Stavbo družbe GEN-I so zavarovali. Foto: Mojca Dumančič
Stavbo družbe GEN-I so zavarovali. Foto: Mojca Dumančič
false
Vrečko so odnesli na preiskavo. Foto: Mojca Dumančič

Res je skrb vzbujajoče, kar se dogaja. Upam, da gre le za ekscesna osamljena primera. Najdba trupla je grozljiva zadeva. S sumljivo pošiljko pa se na Goriškem gasilci prvič soočajo. Verjamem, da so vse pristojne službe za zaščito in varovanje dobro usposobljene, tako da bodo primeri takoj raziskani. Zaupam tudi vsem drugim varnostnim službam.

Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica

Uradni izidi analize bodo sicer znani jutri. Policijska preiskava se nadaljuje, o vseh ugotovitvah bo obveščeno tudi pristojno državno tožilstvo. Intervencija je bila popoldne končana, zaposleni so do 17. ure zapustili objekt, poslovni prostori GEN-I-ja so ponovno odprti.

Dopoldanska sumljiva pošiljka
Dopoldne, ob 9. uri in deset minut, je bila Policijska uprava Nova Gorica obveščena, da so v poslovni stavbi družbe GEN-I prejeli sumljivo pošiljko. V pisemski ovojnici je bil plastični zavojček, v njem bel prah. Ko je uslužbenka odpirala ovojnico, se je del belega prahu raztresel. Takoj so obvestili policiste, ti so skupaj s kriminalisti ustrezno zavarovali ožjo in širšo okolico. Intervenirale so tudi druge pristojne službe - gasilci, reševalci, strokovnjaki protibombne zaščite Generalne policijske uprave, zaposleni veterinarske fakultete, zdravstveni delavci ...
V karanteni 71 ljudi, tudi malčki v vrtcu
V stavbi GEN-I-ja je bilo ob prejemu sumljive pošiljke 71 ljudi. Tri osebe so sicer stavbo zapustile še pred prihodom interventnih služb, vendar je bil kmalu zatem z njimi vzpostavljen stik in so se vrnile v stavbo družbe. V poslovni stavbi GEN-I-ja je tudi vrtec, v katerem so malčki tam zaposlenih. V času odprtja pisemske pošiljke so bili v drugih prostorih in niso prišli v stik z belim prahom. Kljub temu so otroke z vzgojiteljicami zadržali v vrtcu vse do uradnih rezultatov analize sumljive pošiljke, torej do poznega popoldneva.
Prve analize opravili že na terenu
Prve analize sumljivega prahu so gasilci in bombni tehniki opravili že na kraju samem. Simon Vendramin, poveljnik novogoriške poklicne gasilske enote, je povedal: "Gasilci in bombni tehniki smo opravili preliminarni test, ki pa je bil za preverjene snovi negativen. Gasilci smo opravili teste na prisotnost antraksa, botulina, recina in virusa črnih koz v belem prahu, bombni tehniki test na prisotnost eksplozivnih snovi. Prvi testi te sumljive pošiljke torej niso nakazovali, da bi šlo za nevarno snov. Treba pa je seveda opraviti še nadaljnja testiranja. Zato so pisemsko pošiljko z odvzetimi vzorci delavci veterinarske fakultete odpeljali v nadaljnjo analizo. Do uradnih rezultatov ostaja zavarovana ožja okolica objekta, ljudje pa v karanteni."
Prvi uradni rezultati – ni nevarno
Prve uradne ugotovitve so bile znane pozno popoldne. Analiza je pokazala, da ne gre za snov, ki bi življenjsko ogrožala ljudi ali okolico, je pojasnil tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik. Dokončni uradni rezultati bodo znani jutri, v četrtek. "V skladu z usmeritvami državnega tožilstva policijska preiskava poteka v smeri suma kaznivega dejanja grožnje in še ni zaključena," je še povedal Božnik.
Vsi zaposleni v GEN-I-ju in malčki iz vrtca so do 17. ure lahko zapustili objekt.

Postaja Nova Gorica nevarno mesto?
Zavarovano območje si je po obvestilu o prejemu sumljive pošiljke ogledal tudi župan Mestne občine Nova Gorica, Matej Arčon. Glede na dogodke zadnjih dveh dni – najdbi trupla na novogoriškem smetišču in grožnji podjetju s sumljivo pošiljko, smo ga vprašali, kako ocenjuje varnostni položaj v mestu in okolici: "Res je skrb vzbujajoče, kar se dogaja. Upam, da gre le za ekscesna osamljena primera. Najdba trupla je grozljiva zadeva. S sumljivo pošiljko pa se na Goriškem gasilci prvič soočajo. Verjamem, da so vse pristojne službe za zaščito in varovanje dobro usposobljene, tako da bodo primeri takoj raziskani. Zaupam tudi vsem drugim varnostnim službam."

Truplo s smetišča identificirali
Truplo moškega, ki so ga smetarji našli v torek na smetišču v Stari Gori, so identificirali. Gre za 59-letnega Z. B. iz Lokovca. Sodna obdukcija sicer še ni končana, kaže pa, da gre za nasilno smrt. O tem naj bi pričala vbodna rana na zatilju pokojnega. Truplo so na smetišče v Staro Goro pripeljali s smetarskim zabojnikom, ki so ga naložili v Novi Gorici. Kriminalistična preiskava poteka, zato več informacij za javnost policija ne daje.
Na smetišču v Stari Gori so truplo našli tudi pred tremi leti. Aprila 2013 so v razpadajočem stanju odkrili 24-letnega F. K. iz Oslavja pri Gorici, ki so ga pogrešali tri mesece. Zadevo preiskujejo italijanski organi.



Res je skrb vzbujajoče, kar se dogaja. Upam, da gre le za ekscesna osamljena primera. Najdba trupla je grozljiva zadeva. S sumljivo pošiljko pa se na Goriškem gasilci prvič soočajo. Verjamem, da so vse pristojne službe za zaščito in varovanje dobro usposobljene, tako da bodo primeri takoj raziskani. Zaupam tudi vsem drugim varnostnim službam.

Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica