Hilda Tovšak se v zaporu na Igu zdravi zaradi psihičnih težav. Foto: MMC RTV SLO
Hilda Tovšak se v zaporu na Igu zdravi zaradi psihičnih težav. Foto: MMC RTV SLO
Tovšakova je dovolj zdrava za sojenje

Hilda Tovšak se v obravnavi v zadevi Rimske terme ni zagovarjala, a očitke iz obtožbe zavrača in meni, da očitanega kaznivega dejanja ni storila. Obravnava se bo nadaljevala v četrtek.

Tožilec Stanislav Pintar v omenjenem kaznivem dejanju Tovšakovi očita, da je tedanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka, ki je avgusta lani umrl, napeljala, da sta skupaj na podlagi ponarejene dokumentacije vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov.

Ta sredstva sta pridobila in porabila. Poleg tega jo obtožnica bremeni, da je del terjatev iz tega posla, ki pa sploh niso obstajale, prodala faktoring družbi Prvi faktor za 1,4 milijona evrov. Čeprav je Pintar danes povedal, da je na zaseženih dokumentih podpis Tovšakove, pa njen zagovornik po uradni dolžnosti Igor Inkret pravi, da dokumenta z njenim podpisom še ni zasledil.
Pintar je med drugim še dejal, da so nekatere priče potrdile vsebino dogovora med Tovšakovo in Brečkom ter še nekaterimi drugimi, kako bodo izpeljali omenjeno kaznivo dejanje. Obdolženi naj bi se srečali na sestanku in se dogovorili, kaj bo kdo naredil in kako bodo zadevo ščitili, če bi kdo prišel kaj preiskovat.

Julija in avgusta zaslišanje številnih prič
Tudi danes sodišče ni ugodilo prošnji Inkreta za prestavitev obravnave. Inkret je namreč prosil za preložitev obravnave zaradi obsežnosti kazenskega spisa, poleg tega se tudi Tovšakovi zaradi zdravstvenih težav ni uspelo aktivno pripraviti na obrambo. Njen zagovornik pričakuje, da bo zagovor najbrž podala na koncu sojenja.
Inkret je tudi pojasnil, da je v izvedenskem mnenju zapisano, da je Tovšakova sposobna sodelovati na obravnavi ob tem, da zmanjša predpisano terapijo, ki jo prejema v zaporu na Igu. Prav tako je v tem mnenju zapisano, da se Tovšakova ni sposobna pripraviti za aktivno obrambo. Sojenje se bo z branjem listin iz spisa nadaljevalo v četrtek, julija in avgusta pa namerava sodišče zaslišati številne priče.

Tovšakova je dovolj zdrava za sojenje