Policija je bila o dogodku obveščena okoli 13. ure. Foto: Metka Majer
Policija je bila o dogodku obveščena okoli 13. ure. Foto: Metka Majer
Streljanje v vrtcu na Rodici
Varnost v vrtcih
Tragedija v rodiškem vrtcu

Policija je sporočila, da je bila o streljanju obveščena okoli 13. ure. Po policijskih podatkih je 57-letni moški pred vrtcem pristopil do 38-letne ženske, sicer kuharice v vrtcu, nato sta se začela prepirati. Moški jo je nato ustrelil, odšel v svoj avtomobil in ustrelil še sebe. Oba sta umrla na kraju dogodka.
Po pričanju očividke se je to zgodilo zunaj stavbe vrtca, medtem ko je kuharica iz kombija dajala umazano posodo, ki so jo pripeljali v vrtec. Strelec se ji je približal in jo ustrelil pod nadstreškom vrtca. V kombiju naj bi bila medtem še ena oseba.
Po do zdaj znanih podatkih gre za zakonca v ločitvenem postopku, vzrok pa naj bi bilo ljubosumje. Policisti sicer še vedno preverjajo tudi status orožja. Po nekaterih podatkih naj bi policija storilca zaradi nasilja obravnavala že prej, tudi preteklo noč, a na policiji tega še niso želeli potrditi.
Otroci niso bili poškodovani, prav tako pa naj za dogodek sploh ne bi vedeli, saj so bili na popoldanskem počitku.
Po poročanju STA-ja je kraj dogodka obiskal tudi državni sekretar z ministrstva za izobraževanje Aljuš Pertinač. Ravnateljica matičnega vrtca Domžale Jana Julijana Pirman mu je potrdila, da otroci dogodku niso bili priča, dobri dve uri po dogodku pa jih v vrtcu sploh ni bilo več.
Starši so sicer otroke danes prevzeli na drugem vhodu vrtca, da ne bi motili preiskave. Dogodek, ki je zelo pretresel starše in bližnje sosede, je po besedah Pertinača velik šok za zaposlene in ravnateljico. Kot pravi, se bodo s pristojnimi pogovorili o potrebnih ukrepih.

Po besedah državnega sekretarja gre za prvi tak primer pri nas, tako da nimajo izkušenj ali vnaprej pripravljenih mehanizmov ukrepanja. Dogodek po njegovih besedah kaže, da se stvari, ki jih "gledamo po televiziji iz tujine, lahko dogajajo tudi pri nas in da bomo morali biti v prihodnje na ta vidik še posebej pozorni".

"Vrtci so ustrezni varovani"
"Nikakor pa ne bi želeli, da bi kot posledica tega tragičnega dogodka med starši zavladala kakšna posebna panika ali pa strah glede varnosti njihovih otrok v slovenskih vrtcih. Zatrdim lahko, da so ti ustrezno varovani, seveda pa nobena stopnja pasivne varnosti ne more preprečiti takih dogodkov," je dejal Pertinač.

"Izoliran incident, ki ni neposredno povezan z vrtci"
Po njegovih besedah ta dogodek po doslej zbranih podatkih razumejo kot "izoliran incident, ki ni neposredno povezan z vrtcem ali varstvom predšolskih otrok, temveč je šlo za druge razloge in motive, ki so privedli do tega tragičnega dejanja".

Poudaril je še, da streljanje ni vplivalo na psihično stanje otrok, saj dogodku niso bili priča. Vendar pa po njegovih besedah ni mogoče izključiti vplivov, ki bodo lahko nastali pri pogovoru o tem doma ali pri poročanju o dogodku v medijih.

V kabinetu domžalskega župana Tonija Dragarja so potrdili, da so z dogodkom seznanjeni, a več izjav za STA niso želeli dati.
V četrtek bo vrtec spet odprt in bo obratoval.

Varnost v vrtcih
Tragedija v rodiškem vrtcu