"Gre za žalostno zgodbo tranzicije in takratnega razumevanja vodenja gospodarskih družb. Ta bi morala imeti vse lastnosti otroka, torej, da ima zakonite zastopnike, ki skrbijo za njeno dobrobit. SCT je zaradi zasebnih interesov žalostno propadel," je v obrazložitvi sodbe dejala sodnica Alja Kratovac. Foto: BoBo
Ivan Zidar
Zidar je bil zaradi slabega zdravja izločen iz več postopkov, ki tečejo proti njemu. Foto: BoBo
Sedem obsodb zaradi izčrpavanja SCT-ja

Poleg Mezeta so bili zaradi zlorabe položaja na zaporno kazen obsojeni še nekdanji član uprave SCT-ja Ivan Šimunić, nekdanji direktor murskosoboškega SCT-ja TKO Alojz Bokan in nekdanji direktor SCT-ja GEM Mihael Zidar. Šimuniću je sodni senat prav tako prisodil štiri leta zaporne kazni, Bokanu leto dni zapora, Mihaelu Zidarju pa pol leta zapora.

Nekdanji vodilni v SCT-ju in z njo povezanih družbah so po mnenju senata skupaj z Ivanom Zidarjem, ki je bil zaradi slabega zdravstvenega stanja izločen iz postopka, SCT in njegove hčerinske družbe oškodovali med leti 2004 in 2008, ko so odlive denarja iz družb prikrivali z navideznimi posli. Ker senat pri njih ni prepoznal vseh znakov koristoljubja, jim ni prisodil še denarnih kazni.

Sodniki so namreč ugotovili, da so obsojeni slepo sledili navodilom prvega moža SCT-ja, zato jim je predsednica senata sodnica Alja Kratovac priporočila, da morda čas v zaporu izkoristijo za branje razsvetljenskih spisov o družbeni pogodbi in razmislijo o svojih dejanjih.

Zidarju bodo odvzeli skoraj milijon evrov
Obsojeni so družbe po oceni senata oškodovali za več kot tri milijone evrov, nekaj več kot 800.000 evrov je šlo v roke Ivana Zidarja, zato je sodišče odredilo, da se mu denar odvzame. Do pravnomočnosti sodbe je tudi podaljšalo zavarovanje premoženja njemu in njegovi ženi.

Poleg omenjenih pa so bili obsojeni tudi Matej Pogačar, Dejan Jevtović in Janez Sokler, in sicer za kaznivo dejanje pomoči pri zlorabi položaja, saj so sklepali pogodbe in izdajali fiktivne račune, denar pa nato prek posrednikov predajali vodilnim SCT-ja. Pogačar in Sokler sta dobila leto dni zaporne kazni, Jevtović pa leto in pol zaporne kazni. Sodba še ni pravnomočna, obsojeni imajo možnost pritožbe.

Vsi postopki proti Zidarju verjetno ne bodo nikoli končani
Obtožnica je v tej zadevi sprva bremenila 22 oseb. Od začetka sojenja februarja lani je krivdo priznalo že 13 oseb, eden izmed obtoženih je umrl, Ivana Zidarja pa so zaradi slabega zdravja izločili iz več zadev.

Proti njemu sicer teče že več postopkov, večina pa jih zaradi njegovega zdravstvenega stanja najbrž nikoli ne bo dočakala sodnega epiloga.

Sedem obsodb zaradi izčrpavanja SCT-ja