Sodnica Mojca Turinek bo sodbo Tovšakovi in Gabrijelovi izrekla 28. junija. Foto: BoBo
Sodnica Mojca Turinek bo sodbo Tovšakovi in Gabrijelovi izrekla 28. junija. Foto: BoBo

krivdo zaradi zlorabe uradnega položaja.

Tožilec Stanislav Pintar za obe predlaga pogojno kazen, tako Tovšakovo in Gabrijelo naj bi tako doletela pogojna 1,5-letna zaporna kazen s poskusno dobo petih let. Sodnica celjskega okrožnega sodišča Mojca Turinek bo presodila, ali je to primerna kazen za očitano kaznivo dejanje, sodbo pa bo izrekla 28. junija.

Kaznivo dejanje se nanaša na Vegradova posojila za več kot dva milijona evrov družbi pooblaščenki Vegrad Naložbe, s katerimi je ta lahko potem kupovala delnice podrejenega Vegrada.

Delnice bi morali prodati vlagateljem
"Gre za prepovedano ravnanje, kajti bistvo delniške družbe je, da delnice proda vlagateljem, ne pa da jih sama kupuje. Tako je delniška družba zbrala 35 odstotkov lastnih delnic, zakonski maksimum pridobivanja lastnih delnic je deset odstotkov, pa še to le pod določenimi pogoji. A ni bilo nobenih pogojev ne sklepov skupščine, pa se je dajal ogromen denar, da so se kupovale lastne delnice," je obtožnico februarja lani povzel Pintar.

Ker lastne delnice nimajo glasovalne pravice, je potem o vsem v Vegradu odločala uprava, saj so bili člani prav tako lastniki delnic, obvladovali pa so tudi družbo pooblaščenko Vegrad Naložbe, ki je že od prej imela polovico delnic Vegrada. "Vegrad so spravili v lasten žep," je dejal Pintar.

Obtožnica je Tovšakovi in Gabrijelovi očitala tudi oškodovanje upnikov pri domnevno spornih prenosih deležev iz Vegrada na Vegrad Naložbe, nato pa še za prenose deležev na štiri druge družbe. Leta 2009 sta prek Vemonta v Vegrad Naložbe prenesli za 2,4 milijona evrov osnovnih sredstev Vegrada, za katerega sta vedeli, da bo propadel.