Tožilci so potrdili preiskavo vodje celjske policije. Foto: BoBo
Tožilci so potrdili preiskavo vodje celjske policije. Foto: BoBo
Drago Menegalija
Piarovec GPU-ja Menegalija pravi, da ima anonimna prijava proti PU-ju Celje znake kaznivega dejanja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten


"Kako daleč je postopek preiskave in kakšne so ugotovitve, ne moremo povedati, saj gre za predkazenski postopek," so zapisali na specializiranem državnem tožilstvu.
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pa je potrdila, da je prijavo zoper Senico sicer prejela, a jo je zavrgla, ker ni bilo pogojev za postopek ugotavljanja kršitev iz njene pristojnosti. Po poročanju Večera zaradi suma nezakonitih premestitev zaposlenih in korupcije v policijski upravi (PU) Celje preiskujejo Senico in vodjo uprave za organizacijo in kadre na notranjem ministrstvu Roberta Kosa. KPK sicer prijave zoper Kosa ni prejel.

V preiskavi tudi Goršek?
Po neuradnih podatkih naj bi se med preiskovanimi znašla tudi nekdanji generalni direktor policije Janko Goršek in nekdanji direktor celjske policijske uprave Karol Turk. Turka je aprila lani zamenjal Senica, ki naj bi po podatkih iz anonimne prijave nadaljeval prakso domnevno nezakonitih premestitev v PU-ju Celje.

Nezakonite premestitve zaposlenih je Večeru potrdil neimenovani policist, ki naj bi bil sam žrtev premestitve v PU-ju Celje. To so potrdili tudi v vladni komisiji, a je policist še vedno na delovnem mestu, kjer je zaposlen nezakonito. Takšnih primerov naj bi bilo v omenjeni policijski upravi še veliko, zaradi nekaterih premestitev pa naj bi inšpekcija za javno upravo že izdala kazni odgovornim v vrhu policije.
Na sedežu policije zanikajo nepravilnosti
Predstavnik generalne policijske uprave za stike z javnostmi Drago Menegalija pa je zagotovil, da vse premestitve izvajajo zakonito in da niso bili obveščeni o ugotovljenih nezakonitostih ali drugih nepravilnostih pri izvedenih premestitvah.

V obvestilu za javnost so na Generalni policijski upravi (GPU) ob tem zavrnili tudi "namigovanja in podtikanja" o koruptivnem ravnanju odgovornih oseb na PU-ju Celje, na GPU-ju in na notranjem ministrstvu (MNZ).
Po njihovih besedah je pri premestitvi treba slediti zakonu. Vsi predlogi policijskih uprav za premestitev zaposlenih so podvrženi tudi preverjanju pristojnih služb GPU-ja oziroma MNZ-ja. Obenem ima vsak zaposleni, ki se s premestitvijo ne strinja, na voljo vsa pravna sredstva, o katerih nato odločajo neodvisni organi, so zapisali.
Hkrati pa so poudarili, da inšpekcijski nadzor, ki je bil izveden na PU-ju Celje, v vsebinskem smislu ni ugotovil nezakonitosti, zaradi katerih bi nastale škodljive posledice. Zanikali so tudi navedbe, da bi inšpekcija zaradi nezakonitih premestitev že izdala kazni oziroma plačilne naloge odgovornim v vrhu policije.

Bo padla tudi kakšna ovadba?
Na GPU-ju zato pričakujejo, da bodo seznanjeni s konkretnimi vsebinskimi primeri domnevnih kršitev posameznih premestitev, da bi tako lahko objektivno in korektno pojasnili postopke opisanih premestitev ter obrazložili splošni potek postopkov premestitev.
Ob tem napovedujejo, da bodo za zaščito svojih interesov, dobrega imena in integritete policije zoper zlonamerna, neresnična in žaljiva pisanja oziroma zoper njihove avtorje uporabili razpoložljiva pravna sredstva. "Iz članka izhajajoče navedbe anonimnega pisca in navedbe anonimnega policista, ki naj bi bil domnevno oškodovan z nezakonito premestitvijo, imajo namreč nekatere znake kaznivega dejanja," so še opozorili.