Na dan prihajajo nove negativne zgodbe, povezane s propadlim gradbenim podjetjem. Tokrat je vpleten sklad Mestne občine Ljubljana. Foto: BoBo
Na dan prihajajo nove negativne zgodbe, povezane s propadlim gradbenim podjetjem. Tokrat je vpleten sklad Mestne občine Ljubljana. Foto: BoBo
Hypo
Zgodba je povezana tudi z nekdanjim vodstvenim osebjem skupine Hypo, ki ga je sicer avstrijska matica odstavila v bliskoviti jutranji akciji. Foto: BoBo
Ljubljanski stanovanjski sklad vpleten v Vegradove mahinacije


V ozadju tega podjetja pa so že znani akterji poslovnih mahinacij v povezavi s podjetjem Vegrad in Hypo banko. Le da gre pri tem poslu za davkoplačevalski denar.
700.000 evrov za svetovanje
Pompozna otvoritev Celovških dvorov je bila leta 2010. Da bodo tam tudi neprofitna stanovanja javnega stanovanjskega sklada Ljubljana, pa se je vedelo že štiri leta prej, še preden je bila zasajena prva lopata. Javni sklad je sklenil kupiti 300 stanovanj, njegova takratna direktorica Jožka Hegler, danes direktorica mestne uprave občine Ljubljana je tako že leta 2006 sklenila pogodbo o svetovanju in posredovanju pri nakupu stanovanj s podjetjem iz Liechtensteina. Pogoj sklada pa je bil, da najdejo lokacijo, kjer se zaradi lažjega upravljanja stanovanja držijo skupaj. Za takšno svetovanje pa so v Liechtenstein nakazali 700.000 evrov. Podpisnik pogodbe svetovalnega podjetja je bil poslovnež Jože Podržaj.

Ta pogodba ni bila overjena in je bila verjetno podpisana kar na sedežu podjetja Hypo, je za TV Slovenija pojasnil po telefonu.

Mimo razpisa, nezakonito
Da je bila sklenitev te pogodbe tudi v nasprotju z zakonom o javnem naročanju, je takrat ugotovilo že Računsko sodišče, saj sklad javnega razpisa sploh ni objavil.

Podržaj je pojasnil, da je tisto leto po navodilih nadrejenega Andreja Oblaka podpisal več pogodb.
Vloga Andreja Oblaka, ki se ga povezuje s spornimi posli skupine Hypo, pri nakupu stanovanj v Celovških dvorih naj bi izgledala takole: leta 2006 je liechtensteinsko podjetje najprej sklenilo svetovalno pogodbo z javnim stanovanjskim skladom, po besedah Podržaja po navodilih Oblaka, pet mesecev pozneje pa je podjetje AM-S.P.C, katerega zastopnik je bil, s stanovanjskim skladom sklenilo še prodajno predpogodbo o nakupu 300 stanovanj.

Oblak: Materialnih koristi nisem imel
Andrej Oblak nam je sporočil, da od svetovalne pogodbe, sklenjene s stanovanjskim skladom, ni imel nikakršnih materialnih koristi. Odgovorov nekdanje direktorice stanovanjskega sklada Ljubljana nismo prejeli. S policije pa so sporočili, da predkazenski postopek že poteka.

Ljubljanski stanovanjski sklad vpleten v Vegradove mahinacije