Prijatelj je skoraj štiri leta v zaporu že odsedel, še dve pa bo. Foto: BoBo
Prijatelj je skoraj štiri leta v zaporu že odsedel, še dve pa bo. Foto: BoBo

Pred dobrim letom so ga na koprskem okrožnem sodišču skupaj z nekdanjim predsednikom uprave Luke Koper Robertom Časarjem in nepremičninskim posrednikom Marjanom Mikužem obsodili zaradi mešetarjenja z zemljišči na Orleški gmajni, navajajo Primorske novice.

Prijatelju so zaradi napeljevanja k dajanju daril in sprejemanja daril izrekli tri leta zapora, višje sodišče pa mu je kazen znižalo in mu izreklo enotno kazen šestih let, v katero je vštelo tudi prvo kazen štirih let zapora zaradi izsiljevanja Marjana Mikuža in nezakonite posesti orožja.

To kazen je Prijatelj skoraj v celoti odsedel, 11. decembra lani pa mu je direktor zapora na Dobu, ko še niso vedeli za novo pravnomočno sodbo, odobril predčasni odpust. Pogojni odpust je sicer mogoč največ tri mesece pred iztekom kazni.

Prijatelj se prevzemu pravnomočne sodbe in poziva na prestajanje kazni ni izmikal, držal se je tudi datuma in se tako po dobrih dveh mesecih vrnil v zavod. Prijatelj je sicer vložil prošnjo za odlog kazni, a mu sodišče ni ugodilo, zavrnilo pa je tudi njegovo prošnjo za alternativno prestajanje kazni.

Prijatelj pa bo moral kmalu spet sesti na zatožno klop. Proti njemu je na novogoriškem okrožnem sodišču kazenski pregon zaradi razžalitve sprožil Mikuž, in sicer zaradi številnih žaljivih telefonskih sporočil in treh izjav v medijih, navajajo Primorske novice.

Na Dobu kmalu tudi Časar
3. marca bi se moral v zaporu oglasiti tudi Robert Časar, ki je bil v istem postopku pravnomočno obsojen na pet let in devet mesecev zapora. Kot pišejo Primorske novice, je to, ali bo prišel na prestajanje kazni, predvsem odvisno od tega, ali bo sodni vročevalcu uspelo predati poziv za prestajanje kazni. Tri leta zapora čakajo tudi Marjana Mikuža, ki je tudi zaprosil za odlog kazni.