Vsi recepti so izvirali iz Italije. Foto: BoBo
Vsi recepti so izvirali iz Italije. Foto: BoBo

Osumljenci so v času policijske preiskave prišli do zdravil, ki vsebujejo snovi, razvrščene med prepovedane droge, ki se jih lahko uporablja v medicini. Po besedah vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica Marina Pangosa gre za zdravila s prepovedano drogo iz skupine benzodiazepinov.

Osumljenci, so zdravila, med katerimi so bila predvsem xanax, dormikum in sanval, zlorabljali za lastno uporabo kot tudi za nadaljnjo prodajo v Novi Gorici in sosednji Gorici, kjer so ob pomoči italijanske policije izvedli tudi hišne preiskave.

Zdravniki ali farmacevti niso pomagali
Beli recepti so bili največkrat napisani na belih listih papirja, ki so bili podpisani in ožigosani. Nekaj je bilo med njimi tudi takih, ki so bili napisani na posebnih obrazcih, kjer so bila prečrtana ena in napisana druga zdravila. Vsi recepti pa so izvirali iz Italije.

Policisti so v preiskavi zasegli 1.667 ponarejenih ali prenarejenih zdravniških receptov. Na podlagi tega predvidevajo, da se je v tem času na ulici znašlo več kot 140.000 tablet tovrstnih zdravil, nezakonito pa so osumljenci s tem dobili od 210.000 do 350.000 evri.

Pangos je še povedal, da dokazi ne kažejo, da bi zlikovcem pri tem pomagal kakšen zdravnik ali farmacevt. Preiskavo so tako končali in jo predali novogoriškemu državnemu tožilstvu. Tam se bodo odločili, ali bodo primer predali italijanskim sodnim organom.

Za kaznivo dejanje ponarejanja listin je zagrožena zaporna kazen do dveh let.