Cernic je vse od aretacije lani decembra v priporu. Foto: Eugenija Carl
Cernic je vse od aretacije lani decembra v priporu. Foto: Eugenija Carl
Cernic ni terorist

Po mnenju sodišča tako tožilstvo ni dokazalo, da je Ivan Cernic, deloval z namenom, da bi češko vlado prisilil, da bi plačala izsiljevani denar. Prav tako ni našlo neposrednega dokaza o povezanosti Cernica z neidentificiranimi in neznanimi osebami. Tudi v njegovem računalniku niso našli dokazov, ki bi ga povezali z grozilnimi pismi, naslovljenimi na češko vlado.

Ker je češka policija druge soobtožene preganjala zaradi kaznivega dejanja izsiljevanja, ne terorizma, Cernica ni mogoče obsoditi kot sostorilca za terorizem, je še ugotovilo sodišče.

Dobra šola za v prihodnje?
"Upam, da je bila to za vas šola, ki si jo boste zapomnili za vse življenje. Vi hodite po dveh skrajnostih. Končujete veterino, izražate ljubezen do narave in živali, na drugi strani pa ste izvajali kazniva dejanja. Osredotočite se na delanje dobrega v prihodnje. Od vas je odvisno, kakšna bo vaša prihodnost,"
je Cernicu dejala sodnica Meri Mikac.

Cernic je po razsodbi novinarjem dejal, da se zaveda, kaj je storil, da pa je pričakoval oprostitveno sodbo, saj je že od vsega začetka trdil, da ni terorist. Priznal pa je vsa druga očitana dejanja. Dejal je še, da je bilo sojenje zanj "velika šola" in da se vrača domov, kjer se bo posvetil študiju veterine.

Snov ni bila nevarna
Tožilstvo je Cernica sumilo, da je češkemu finančnemu ministru poslal pošiljko s strupeno snovjo. Hkrati so mu očitali, da je bil dejaven in ključen del združbe, ki je grozila češki vladi in zahtevala odkupnino. Cernica, ki je italijanski državljan, so aretirali lani decembra med oddajo pošiljke na poštnem uradu v Sloveniji, tožilstvo pa mu je poleg terorizma očitalo še kaznivo dejanje prodaje in prometa s prepovedanimi mamili ter ponarejanja uradnih listin in zanj zahtevalo skupno sedem let zapora.

Obramba je predlagala oprostitev obtožbe terorizma, za kaznivi dejanji s področja prepovedanih mamil in ponarejanja listin pa zaradi olajševalnih okoliščin pogojno kazen.

Cernic ni terorist