Zagovorniki Šrota in Bavčarja menijo, da bo prišlo do oprostilne sodbe. Foto: BoBo
Zagovorniki Šrota in Bavčarja menijo, da bo prišlo do oprostilne sodbe. Foto: BoBo
Končan dokazni postopek proti Šrotu in Bavčarju
V sojenju Šrotu in Bavčarju spremenjena obtožnica

Sodišče je zato obravnavalo tudi vloženo spremembo obtožnice. Tožilec je povedal, da gre le za kozmetične popravke (Šrotu po novem očita, da bi moral delnice prodati po tržni ceni, in ne po borzni) in da bistva ni spreminjal. Šrot naj bi v vsakem primeru ravnal negospodarno, ko naj bi za Pivovarno Laško sklenil škodljiv posel.

Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar pa je menil , da gre za bistveno spremembo, saj se Šrotu sedaj ne očita več, da bi moral delnice prodati po takratni borzni ceni, temveč da bi moral to storiti glede na njihovo tržno ceno. "Tožilec je cel čas trdil, da sta ti dve ceni pravzaprav enaki, sedaj pa prosim tožilca, da pojasni, kaj ta izraz pomeni," je spraševal Mlinar.

Kozina je odgovoril, da tožilstvo zdaj zagovarja stališče, da je razlika 25 milijonov evrov, za kolikor naj bi bila oškodovana Pivovarna Laško, razlika med realizirano kupnino ter tržno kupnino, ki bi jo moral doseči glede na takratno borzno ceno. "V tem primeru gre za sopomenke," je dodal.

Vloga za podaljšanja zavarovanja premoženja obtoženih
Na začetku obravnave je pooblaščenec pivovarne Valter Bogataj vložil predlog za podaljšanje začasnega zavarovanja premoženja obtoženih. Bavčar je kasneje pojasnil, da mu je DURS res zasegel del zavarovanega premoženja, s tem pa naj bi bila poplačan večji del njegovega davčnega dolga.

Na sodišču so bila prebrana tudi nekatera strokovna mnenja, vložena med dokaze, ter preostalo dokazno gradivo. Zagovornik Marko Bošnjak je v izjavi medijem ocenil, da iz spremenjene obtožnice ni več jasno, kaj bi Šrot sploh moral storiti v dani situaciji.

"Mislim, da je to še dodaten jasen signal, da bo v zadevi treba izreči oprostilno sodbo," je poudaril Bošnjak, ki meni, da je obtožnica popolnoma neutemeljena.

Kovačič Mlinar je dodal, da sprememba obtožbe "tik pred zdajci" kaže na to, da se tožilec zaveda, da njegovi argumenti ne zdržijo in da obstaja velika verjetnost oprostilne sodbe. Tožilec Kozina pa je navedbe obrambe, da spremenjena obtožnica v bistvu pomeni oprostilno sodbo, komentiral, da je lepo, če tako mislijo.

Sodba bo morda znana prihodnji petek
Sojenje se bo nadaljevalo v torek, ko bo s sklepnimi besedami začel tožilec Jože Kozina, naslednji petek pa naj bi po napovedih sledil izrek sodbe.

Končan dokazni postopek proti Šrotu in Bavčarju
V sojenju Šrotu in Bavčarju spremenjena obtožnica