Okrožno sodišče je Igorja Bavčarja obsodilo na sedem let zapora, Boška Šrota pa na pet let in deset mesecev zapora. Foto: BoBo
Okrožno sodišče je Igorja Bavčarja obsodilo na sedem let zapora, Boška Šrota pa na pet let in deset mesecev zapora. Foto: BoBo

Prvostopenjsko sodišče je zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti Šrotu prisodilo pet let in deset mesecev zaporne kazni, Bavčarju pa sedem let zapora zaradi kaznivih dejanj napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja. Oba sta se pritožila na višje sodišče, saj njuna zagovornika menita, da so bile na sojenju obrambi kršene pravice in sodišču predlagali dodatna zaslišanja, do katerih pa se sodišče še ni opredelilo.

Tako Šrot kot Bavčar pričakujeta oprostilni sodbi, tako je Šrot po obravnavi dejal, da je šlo za posel, od katerega je imela Pivovarna Laško dobiček in je tudi poravnala vse davke iz tega naslova. Bavčar pa je prepričan, da je obramba na današnji razpravi uspešno predstavila, zakaj gre v tem primeru za popolnoma napačno sodbo in napačno ugotovljeno dejansko stanje.

Poleg Bavčarja in Šrota je v zadevi Istrabenz prvostopenjsko sodišče obsodilo še nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega in njegovega brata Nastjo Sušinskega.

Kazniva dejanja so zagrešili leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško najprej prodala hčerinskemu podjetju Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa je Pivovarna Laško podjetje Plinfin prodala za 7.500 evrov Sportini. Sportina je podjetje nato prodala za 24,9 milijona evrov Microtrustu, ki je bil v lasti Nastje Sušinskega, ta pa je še isti dan paket Istrabenzovih delnic prodal naprej Pom Investu za 49,2 milijona evrov.