Na plan so prišle nove podrobnosti o strelskem incidentu v Mariboru. Foto: TV Maribor/Damijan Krajnc
Na plan so prišle nove podrobnosti o strelskem incidentu v Mariboru. Foto: TV Maribor/Damijan Krajnc
Streljanje v Mariboru
Zaradi streljanja na Aljaževi ulici je bilo iz varnostnih razlogov gibanje v okolici nekaj časa omejeno. Foto: TV Maribor/Damijan Krajnc

Mariborčane je ta teden pretresla tudi informacija, da naj bi v okolici nekaterih osnovnih šol in vrtcev neznanci iz belega kombija nagovarjali otroke in jih skušali zvabiti v vozilo. Policija zadevo preverja, a še vedno nima nobene uradne prijave, zato zadeva ostaja le pri govoricah, je dejal Miran Šadl.

Lisice, policija
Izmed štirih udeleženih v sredinem streljanju blizu pokopališča v Mariboru so za nekaj časa pridržali enega človeka, edinega, ki ni bil poškodovan. Foto: BoBo
Policija
Mariborski policisti zagotavljajo, da je v Mariboru še vedno varno živeti in da je strah odveč. Foto: BoBo
Tragedija v Mariboru posledica dolga

Policija je dan po tragičnem dogodku predstavila prve izsledke preiskave dvojnega umora in samomora. Streljanje se je začelo okoli 11.45 v pisarni gradbenega podjetja na Aljaževi ulici, kjer so se pogovarjali 56-letni delodajalec, njegov nekdanji delavec, prav tako 56-letnik, in 29-letni sin direktorja.

"Očitno je med njimi prišlo do nesoglasij, zaradi česar je 56-letni strelec zapustil objekt in šel v vozilo po torbo, v kateri je imel pištolo. V nadaljevanju je s pištolo umoril 56-letnega delodajalca in njegovega sina, nato pa ustrelil še sebe," je pojasnil tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl in dodal, da sta bila v sosednjem prostoru moški in ženska, ki sta takoj, ko sta slišala strele, stekla na prosto in poklicala pomoč.

Imel je dovoljenje za orožje
Šadl je še pojasnil, da se je tragični dogodek najverjetneje zgodil zaradi neporavnanih obveznosti do nekdanjega zaposlenega. Za orožje je imel moški vse potrebne dokumente (bil je lovec), na tak razplet dogodkov pa se je očitno pripravil, saj je pred tem napisal nekakšno poslovilno pismo oz. oporoko, ki jo je naslovil na sodišče, je poročal Prvi Dnevnik.

Delodajalec (po neuradnih informacijah gre za podjetje Fossor, ki je v prisilni poravnavi, oz. njegovega lastnika Abedina Shale) po podatkih policije prej ni prejemal groženj.
Premierka Alenka Bratušek je strelski obračun v Mariboru danes v Bruslju komentirala le z besedami: "Žalostno. To je vse." Z vsemi podrobnostmi tragedije Bratuškova ni seznanjena. "Očitno je šlo za neko zelo težko socialno situacijo. V nobenem primeru ni dopustno, da se kaj takega dogaja," je še dejala.

Najprej pretep, nato še streli
To je bilo sicer že drugo streljanje v Mariboru v dveh dneh. Streli so odmevali tudi v sredo okoli 13. ure v bližini pokopališča v Mariboru. Streljanje je najverjetneje posledica pretepa med 32- in 23-letnim Mariborčanom v dopoldanskem času na drugi lokaciji. "Očitno so se tam dobili, da bi poravnali račune," je pojasnil Šadl.

Omenjenima Mariborčanoma sta se pridružila še 22- in 28-letni moški. "Med njimi je prišlo do prepira in pretepa. V tem pretepu je 32-letni moški uporabil pištolo in izstrelil več nabojev proti vsem trem ostalim. Dva od njiju je zadel, enega v nogo, drugega v nogo in vrat, tretji ni bil poškodovan," je pojasnil Šadl.

Obstreljeni strelca hudo pretepli
Trije, ki so bili tarča strelskega napada, so zatem napadli strelca, mu vzeli orožje in ga močno pretepli, pri čemer je dobil hude poškodbe glave. Trojica ga je pustila tam in se odpeljala z osebnim avtomobilom. Pozneje jih je oče enega izmed trojice peljal v Univerzitetni klinični center Maribor, strelca pa so v bolnišnico odpeljali z reševalnim vozilom. "Zadevo obravnavamo kot poskus trojnega umora in kot kaznivo dejanje hude telesne poškodbe, ki so ga storili trije osumljenci," je povedal Šadl in dodal: "V zvezi s tem smo eno osebo pridržali, to je tistega nepoškodovanega, in smo ga iz pridržanja že izpustili. Preiskava pa še vedno traja."

Motiv za dejanje še ni znan, po besedah Šadla pa je najverjetneje šlo za obračun med dvema kriminalnima združbama. V bolnišnici se trenutno zdravita dve osebi.

Najstniki uprizorili ugrabitev
V četrtek, ko je policija obravnavala streljanje na Aljaževi ulici, si je skupina fantov, starih od 19 do 21 let, privoščila tudi neslano šalo. Okoli 14. ure so na avtobusnem postajališču pred trgovskim centrom City v središču Maribora uprizorili ugrabitev 17-letnega fanta. Policija je obvestilo vzela resno, na koncu pa se je izkazalo, da so mladeniči želeli posneti odziv ljudi na ugrabitev.

"Na policiji ocenjujemo, da je to res neumno in v dani situaciji, s kakršno se srečujemo v Mariboru, res neprimerno dejanje. Že tako se ljudje počutijo prestrašene," je povedal Šadl. Šesterico fantov, ki so si privoščili to šalo, čakajo kazenske ovadbe, najverjetneje z oznako zlorabe znamenj za pomoč.

"Maribor ni nevaren"
Šadl je javnost ob tem pozval, da naj se kljub zadnjim dogodkom v Mariboru pomiri. "Ne gre za naključne žrtve, ni se nevarno sprehajati po Mariboru, ni nevarno živeti v Mariboru, zato naj ne bodo prestrašeni," je dejal.

Mariborčane je ta teden pretresla tudi informacija, da naj bi v okolici nekaterih osnovnih šol in vrtcev neznanci iz belega kombija nagovarjali otroke in jih skušali zvabiti v vozilo. Policija zadevo preverja, a še vedno nima nobene uradne prijave, zato zadeva ostaja le pri govoricah, je dejal Miran Šadl.

Tragedija v Mariboru posledica dolga