Trije pazniki na Dobu so dobili tožbo proti tedniku Reporter. Sodba še ni pravnomočna. Foto: BoBo
Trije pazniki na Dobu so dobili tožbo proti tedniku Reporter. Sodba še ni pravnomočna. Foto: BoBo

V članku Dolenjski Abu Graib so v Reporterju opisovali razmere v zaporu na Dobu in med drugim navedli, da naj bi obstajala skupina sadističnih nasilnežev, ki ponoči pogosto pijani vdirajo k zapornikom in jih zverinsko pretepajo, ko ni nadrejenih. Nekaj paznikov so našteli z vzdevki oziroma imeni in s tem po mnenju sodišča razkrili njihovo identiteto.

Po poročanju Dela sodišče meni, da ni bistveno, ali so se zlorabe v zaporu dogajale ali ne, temveč kako se je o zlorabah poročalo.

Ob tem ni dvomilo, da je tema, ki jo članek obravnava, družbeno pomembna in je zato obstajal interes javnosti, da se seznani s takšnimi informacijami. Drugo vprašanje je način poročanja in slog pisanja.

Čeprav je sodišče verjelo novinarju, da ni nameraval nikogar žaliti, bi se le moral zavedati, da članek pri bralcu ustvari skrajno slab vtis o osebnostnih lastnostih tožnikov. Novinarjevo ravnanje je bilo označeno za neustrezno in premalo skrbno glede na standarde poklicnega novinarstva.

Podjetju Prava smer, ki izdaja tednik Reporter, je zato sodišče naložilo plačilo odškodnine trem paznikom. Če bo sodba postala pravnomočna, bo morala Prava smer enemu odšteti 4000, drugima dvema pa po 3500 evrov z obrestmi od vložitve tožbe junija 2011, povrniti pa jim bo moralo tudi 2232 evrov pravdnih stroškov.