Gašperin je bil kot nekdanji vodja poslovalnice AMZS-ja v Lescah za podobna kazniva dejanja obsojen že konec leta 2014. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Gašperin je bil kot nekdanji vodja poslovalnice AMZS-ja v Lescah za podobna kazniva dejanja obsojen že konec leta 2014. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Gašperin ne priznava krivde v aferi tehnični pregledi


Najvišjo kazen je dobil posrednik pri podkupovanju Ilija Grabovičkić. Ta naj bi skupaj z Gašperinom vodil celoten posel dajanja in sprejemanja podkupnin na tehničnih pregledih v ljubljanskih Mostah. Grabovičkić je sprejemal stranke, Gašperin pa naj bi poskrbel za lažno potrditev tehnične brezhibnosti vozil. Gašperin je bil sicer kot nekdanji vodja poslovalnice AMZS-ja v Lescah za podobna kazniva dejanja obsojen že konec leta 2014.

Gašperinu bodo zdaj na ljubljanskem okrožnem sodišču začeli soditi, a se bo začetek sojenja očitno zavlekel, saj bo predsednica senata Dejana Fekonja predlagala svojo izločitev. Izločitev predsednice senata je predlagal Gašperinov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar.

Ker je Fekonja že odločala o krivdi Gašperinovih soobtoženih - vsi so sicer krivdo priznali -, bi s sojenjem v ločenem postopku prejudicirala svojo presojo, s tem pa bi bil videz nepristranskosti sodišča okrnjen, je prepričan Kovačič Mlinar. Kot je dodal, se Gašperinu očita dejanje v sostorilstvu, zato je predsednica senata do njegove vloge že zavzela stališče, ko je izdala obsodilne sodbe. Sodnica se je z navedbami zagovornika strinjala in bo predlagala svojo izločitev.

O izločitvi dokazov drugič
Gašperinov zagovornik je predlagal tudi izločitev nekaterih obremenilnih dokazov, saj naj bi bili pridobljeni nezakonito. Tožilec Boštjan Jeglič se do teh predlogov za izločitev dokazov še ni opredelil, pač pa bo to storil pisno.

V kriminalistični preiskavi, ki je potekala maja lani, so ugotovili, da so osumljeni v postopkih tehničnega pregleda vozil potrjevali tehnično brezhibnost vseh vrst vozil, tudi takih z resnimi tehničnimi pomanjkljivostmi, celo vozil, ki jih lastniki sploh niso pripeljali na tehnični pregled. Pregledniki naj bi od strank prejemali plačilo v različnih zneskih v zameno za potrditev tehnične brezhibnosti vozil.

Gašperin ne priznava krivde v aferi tehnični pregledi