po ugotovitvah sodišča dokazov za te navedbe ni.

Senici pa ni uspelo pri članku o njegovi vlogi pri neuspelem poskusu prodaje Večera. Požar je pisal, da je Senica "režiser" tega dogodka. Sodišče je tožilca zavrnilo tudi pri Požarjevem zapisu, da je prav Senica novinarje obvestil o poletu družine tedanjega predsednika vlade Janeza Janše iz Grčije z zasebnim letalom.

Okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić je pojasnil, da je Požar dobil določene dokumente in je lahko utemeljeno sklepal, da je za tem neka resnica in da zapisano drži.

Senica: Požar je specialni povratnik
Senica in Požar se bosta še večkrat srečala na sodišču, saj je Senica novinarjem danes pojasnil, da je zoper Požarja vložil še več tožb, zadnjo danes.

Po pisanju Siola pa je Požar v sklepni besedi dejal, da so obtožbe o "zaničevalnem namenu" popolna neumnost. O Senici ve veliko več, tudi zasebnih stvari, pa jih ni objavil, je izjavil. Poudaril je, da je bil Senica nekoč eden najvplivnejših ljudi v državi, da pa je z odhodom Kresalove iz politike o odvetniku nehal pisati. Po mnenju sodišča Senica ni javna osebnost.

Oba se bosta na sodbo, v kateri je Požar dobil po 6.000 evrov kazni na članek, pritožila.