Spust s čolnom po Savi se je pri hidroelektrarni Blanca tragično končal. Foto: BoBo
Spust s čolnom po Savi se je pri hidroelektrarni Blanca tragično končal. Foto: BoBo

Po mnenju svojcev naj bi bila odgovornost za nesrečo na strani občine Sevnica, Holdinga Slovenske elektrarne, družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi, podjetja Infra, CGP Novo mesto, Zavarovalnice Triglav in izposojevalca čolnov Milana Jamnika.

Zadnjega so ovadili že med redno policijsko preiskavo, vendar je tožilstvo ovadbo zoper Jamnika zavrglo leta 2009.

Tožba, s katero svojci zahtevajo nadomestilo do 20 tisoč evrov ali denarno rento, poteka na ljubljanskem okrožnem sodišču že od leta 2011. Sodišče je že zaslišalo več prič, v nadaljevanju pa bo imenovalo še izvedence.

Tako v družbi HESS kot tudi v Infri so prepričani, da tožba ni utemeljena in da obe družbi nista odgovorni za nesreči. Srečko Ocvirk, ki je nasledil v nesreči umrlega župana Sevnice Kristijana Janca, pa meni, da so se svojci za tožbo odločili, ker ostaja nejasno, kdo je sploh pripravil spust s čolnom. Ocvirk zaupa sodišču in čaka na presojo.

Po tragičnem dogodku julija 2008, v katerem je pri spustu s čolnom umrla trinajsterica potnikov, je policija sprožila preiskavo nesreče. V končnem poročilu niso našli elementov kaznivega dejanja, so pa zaradi neprimernosti opreme ovadili 50-letnega moškega iz Sevnice.