Kristjan Sušinski je lahko zapustil zapor, njegov brat in Boško Šrot ostajata v zaporu. Foto: BoBo
Kristjan Sušinski je lahko zapustil zapor, njegov brat in Boško Šrot ostajata v zaporu. Foto: BoBo

Zakaj se je vrhovno sodišče tako odločilo, po pisanju Dela ni znano, dokončna odločitev senata, ki mu predseduje Marko Šorli, glede zahteve za varstvo zakonitosti pa še ni sprejeta. Vendar sklep o izpustitvi Kristjana Sušinskega iz zapora nakazuje, da bo vsaj zanj sodba razveljavljena.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Sodišče v tej zadevi leta 2013 je odločilo, da je Kristjan Sušinski kriv pranja denarja, njegov brat, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, pa kriv pranja denarja in zlorabe položaja. Kristjan je moral v zapor za tri leta, Nastja pa za tri leta in devet mesecev.

V tej zadevi sta bila na zaporno kazen obsojena tudi nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot. Bavčar bo moral v zapor za sedem let, Šrot pa je dobil pet let in deset mesecev zapora. Medtem ko Šrot svojo kazen že odslužuje, pa se Bavčar prestajanju kazni že več kot pol leta izmika.