Črna kronika
Nekdanji ravnatelj Dušan Merc je v zagovoru dejal, da je presodil, da se žrtvi in storilca nikakor ne smejo več srečati, šola pa ne sme trpeti takšnega vedenja in nasilja. Foto: BoBo

Dodaj v

Tožilstvo umaknilo obtožni predlog proti Dušanu Mercu

Pretehtale so okoliščine, ki so privedle do njegovega ravnanja
7. december 2018 ob 16:37
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je umaknilo obtožni predlog proti Dušanu Mercu, nekdanjemu ravnatelju ljubljanske osnovne šole na Prulah, ki ga je preganjalo zaradi nevestnega dela v službi, ker je leta 2013 dvema učencema preprečil vstop v šolo, ker naj bi spolno napadla sošolki.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so pojasnili, da je ljubljansko tožilstvo po proučitvi Merčevega zagovora pred sodiščem in listinske dokumentacije iz spisa ocenilo, da Mercu ni moč očitati, da je bila zaradi njegovega ravnanja učencema povzročena hujša kršitev njunih pravic, saj jima ni bila kršena ustavna pravica do izobrazbe in šolanja.

"Merc zadevo osvetlil z relevantnimi okoliščinami"
"Dušan Merc je v svojem zagovoru zadevo osvetlil z relevantnimi okoliščinami, ki so pomembne za oceno njegovega ravnanja," so zapisali na vrhovnem državnem tožilstvu. Po prejemu prepisa njegovega zaslišanja, proučitvi listinske dokumentacije spisa ter njegovega ustnega in pisnega zagovora je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani obtožni predlog umaknilo.

Kot so po prvem naroku na sodišču konec novembra poročali mediji, zgodba sega v junij 2013, na konec šolskega leta. Tedaj naj bi učenca 9. razreda Osnovne šole Prule na športnem dnevu v bazenu nadlegovala sošolki. Eden naj bi najprej eno, nato še drugo v bazenu večkrat potisnil pod vodo in ju povsem utrudil, nato pa naj bi ju oba, vsako posebej, še spolno napadla. Pozneje naj bi se na hodniku šole iz žrtev še norčevala. Pet dni po napadih, ko je bila zaključna konferenca že opravljena, je takratni ravnatelj šole Merc fantoma prepovedal vstop v šolo, da bi s tem zaščitil žrtvi.

Javnost je bila na njegovi strani, ne pa tudi inšpektor inšpektorata za šolstvo. Ta je po pisanju Dnevnika ugotovil, da ravnatelj ni ravnal po vseh predpisih, saj naj bi devetošolcema kršil ustavno pravico do izobraževanja. Od sveta šole je zahteval ravnateljevo razrešitev, a je ta zahtevo zavrnil. Ugotovitvi inšpektorja je pozneje pritrdilo tožilstvo, ki je Merca ovadilo.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
patriot1970
# 07.12.2018 ob 16:48
In kaj sedaj?
Mi lahko nekdo pove, kako bodo reagirali učitelji, ravnatelji ob podobnem primeru? Bodo zaščitili žrtev,...ali pa v strahu pred kazensko ovadbo zatisnili oči?

Naša družba je zelo zbolela! Potrebno bo korenito zdravljenje!
Prof
# 07.12.2018 ob 16:47
Če kdo, je ravnatelj Merc opravljal svojo službo - vestno. Nevestno je sodno preganjanje tiste, ki vestno opravljajo svoje delo.
DAbears
# 07.12.2018 ob 16:44
No se je nekaj zdrave pameti v sloveniji
In kje sta zdaj mulca?
A se naprej napadata sosolke ?
totijosipborz
# 07.12.2018 ob 17:00
Najbrž zaradi pritiska javnosti. Če ga ne bi bilo, le kaj bi se zgodilo z njim. Žalostno, da javnost brani nedolžne, ne sam sistem.
Avanture
# 07.12.2018 ob 16:49
Nič se ne piše o tem, če sta storilca kazensko odgovarjala?
jneja
# 07.12.2018 ob 16:52
Bravo MERC !!!! Ravnatelj z j...
Voluhar
# 07.12.2018 ob 16:47
očitno sodstvo še premore nekaj moralnih načel
unitrode
# 07.12.2018 ob 17:09
Upam, da bo tisti inšpektor izgubil državno službo (menda dela zdaj škodo na enem ministerstev).
Jonson
# 07.12.2018 ob 16:51
Se strinjam, da se te pravice dvigujejo v nebo, pozablja na pravice teh dveh žrtev, da se ju zaščiti pred sošolcema, ki sta ju ustrahovala še naprej.
ST11
# 07.12.2018 ob 17:15
@unitrode
Inspektor je dokazal, da je dovolj nesposoben ter obenem opokan, da s podporo koalicije kandidira za naslednjega pravosodnega ministra.
boroč
# 07.12.2018 ob 17:31
totijosipborz
Najbrž zaradi pritiska javnosti. Če ga ne bi bilo, le kaj bi se zgodilo z njim. Žalostno, da javnost brani nedolžne, ne sam sistem.
------------------------
Javnost se je dvignila v bran ravnatelju Mercu, vsaka ji čast. Ni pa se dvignila v bran farmacevtki, ki jo je nekdo na visoke položaju grobo ponižal, celo nagradila ga je za to umazano početje. Skratka na javnost se ne moreš zanašati.
zigag
# 07.12.2018 ob 17:26
Po prejemu prepisa njegovega zaslišanja, preučitvi listinske dokumentacije spisa ter njegovega ustnega in pisnega zagovora je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani obtožni predlog umaknilo.VDT a ste resni? Najprej vložite obtožnico, potem greste brat dokazno gradivo?

Pa kaj je to zaeno skrapucalo?

Kdo bo njemu sedaj povrnil škodo, ki mu je nastala zaradi tega? Njegovo ime ste blatili po medijih po dolgem in po čez. Nič ni bil nikoli kriv.

Ne le da mu ni uspelo dokazati krivde, še več, niti osnov za to niste imeli.

Ko bi le kdo njemu javno izrekel opravičilo, kajti tožil za nepremoženjsko škodo ne bo, ker je preveč načelen in fer, toliko ga poznam iz dosedanjega dela.

Znova črn madež za VDT - le koliko jih še bo?
la.sonrisa
# 07.12.2018 ob 17:03
@avanture

kolko jaz vem, postopek proti njima še poteka, vsaj tako nekako je bilo v enem od prejšnjih člankov napisano.

drugače pa dobra novica, da še premoremo nekaj zdrave pameti in ne samo mahanja s pravniškimi učbeniki in zakoni.
boneja
# 07.12.2018 ob 18:16
takih inšpektorjev, ki producirajo take stvari se mora vreč iz javne službe. Sam delam v javnem sektorju in vem, da taki ljudje znotraj javnega sektorja obstajajo.. Žal.. Takih ne bo nihče metal iz službe. Ponovno žal.. Javni sektor je prepojen z "žleht" ljudmi in nesposobnimi vodji.. Ti kvarijo trud in delo javnih uslužbencov, kateri si zaslužijo vsak cent plače, ampah taki idioti vse uničijo...
los-t
# 07.12.2018 ob 18:04
Pametno. In pravično. Čestitke g. Ravnatelj za vaše ravnanje.
bernr
# 07.12.2018 ob 17:35
Govori se samo o pravicah. Kje so dolžnosti. Kje so pravice žrtev. Tisti ki stori prekršek ima več pravic kot tisti kateri je prizadet. Kakšna pravice neki če se ne držiš zakona.
gebu
# 07.12.2018 ob 17:34
Moč ulice! Ampak smo še daleč od Francozov!
svyatoslav
# 07.12.2018 ob 18:35
Vsaka OŠ bi morala imeti ravnatelja kot je Merc.
Po mnenju pokojnega psihiatra dr. Ruglja, feminizirano permisivno šolstvo proizvaja faliranjce, lenuhe, narkomane in lenuhe.
iluzionistka
# 07.12.2018 ob 17:12
Avanture
Postopek zoper fanta bi naj bil zakljucen. Ker pa sta bila v casu dogodka mladoletna, ne bomo zvedeli, ali sta bila spoznana,za krive.
kapljač
# 07.12.2018 ob 19:07
Državni tožilci so pravi " zgagatorji " v družbi. "Posebna kasat". Te obtožijo kot za šalo, odstopijo kot za šalo, nič pa ne šteje vmesni čas, ko se obtoženi praži kot da na žaru. "Več odgovornosti se doseže , da se komu kdaj "porežejo tudi krila", preden bi lahko celo vzletel" !
cene vols
# 07.12.2018 ob 18:39
@bluppo , ti govoriš samo o tem, kako bi bilo, če bi bilo.... Ravnatelj pa je v dani situaciji, ki se je zgodila, reagiral najbolj pravilno.
bmozet2
# 07.12.2018 ob 18:39
Pod našim stanovanjem je v kleti nekdo razbijal temelje in kopal 1,5 m globoko in premikal steno v skupne prostore. Inšpekcija nič !!! O korupciji v javni upravi tokrat niti e bi. V primeru Merc inšpekcija burno odreagira in toži človeka, ki je zaščitil žrtev. Zapornikom so kršene človekove pravice, če ne dobijo treh menijev na dan, nekateri otroci pa so lahko lačni, ker njihovi starši ob minimalni plači nimajo dovolj za položnice in hrano. NAROBE SVET! In ko v javnem sektorju (pa pustimo ob strani zdravnike, medicinske sestre, policaje , gasilce, učitelje) stavkajo za višje plače, dobim rdečke. Z vsako novo vlado se namnožijo, ustanavljajo različne agencije za parkiranje političnih kadrov, pa bi bilo včasih boljše, da jih ne bi bilo. Vsa čast tistim, ki korektno delajo. Višja plača ja, a šele takrat, ko v svojih vrstah počitijo vse anomalije.
Gabrc
# 08.12.2018 ob 05:51
VSA PODPORA IN ZAHVALA GOSPODU MERCU:
Mene je učil leta 1980 in vem da je odličen pedagog in kar je najbolj pomembno ČLOVEK.
runcajz
# 07.12.2018 ob 18:25
"Ugotovitvi inšpektorja je pozneje pritrdilo tožilstvo, ki je Merca ovadilo."

"Merc zadevo osvetlil z relevantnimi okoliščinami"
"Dušan Merc je v svojem zagovoru zadevo osvetlil z relevantnimi okoliščinami, ki so pomembne za oceno njegovega ravnanja," so zapisali na vrhovnem državnem tožilstvu. Po prejemu prepisa njegovega zaslišanja, proučitvi listinske dokumentacije spisa ter njegovega ustnega in pisnega zagovora je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani obtožni predlog umaknilo."

Čas bi že bil, da gospod Drago Šketa, vrhovni državni tožilec, naredi red med tožilci in tožilkami in takšnim " strokovnjakom", ki spreminjajo mnenje po tekočem traku oziroma pomanjkljivo strokovnost , pokaže vrata, pa naj se preseravajo v advokaturi !

Kaj bo zdaj vsako dvomljivo obtožbo moralo ocenjevati Vrhovno državno tožilstvo in odpravljati napake nižjih tožilstev ? Kaj je to dediščina Drobniča in Brezigarjeve in njune strokovnosti, ko sta še vodila tožilstvo ?

Merc naj toži tožilstvo, ki ga je obtožilo in zahteva odškodnino !
Še malo, pa bodo barabe in kriminalci dobivali državna odlikovanja in odškodnine, ne pa žrtve oziroma oškodovanci..
Velja tudi za gostilniškega, dvomljivega generala ( po lastnem prepričanju) Toneta !Naj upošteva, da kdor z malim zadovoljen ni, velikega niti vreden ni !
sifamora
# 07.12.2018 ob 17:47
Starši že majhnim otrokom vceplajo v glavo kaj vse so njihove pravice. Pozabljajo pa jim še povedati kaj so njihove dolžnosti. Potem pa začne otrok v šoli kaj vse lahko počne/zahteva, češ to so njihove pravice. Učitelj pa ne sme nič. Šola naj bi bila vzgojno-izobraževalni zavod. Preveč staršev to razume kot vzgoja: "kaj so moje pravice", ne dovolijo jim vzgajati še:"kaj so moje dolžnosti", potem pa je šola in vsi drugi krivi zakaj je otrok "nevzgojen".
kon
# 07.12.2018 ob 17:47
Bo inšpektor, odgovarjal za "napako"?
johann
# 07.12.2018 ob 19:47
In zakaj sodišče ne vloži kazenske ovadbe proti storilcema zaradi spolnega napada?
henodarling
# 07.12.2018 ob 18:23
Edino prav. Škoda, da je g. Merc v penziji...Še bi ga potrebovali in še več takih tudi.
amigo
# 08.12.2018 ob 09:49
Izgleda, da je šlo za dva fanta iz "višje klase". Očka odvetnik pa je vseskup spravil na sodišče. Šele ogorčenje javnosti je rešilo tega ravnatelja iz krempljev pravosodja, ki ščiti pripadnike "višje klase".
Lokita
# 08.12.2018 ob 09:42
bluppo
ultimativna zaščita bi bila veste kaj? Sterilizacija staršev teh dveh mulotov...neprimerni osebki nimajo otrok, ki jih ne vzgojijo in se take stvari en dogodijo...otrok je odgovornost ne pravica...in prosim starši kaj vam ni jasno 1 učitelj brez nula avtoritete, ki ste mu jo vi aktivno izpodbijali leta bo vzgajal vašega mulca, ki ga nitit sami niste v stanju krotit..seveda ja...
eMZe
# 08.12.2018 ob 01:14
Ne vem, kaj eni bluzite.
V prejšnjih člankih je bilo precej podrobno zapisano, koliko traparij sta tipa naredila, preden je ravnatelju odneslo kapco. Nič "domnevno" in "mogoče" in "morda nedolžna".
Pri naših je bilo tako: če je kdo zganjal štalo na šoli, so poklicali policijo. Pika. Ogrožanje varnosti. Težak je bil na varnem, učenci in učitelji pred njim pa tudi.
makoshark
# 07.12.2018 ob 18:15
- Prav je, da je prišlo do obtožbe, tako da se je o tem javno govorilo in da se zadeva naslednjič ne bo ponovila in bodo žrtve spolnih napadov vsaj v šoli takoj zaščitene.

- Upam, da lahko pričakujemo spremembo zakonodaje ali predpisov.

- In epilog čakamo še za inšpektorja. Da take in podobne inšpektorje malo prizemljijo, ker imajo kompleks boga in v šolah dobesedno igrajo šerife, čeprav je večina pritožb s strani staršev samo oblika pritiska na učitelje.
amigo
# 08.12.2018 ob 12:27
Sklepam da je vsaj eden od teh dveh bil sin odvetnika. Ta je doma gotovo od očeta izvedel, da če imaš denar ti nihče nič ne more. Sam sem bil pred kakimi 20 leti na čajanki ob koncu leta. Beseda je dala besedo in razredničarka je povedala, da imajo v razredu učenko, ki šolo obiskuje samo občasno. Starši so se neprestano pritoževali, pisali pisma na Zavod za šolstvo, ministrstvo, Drnovškov kabinet in menda celo na OZN. Prihajale so inšpekcije, pregledovali učitelje in vse živo. Če je pisala kakšno kontrolko je naslednji dan prišla v šolo mati s celo expertizo, kako naloga ni dobro sestavljena itd. To ji je nekdo pisal. Učitelji so uvideli, da to nima smisla, dali so ji pač to dvojko in srečno. Ni čudno, da končujejo OŠ tudi nepismeni.
Lokita
# 08.12.2018 ob 09:39
bluppo
" Če pogledamo širše je dejansko Merc bil objektivno odgovoren, da učenki nista bili zaščiteni v času pouka (športnega dne) in da je do omenjenih dogodkov prišlo. On kot ravnatelj šole učitelji, ki so bili na športnem dnevu pa neposredno. Nihče ni deklet uspel zaščititi, da do domnevnega dogodka nebi prišlo."

Če še malo širše pogledamo, če bi ta dva mulca imela primerno vzgojo doma, jima to tudi na pamet ne bi prišlo sicer pa kdo je odgovoren za dejanja mladoletne osebe? Starš kajne? Osebno bi se na mestu teh staršev globoko zamislila kaj je šlo narobe, da moj otrok izvaja spolno nasilje nad drugim otrokom.
Gonja nad ravnateljem.,..pardon ampak kdo so starši takih otrok in zakaj so ti otroci takšni kot so? Morali bi jih javno izpostavit, najman to in jim javno povedat da svojih otrok niso vzgojili...najmanj to...ne pa da spremljamo Merca, ki je edini ukrepal kot agresorja v tej zgodbi...
kislec
# 08.12.2018 ob 08:41
Napišite še ime tistega fotra - odvetnika, ki je imel očitno levje zasluge za to, da se je inšpektor tako na nož spravil na Merca.

A ja, ne smete - to bi bila brezplačna reklama za njegovo advokaturo...
runcajz
# 07.12.2018 ob 18:33
@boroč

Če je bila farmacevtka res …." ki jo je nekdo na visoke položaju grobo ponižal, celo nagradila ga je za to umazano početje. Skratka na javnost se ne moreš zanašati.", kot trdiš ti, ima vse možnosti, da ga osebno toži! Predvidevam, da ima dokaze, ki bodo obveljali na sodišču!

Če pa imaš ti dokaze o tem, si jih pa dolžan predložiti organom pregona !

Pa saj ti to tudi veš, kaj ne in zato ne nakladaj !
Tester123
# 07.12.2018 ob 18:30
Ko učenci kršiji šolska pravila, si avtomatako odvzamejo pravico do šolanja, tako da Merci ni nikomur nič vzel!
RJSlo
# 07.12.2018 ob 17:58
No ja. MMC, spet. Vas res ni sram? Skrivate "ugotovitve" šolskega inšpektorja?

Na bazenu naj bi bilo 16 učiteljev, odrtejenih za kontrolo. Svojo dolžnost sta delno opravila samo dva. Ostali učitelji so medtem bili v bifeju.
21.12.2012
# 07.12.2018 ob 17:55
seratorski populisti, a pred gonjo pa niso mogli ugotoviti relevantnih okoliščin.
pejtevennazrak
# 08.12.2018 ob 13:23
Edino pravilno. Žalostno pa je, da take zadeve lahko pridejo tako daleč. Starši naj mulca pošljejo začasno v kakšen prevzgojni dom - sedaj se stvari še lahko popravi, leta kasneje ne bo šlo več.
Polymath
# 08.12.2018 ob 12:51
Dokler bo šolar imel več pravic kot sam učitelj in nakuncu še kot starši, tako dolgo se bodo take bedarije dogajale, pa še hujše bodo. Moji otroci so pridni v šoli, ker če niso, jih noben zakon ne more zaščititi, dokler jih jaz hranim in vzgajam! Ko pa mi bo država dala vsaj 400 evrov na mesec, da bom lahko otroke nahranil in oblekel, takrat pa bom upošteval zakone, ki ščitijo mulce.
strategos
# 08.12.2018 ob 09:24
Se je Merc uspešno branil, ali pa je sodišče klonilo pod pritiskom javnosti?
kislec
# 08.12.2018 ob 08:44
... " lahko pa še kandidira za kakega župana če ima čas in voljo."

Kaki župana!
Trenutno je eden redkih. ki ga Slovenci/Slovenke prepoznamo, da ima primerne karakterne poteze za predsednika države.
marelica7
# 08.12.2018 ob 07:04
gospod Merc Vas bi želela imeti za Ministra za Delo in Družino...da zavarujemo otroke pred nezdravo vzgojo motenih staršev.
Ferdek
# 08.12.2018 ob 01:21
Rad bi izvedel ime onih kretenov. Pardon inšpektorjev.
Joker
# 07.12.2018 ob 22:57
bluppo,

A sit ti normalen? Če me v mestu torej prebunka en ropar in mi pobere vse kar imam, so za to krivi župan, mestno redarstvo, policija, notranji minister, in če je baraba tujec vsaj se veleposlanik, ker me niso ustrezno zaščitili. Pa ne pozabimo še Združenih narodov, NATA, ISIS-a itd:
kapljač
# 07.12.2018 ob 19:11
"Posebna kasta" (poprava)
kolkrkaplc
# 07.12.2018 ob 17:30
Tu se kaže birokracija, ki jo spisal sam človek. V papirjih piše, kaj se zgodi, če učenca ne smeta v šolo. Ne piše pa kaj naj učitelj naredi v tem posebnem primeru. Kasneje se inšpekcija pokaže, da dela in ga ovadi, ker tako piše v papirjih.

Sem prepričan, da je bila večina na inšpektoratu na ravnateljevi strani, samo kaj, če imata tudi prestopnika prav, tako piše.

V tem (predbožičnem) času je prevladala zdrava pamet - dokler še ima človek možnost odločanja in tega ne prevzame umetna intiligenca. Takrat bo pa ravnatelj pečen.
vidim
# 08.12.2018 ob 10:45
A niso predpisali naši poslanci prepoved tepeža za otroke. Tadva bi si zaslužila en sprehod skozi špalir prizadetih. Zelo narobe je taka permisivna vzgoja kot je sedaj.To je recept za prevlado slabičev.
QUENDI
# 08.12.2018 ob 10:11
.......namesto da institucije Države preganjajo povzročitelje nasilja se spravijo na zašitnika žrtev.....potrebno preverit tudi birokratskega inšpektorja inšpektorata za šolstvo......zanimivo pa se mi zdi tudi kako hitro se je vse odvilo.....v primeru okoljskega ali gradbenega inšpektorata si vzamejo vsaj desetletje časa - do zastaranja.....torej se vendarle da.....sedaj lahko popravijo in npr preganjajo povzročitelja vznemirjanja javnosti, ki je bil zavrnjen v Avstraliji.....aja....mu bo kršena pravica do širjenja nestrpnosti ipd........
Kazalo